"Балкански поток" навлиза във финалната фаза

Борисов направи оглед на изграждането на проекта
146
"Балкански поток" навлиза във финалната фаза
Снимка: МС

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на "Балкански поток", заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител Аркад, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб "Балкан", чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция "Расово" и след това на място, на станцията за очистване на газопровода и кранов възел "Лозен", участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

"Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България", заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено.

"Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България", добави зам.-министър Алсаадун.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на "Балкански поток" продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха, въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. "Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа", добави Борисов.

Министър-председателят напомни също така, че миналия месец "Булгартрансгаз" ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

За реализацията на проекта "Балкански поток" работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

"Консорциум Аркад", който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Малко приказки много работа се свърши. Така трябваа са бъде. Тука въшките, които много плюят едва ли са постигнали нещо в живота. Никой не се вълнува от тях.Важни са големите инфраструктурни проекти. Второ това не е нито турски поток, нито ще тече само руска газ. Ще тече и азерска, израелска, САЩ, Египет и доста други. Така че ходете си лягайте соц тролчета, не успяхте да спънете този път проекта и България да е зависима само от руски газ :) бай бай
53
5
 
6
 
! Отговори
boko преди 3 години
Министър-председателят напомни също така, че миналия месец "Булгартрансгаз" ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Следващите 100 години Активно ще се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.
52
3
 
4
 
! Отговори
Шехерезада преди 3 години
Очакваме с нетърпение подробен брифинг къде точно навлиза балканския паток и чий газ ще се диверсифицира.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кой лъжеше путин или баце ?
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официалното название на е Турски поток и по него ще тече руски газ Балкански е само в празната кратуна на Еднокнижника.
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е актьор в унизително пошъл театърТова е бартер с евроатлантическите структури - пълно послушание срещу свобода за корупция.
48
6
 
5
 
! Отговори
SeSeSeRe преди 3 години
Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за руското правителство.
47
7
 
0
 
! Отговори
сашо преди 3 години
Срещнеш ли мафиот или веднага бягай или скоро вече няма да си почтен човек,а ние Българите сме почтени и не обичаме измамническите неща----не е ли вярно.
46
5
 
6
 
! Отговори
pResident преди 3 години
Разбирам защо шайката иска оставката на Гешев.***, вземи си последно сбогом с Деса и стягай мешката за софийския.И слагай повечко консерви, да има, като за доживот.
45
2
 
5
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Или финалния поток влиза във балканска фаза.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Нищо няма да закрият американците. Този газопровод им е необходим и на тях.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкъм тях трябва да прибавиш и ИСЛЯМИСТИ...които ще дойдат със саудитските инвеститори.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТочно турбините са на Солар, вземи се поинтересувай малко.Даже за станцията в Ресово вече са произведени и се изпращат към България
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекай,чекай да видим янките ще доставят ли компресорите по трасето,чедруги май нема.Ако случайно има янките доставят компонентите за тях.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветанов е получил заповед от САЩ да закрие Балкански поток. Ще наеме индийска фирма, с подизпълнители Факултето, Столипиново, Шекер махала за демонтажа.Напразно го строихме и бързахме.
39
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До сашоХахахахаха, много си *** ве, Саше :))) Че тя Курнлка е бивша седесарка и демократка, Иван Костов лично разпореди да и се даде шанс да приватизира Техноимпекс за 20 000 долара, после тя го продаде за 20 милиона. Сега си купу хотел в ХАлкидики за 50 милиона долара - 5 звезди. Та викаш за нея да гласуваме, че да ни оправи и спаси от организираната световна мафия...ХАхахахаха, какви бунаци без мозък пишат само тук, не е истина
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кога ще го завършат?До края на годината.Станция Расово до края на мартКомпресорна станция Нова Провадия до есента на 2021
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се делят на два вида - фашисти и комунисти.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър председател Арман има овце които вървят след тяхБОЖЕЕ
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви саудитски инвеститори бе хора?единственото нещо в,което инвестират нашите "братя" от саудитска арабия са ДЖАМИИ!там ако си християнин може да те обесят публично на площада.да не говорим,че ако не носиш подобаващо за исляма облекло,ще бъдеш хвърлен в затвора и ще получиш 500 камшика на голо!