Охвърлиха ветото върху кариерните бонуси на магистратите

Окончателното решение ще бъде взето с гласуване в пленарната зала
12
Охвърлиха ветото върху кариерните бонуси на магистратите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правна комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт.

"За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 15 народни представители, "против" – 7 и без "въздържали се", с което той бе приет, а ветото отхвърлено, съобщи "Фокус".

Още по темата
Законопроектът бе приет на 3 септември 2020 г. на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 17 септември 2020 г.

При представяне на мотивите на ветото секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмeва отчете, че ветото не цели противопоставяне. По думите й то е по-скоро възможност за ревизиране на законодателството.

Според Румен Радев редакция на чл.28 от закона продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.
 
Народното събрание за втори път през тази година създава правна основа изборните членове на ВСС, след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания да получават повишение, т.е. да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на ВСС, смята още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапана държава, време е и аз да се изнасям от тоя ***. Нямам намерения да плащам с данъците ми, тия ***, който ни докараха до тук.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радьовете сега ще хленчат на умрело и ще ходят с памперс.
3
17
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаааааа, на оня с умручето пак му го сложиха :)))))))))))))))))))))))))))))))))))Той е т ъ п, ама упорит и продължава с ветото :)))))))))))))))))))Какво да го правиш политическият кибик, просто няма права :)))))))))))))))))))))))))))
2
0
 
9
 
! Отговори
CooolVN преди 3 години
Журналистчето...Какво е охвърлиха???
1
3
 
13
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Нормално да го отхвьрлят - като се явят пред сьщите тия сьдии след време , ще се чака благодарност