Министър Борисов: Новият дълг е буфер, при дефицит да се плащат заплати и пенсии

„Българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките“
26 сеп 2020 14:45, Елка Василева
118
Министър Борисов: Новият дълг е буфер, при дефицит да се плащат заплати и пенсии
Снимка: архив, БГНЕС

„Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и на скорост. В момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да съживим тази икономика, защото ако нямаме икономика, няма да има социална политика, бюджет и няма изобщо да си говорим за политика. В момента ние наблягаме на скоростта, така че да преодолеем тази кризисна ситуация“. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ.

Най-силно засегнато според него е било второто тримесечие на 2020 г.

"Изхождайки от този макроикономически анализ, най-силно засегнати са транспорт, туризъм и преработваща промишленост. Но добрата новина е, че при този спад, който реализираме от 8,5% на годишна база, България се представи по-добре от голяма част от държавите-членки на ЕС. Защото имаше държави със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз", коментира министърът.

Той обаче допълни, че в същото време това е една безпрецедентна криза, която вещае рискове. "Рискът стои, защото българската икономика е свързана с европейската почти на 75%, ако имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат засегнати отново".

Още по темата

Министърът коментира и новия външен дълг.

"Дългът е буфер за това, че в края на годината, ако реализираме дефицит, този буфер трябва да покрие държавните разходи, състоянието на държавата, респективно за плащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като тази година до момента се справяме добре", заяви икономическият министър.

Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалния шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година.

"Имаме 22 емисии за близо 10-годишен дълг от над 10-12 държави и България се представи най-добре, сравнено с други дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон", допълни Борисов.

Външните пазари са оценили страната ни и от гледна точка на инвестициите и за първите седем месеца България реализира доста добър ръст на инвестициите. "Имаме преки чуждестранни инвестиции в размер на 1 млрд. и 400 млн. евро, което е ръст от над 53-54% в сравнение с предходната година", констатира министърът.

Борисов заяви, че всеки има право на протест и той приветства всеки един от протестиращите.

"Именно заради това ние от Министерството на икономиката търсим консенсуса и търсим съгласието. В момент на криза имаме нужда от синергия, от съглашение, от този надпис на Народното събрание "Съединението прави силата", имаме нужда от диалог. Именно заради това аз се опитвам да правя това заедно със синдикати, работодатели, готов съм да говоря и с хората от протеста, да намерим най-добрите мерки, така че българската икономика да бъде на сцената", коментира той.

Безработицата в момента в България е на изключително ниско ниво - 7,5%, запазени са над 300 000 работни места, допълни министърът.

Одобрени са нови проекти за микропредприятията на стойност 21 млн. лв. Те ще бъдат разплатени през следващите седмици. С работодатели и синдикати са договорени две нови мерки по 78 млн. лв. Едната от тях е свързана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на COVID-19. Другата е свързана с компании с оборот над 500 000 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина да му мисли ниновица и Радев как ще плащат! Нали се натискат толкова много! Ние всички ще си търсим заплатите и пенсиите от тях!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31"В Белорус защо заводите работят и не взимат дълг буфер да плащат заплати и пенсии. Защо няма ковид паника в Белорус?"Явно не четеш новини: Русия им даде 1.4 милиарда долара и каза, че още ще им дава ако искат. Субсидира ги с евтин нефт и газ. В България същщо няма "ковид паника". Аз памикьосани хора по улиците не съм виждал.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момент: заплати и пенсий ще се плащат с борч от ЕС? хахахаха е бати и фалиралата държава. Сега ще закърпите положението а догодина? и тогава ли ще теглите още 10 млрд? Държавата е без пари и то е видно от тези които знаят как да четат между редовете. Помня само преди няколко месеца Бокича кааз че сме стабилни и "пари има". Точните му думи "пари има" .. ами сега, на лъжата краката са къси Бокич.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мин.Борисов, казвате, че новият дълг е буфер за изплащане на заплати, социални помощи и т.н. Но вашият адаш по фамилия напоследък с разперени пръсти пръска по 50 и 100 млн.лв на който поиска, като че ли това не са са десетки и стотици милиони, а джобните на министрите от ББ-3... Както е тръгнало, необвръзката на държавния бюджет за годината скоро ще стигне 7 млрд.лв. А тези 1 млрд.? са капка в морето. Накрая да не изплаща на министрите си и пенсионерите РЗ/пенсии с метри АМ...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този има повече косми в носа от колкото мозък в главата!
19
0
 
11
 
! Отговори
s преди 3 години
Що за малоумие е заплати и пенсии да се плащат с борчове?! На държавните служители ли плащаме заплатите с борчове? До кога могат да се взимат борчове? Безконечно ли е това?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП Аматьорска партия изградена от тикви които не разбират от икономика
17
3
 
2
 
! Отговори
либерал преди 3 години
БСП в момента е единствената алтернатива за България.Видяхме демократите последните години до какво доведоха света.Дори бяха използвани оръжия за масово поразяване както петричката врачка е предрекла,благодарение на любезната намеса на демократите там където не им е работа с цел грабеж.
16
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Абе пишман министре ти наясно ли си не тези страни къде е е спаднал толкова много с какъв стандарт на живот са, а при нашия мизерния и малко да спадне е още по-голяма мизерия. Само като ти гледам алкохолната физиономия ми е ясно колко разбираш от икономика. Хайде върви да си играеш в пясъчника и да казваш каквото ти нареди Тиквата.
15
1
 
13
 
! Отговори
Х преди 3 години
Какъ буфер. Нали за пенсиите си има специален пенсионен фонд, к. е строго забранено са се пипа.това са пари к хората са си изработили предварително.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буфер, демек хазната е празна и се разчита на заеми за заплати и пенсии от това по ясно признание, че сме гола вода няма.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демек кинти в хазната няма
12
1
 
8
 
! Отговори
Буфер сте преди 3 години
Цялото правителство между сегашния и по-нормалния живот на мнозинството от народа.
11
3
 
13
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Готви се мега огромната измама, удъра на удърите. Знаят че времето им е изтекла и сега ще ни го натискат яко. Ще се окаже след няколко месеца че "мазнина" никога е нямало
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо имаме министър на икономиката, като де факто нямаме икономика. Ама то пък и мин председател имаме, а то няма държава. То и за това не работи ами само кара джипка
9
5
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Спомняте ли си Филим Димитров и Жан Виденов? Ще се стигне накрая до хиперинфлация и неспособност на държавата да си върне дълговете. Правителство като Борисовото не може да договори отсрочка и ще се печатат пак пари, защото се теглят заеми безразборно, за да се краде докато може. И моля ти се Борисов иска евро. Ще го види под крив макарон.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуя ли думата "буфер",и вече знам че се мъти голяма далавера!
7
3
 
12
 
! Отговори
Враца и гарга не кац преди 3 години
Единственото което видях за всичките тези "европейски" години - и еврофондове с милиарди евро е -една евтина чамова пейка пред блока!
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки лев, който обещаваме искаме 50% обратно за себе си. Останалите 50% даваме на наши фирми. За обикновения човек остава 0.Милиардите, с които се хвалим, са заеми от Европа.Половината влизат в нашия джоб, другата половина в джобовете на наши приближени фирми. Вие и вашите деца ще връщате цялата сума. Само описаните в тези два поста средства са над 1,8 млрд. лв."Тези пари не работят ЗА вас, а СРЕЩУ вас.Време е за #оставка.#БъдетеСмели
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да:"Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалния шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година."Това се казва икономическо робство, о да, какъв уникален "шанс"!