Радев: Държавата трябва да подкрепя отбранителната индустрия

Нужна била подходяща институционална среда за реализацията ѝ
51
Радев: Държавата трябва да подкрепя отбранителната индустрия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на международните пазари. За това призова президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при  откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020“,съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тази година се навършват 25 години от създаването на международното изложение, в което участват 80 изложители от 18 държави.
 
Държавният глава подчерта, че отбранителната индустрия е специализиран сектор от икономиката, който не само осигурява трудова заетост и приходи в бюджета, а обединява производства с висока добавена стойност и е двигател за развитието на международното партньорство в сферата на отбраната.

„Очаквам, че Министерството на отбраната, след дълги години на финансови ограничения, ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“, посочи президентът.
 
По думите на държавния глава, разширеното участие на българските институти, звена и организации в областта на отбраната в международното изложение не е само демонстрация на способности, но и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в използване на възможностите, предоставяни от Европейския фонд за отбрана и във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната.
 
Румен Радев подчерта, че през годините международната изложба „Хемус“ се е утвърдила като успешен форум – пресечна точка на интересите на бизнес субекти, правителствени, неправителствени и научни организации, което предоставя отлични възможности за развитие на ползотворни контакти, обмяна на знания, опит и нови технологии и изграждане на ефективно партньорство. „Вярвам, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи нови продукти с високо качество и висока научно-технологична стойност“, заяви още в словото си при откриването на специализираната изложба държавният глава.
 
По-късно по инициатива на президента се проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия и наука, в която участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и началникът на отбраната Емил Ефтимов. Според държавния глава българският военнопромишлен комплекс има и  експертизата, и възможностите да бъде реална част от процеса на модернизация на Въоръжените сили, ако договорите за доставки на въоръжение са придружени и от споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Представителите на бизнеса призоваха за редовен диалог с професионалното и политическото ръководство на Българската армия, на която да бъдат своевременно решавани проблемите пред отбранителната индустрия. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предназначена е предимно за износ и е крайно време да получи същото признание и в България, призоваха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
18
 
7
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Тук бая *** народ е налазил. Няма да ви кажа откъде е. ГЕРБ винаги лесно може да се разпознае. Ограничени хора, много сходни по интелект, култура и морал с вожда си.
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепя трънки ..самолети платени и я сме ги видяли или не цели 5 г.това го няма по света бели
13
9
 
6
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
другарю ***,ние от зелени тикви семки не щем
12
19
 
7
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Това гербаджиите са много *** народ! Как не им омръзна да повтарят като развален грамофон едно и също. Да, Мутрата ви инструктира да плюете президента. Това го чу цяла България. Но дайте нещо от себе си, внесете разнообразие. Писна ми всеки ден да чета по 100 пъти едно и също. Знаем, че не сте много умни, но и въображение ли нямате?!
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, предлагам ти да си земеш домашен отпуск. Тая година поради революцията не ти остана време да почиваш и се преумори.Ине се пъни да мислиш. Не ти се отдава.
10
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ли сте бре т'ролчета герберски? ВСУЕ,ли ще лаете месечината тая вечер, или ще има по шепа грошове?
9
6
 
25
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 3 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например че грипът е опасен, че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва и не върши. Кому е нужен такъв безличен президент ?
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде прибирай се да плетеш чорапи на жена си, изпя си песента отдавна. Следващия път Гешев като ти дойде в президенството оправяй се сам.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са му написали,това казва човека бе!Кво му се карате!?
6
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте включване от тонката, сааамо да пийне апне:)
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе момче просто, скрий се някъде до края на мандата, не се излагай
4
2
 
30
 
! Отговори
Питам преди 3 години
За каква отбранителна индустрия говори хвърчлото ,всичко се съсипа ,окраде и унищожи от така наречената приватизация .Първо да пита Нинова ще въстанови ли Техноимпекс,Нали учителите и са Костов ,овчаря ,свинаря и още много с имена от зоопарка...
3
5
 
36
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ОСТАВКА ЗА ФИГУРАНТА - РУНДЮ ГУМЕН ГАДЕВ !
2
7
 
36
 
! Отговори
Фейк преди 3 години
Фейк изказване, фейк политик, фейк президент . Импийчмънт веднага!!!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя индустрия,бе? На онзи, недоотровения Гебрев ли? Ти наред ли си с главата,държавата да издържа и оръжейни милионери? Беше то....