БСП: Доходите ни са на дъното, ГЕРБ контрира - а пенсии 3 долара?

Заради втората пенсия променят Кодекса на труда
234
БСП: Доходите ни са на дъното, ГЕРБ контрира - а пенсии 3 долара?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради втората пенсия управляващите ще направят промени в Кодекса на труда. Те ще бъдат предложени за обществено обсъждане до края на ноември.

20 хиляди са жените, които през следващата година ще навършат изискуемата възраст за втора пенсия. Първата група мъже, които попадат в същата категория, ще навършат нужната възраст през 2024 г.

Още по темата
"Това налага бързи действия с оглед защита на техните интереси", посочи социалният министър Деница Сачева по време на обсъждане на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите, по искане на БСП.

Според червения депутат Георги Гьоков никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите.

"За съжаление равнището и динамиката на доходите през последните години в България ни показва, че това правителство, което управлява страната, а и предходните правителства с мандата на ГЕРБ, са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа. След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски", обвини той.

Николай Сираков от ГЕРБ му опонира като отсече, че апокалиптичната картина, която социалистите се опитват да внушат, не може ще изтрие от съзнанието на хората трите долара пенсия по времето на управлението на Жан Виденов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ напомни по време на дебата, че в бюджета на ДОО за 2021 г. са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. Като част от тях тя посочи увеличаването на минимална пенсия от 1 януари, а не каквато беше практиката през изминалите години от 1 юли.

"Тя ще се повиши от 250 на 300 лв., като нейният размер ще се повиши с 20 %. Това води до ръст на минималните размери на пенсиите за трудова дейност, които се определят с процент от нея - пенсиите поради инвалидност, поради трудова злополука, професионална болест или наследствените пенсии", каза Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бюджет БЪЛГАРИЯОт части си прав, винаги съм мислел, че ако парите внесени вНОИ се инвестират правилно щяха да са повече, но след като бях в системата видях, че всичко което влезе, веднага се раздава на пенсионерите , че даже и не стига / дотира се всеки месец /. Проблема не е само в ниските заплати, а в вечните чорбаджии хитретци които ни осигуряват на минималната заплата. Сега са около 500 000 хил. осигурени на мин.заплата при около 3 млн. работещи. Е от къде да дойтат тези пари?
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
123- ти да не измисляш опорките на бсп- СЛЕД НАСИЛВАНИЯ БГ НАРОД ОТ ГЕРБ С 50 ЛВ КЪМ ПЕНСИИ И 40/90ЛВ ДЕТСКИ ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА НАСИЛИЕ ОТ ГЕРБ БГ ПОЛУЧИЛ СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ, СЕГА КАЗВАШ НЕ БСП НИ ОБРАХА, А СОРОС, ОБАЧЕ КАК ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ ЕДНИ ХОРА СКОКНАХА ОТ ПАНЕЛКИ НА САМОЛЕТИ И ДВОРЦИ..МАЛКО СПОМЕНИ ОТ ОТ КОГА УПРАВЛЯВАХА ЧЕСТНИТЕ СОЦИТЕ- КАК НАПРАВИХА МЕСТНИ ИЗБОРИ-25 09. 2007Г БГ УЧИТЕЛИ СА ИЗВЕДЕНИ ОТ ДГ И УЧИЛИЩА И Е ОБЯВЕНА ОБЩА СТАЧКА, ТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ, БСП ПРАВИ ИЗБОРИ 28.10.
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па нагляри гадни,хем да нямало заеми,хем да имало излишъци,хем доходите да се повишавали рязко ***..ОТИ!!Стигас тая манипулация занай=ниските доходи в Европабе болшевишка, ***=първо ЕС не е Европа,второ има едно нещо което се нарича ПОКУПАТЕЛНА СИЛА НА ЗАПЛАТАТА,е там сме равни с Гърция.В Атина средната заплата е 700 евро след данъци почти колкото и в София при два пъти по-високи цени на масовите токи,а за имоти,данъви,услуги повече!Балалайки кремълски,в Русия е по-зле.
124
0
 
1
 
! Отговори
бюджет БЪЛГАРИЯ преди 3 години
До бюджет БЪЛГАРИЯ(продължение) Германия има пенсионни активи 6% от БВП, Полша 9%, ние 13%. Това което притежават частни и всякакви пенсионни фондове.
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масларова беше против да ни вдигнат пенсиитеКаллфин ни вдигана възрастта на 65 години за пенсияБСП мътят водата
122
4
 
4
 
! Отговори
Фелейшио Кейн преди 3 години
"Не се възпалявайте толкова от споменаването на соца. Просто погледнете фактите в лицето и не залъгвайте себе си и нас, че е възможно парите да се самосъздават"пич, стига повтаря глупости, твоето е овчо примирение. Преди 12 години се мръщехме да ни слагат в една група с румънците, сега ни отвяха и ходим да работим при тях. Дали и те разсъждават като теб "обречени сме, край". Мммм?
121
8
 
3
 
! Отговори
истината боли преди 3 години
Борисов3 - Правителството докарало Уханска Чума в България!
120
3
 
1
 
! Отговори
бюджет БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Справедливост е, субсидията за пенсиите да отива само за социални пенсии, и внесеното в НОИ да се изплаща дори след смърт с лихва 5%. Дори е много 5%, защото държавата не ползва тези пари, те веднага отиват в сегашните пенсионери. Можеше преди 25 години да отиват в банки, и сега щяха да се натрупат 200 милиарда, което е 180% от БВП. Държавата да плаща този дълг и лихва-10 милиарда?
119
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не се възпалявайте толкова от споменаването на соца. Просто погледнете фактите в лицето и не залъгвайте себе си и нас, че е възможно парите да се самосъздават. За да се дадат на някого, те трябва да бъдат взети от друг. Това е грозната истина. И когато няма от кого да се вземат, тях просто ги няма или се печатат хартийки. А ГЕРБ чак сега се сетиха че има и други деца освен роми, и БСП ДПС и тн. ревнаха, че се раздавало на калпак.
118
7
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Постоянно се правят сравнения с времето на Жан Виденов, но никой не казва, че всичко беше подготвено и организирано отвън от Соррос. Трябваше да се присвоят спестяванията на българите, а по късно да ни си отпуснат като заеми. Как иначе една унищожена икономика ще се възроди за 2-3 месеца? Излизането от кризи. По този начин се възползва и др. Борисооф през 2009 г. за да спечели изборите и да увеличи държавния дълг 3.5 пъти. Сега отново са готови да обезценят лв. и само членството в ЕС ги спира.
117
3
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
румънците дали се оправдават с Чаушеску или бачкат и бият през крадливите пръстчета управниците си :))))))
116
4
 
6
 
! Отговори
герб проклятие преди 3 години
нормално, на некъдъpника все някой друг му е виновен
115
0
 
3
 
! Отговори
бюджет БЪЛГАРИЯ 2 преди 3 години
До бюджет БЪЛГАРИЯ 1 (продължение) Получаващият най висока пенсия е изработил за 25 години от как съществува НОИ, не повече от 60 000 лева с лихвите, като 60% от осигуровките ги плащат работодателите, пред повече от 15 години това са държавни предприятия с дългове към държавата. 60 000, за 10 години са пенсия 500 лева. А искат хиляди?
114
5
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"Нещата датират още от соца, когато се казваше -учи да не работиш"така така, още хан Крум е виновен, но в никакъв случай управляващите последните 11 години, нееееееее, кой би му дошла такава идея
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабекянчета, по-кротко с патоса. Нещо много се екзалтирахте. Да не сменихте дилъра:)))))))))))))
112
0
 
1
 
! Отговори
бюджет БЪЛГАРИЯ 1 преди 3 години
Справедливост е, субсидията за пенсиите да отива само за социални пенсии, и внесеното в НОИ да се изплаща дори след смърт с лихва 5%. Сега един заслужаващ 400 лева от субсидията взима 800 лева и общо 1200 лева. А друг заслужил 100 лева получава 200 лева. Единият 800 другият 100, от субсидията. Получаващият най висока пенсия е изработил за 25 години от как съществува НОИ, не повече от 60 000 лева с лихвите, като 60% от осигуровките ги плащат работодателите, пред повече от 15 години това са държав
111
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Българите сме обречени на мижави пенсии не от сега. Нещата датират още от соца, когато се казваше -учи да не работиш, и когато Желязната завеса ни беше затворила като в изолатор. Така днешните пенсионери възпитаваха децата си да са отдадени на "кариера", дори да са тъпчовци без преспектива вместо да се женят и да раждат или даваха и последния си лев да ги учат на английски, и да ги пратят далеч от БГ, за да правят кариера и пари, нищо че повечето след години "учене" още чакат от "мама".
110
5
 
15
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Пълна подкрепа за ГЕРБ и господин БОРИСОВ - най-успешното управление в цялата ни история ! Задава се и най-лесният и сигурен мандат БОРИСОВ 4 !!!!!!!!!!!!!! Комунистите газ пи.каят !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
109
12
 
5
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
герб са сбирщина некадърници, покачили се с измама на върха и грижещи се иденствено за собственото си благоденствие. на робите подхвърлят по някоя петдесетачка като се разпискат много. Тъжно, но факт
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фондовете за втора и трета пенсия фалираха в доста западни страни след финансовите кризи в 2009, 2013 и 2019 г. и много хора загубиха пенсиите си.