Каракачанов: България постъпи правилно, Скопие не помага с нищо

Министърът заяви, че няма как да бъде обявен за персона нон грата
19 ное 2020 12:28, Нели Христова
174
Каракачанов: България постъпи правилно, Скопие не помага с нищо
Снимка: БГНЕС

Реакцията на България не е закъсняла, защото до края на година по време на германското европредседателство темата за започването на преговори за Скопие отново е актуална. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

България винаги е имала позиция за разширяването на Западните Балкани, но винаги сме подчертавали, че това не може да бъде безусловно и Р Северна Македония трябва да покрие определени критерии, основният от които е отношенията й с България, подчерта вицепремиерът.

Правителствата в Северна Македония след 1989 г. смятаха, че могат да продължат по стария начин - да създават своя фалшива идентичност. Това е говореното на т. нар. им политически елит, който произхожда от стария елит на Югославия.

Омраза към България се насажда не само в учебниците по история, но и в техни филми, книги, няма село, в което да няма поне една плоча срещу България, поне една, коментира още Каракачанов.

Ако бъдем обективни, именно сегашният премиер Зоран Заев държи най-умерения политически език, смята вицепремиерът.

По думите му, неизпълнението на Договора за добросъседство от тяхна страна е, че нищо не се променя в тяхната политика с изключение на това, че от време на време правят някое добронамерено изказване и то предимно от Зоран Заев.

Не са спрели не само да подръчкват, така да се каже, техни агенти в България и да ги финансират, но и да правят опити през дипломацията за създаване на малцинство, заяви Каракачанов.

Както се казва, мачът свърши онзи ден. Има теоретична възможност до края на годината въпросът за започване на преговори отново да се внесе в дневния ред, но реално няма как да се случи, смята Каракачанов.

Тази риторика на Скопие не помага с нищо - горе долу 30 години българските правителства правеха една грешка - смятайки, че историческите факти са на наша страна, ние направихме много малко да популяризираме българската кауза по света, докато по същото време се отделяха милиони от Югославия и от правителствата в Скопие през тези години. Знаете ли колко пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за създаване на документалистика, попита вицепремиерът.

България постъпи правилно - показа характер, показа достойнство, категоричен е Каракачанов.

На въпроса дали смята, че е възможно да бъде обявен за персона нон грата в Скопие, той отговори - няма как да го направят, няма как да посмеят, защото това би било един груб, просташки, дипломатически гаф.

Вицепремиерът коментира и напрежението пред централата на ВМРО преди дни.

Тези хора не са имали разрешение за протест, тук не става въпрос за протестиращи. На кадрите се вижда един политик, който тези протестиращи от лятото не биха допуснали, защото той е част от управляващите, обясни позицията си Каракачанов.

Имаме нахлуване в частна собственост с взлом, разбиване на вратата и тогава не Ангел Джамбазки, дори аз да бях, имаме право на реакция. Когато има агресия, човек има законно право да се защитава. Тук тава въпрос за вандализъм срещу сграда, която е исторически паметник на културата, категоричен е лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
9
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Всеки народ е тълпа, която се бута насам натам според нуждите на владетелите на света, а те са срещу България през цялата история. Но, клин клин избива, - едно енергично приятелство с братския албански народ, с постоянно пожелаване да си имаме обща граница, ще предизвика дврцов преврат в Макето.
76
22
 
2
 
! Отговори
ВМРО преди 3 години
Ако от историята на кривокраките буггаротатари се премахне краденото от македонците, цялата им три-томна официална история ще може да се побере на гърба на визитна карта, и ще остане още място.
75
1
 
15
 
! Отговори
Нхнанататта преди 3 години
Следващата възможност за МК била на 8 декември. След като тези дни възприехме пределна доза "честитки" от съседите, арогантност, презрение, увереността че БГ няма да устиска, ама направо ЖАДУВАМ вече да е 9 декември и да ги слушам как ще вият като вълци срещу луната след второто вето.
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКривокраките буггаротатари забравиха че са мешавица между македонци и турци.А македонците са мешани сръпски яничаре с турци и роми.
73
1
 
4
 
! Отговори
Шкембе патриот преди 3 години
Ех мар мале с тоя търбух ако се изрежа, само на хейтъри ще ми станете...
72
0
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
И не само той !
71
1
 
11
 
! Отговори
Тъпир преди 3 години
Другите държави играят игри, в които нашата история не играе никаква роля, така че е нашо задължение да си браним историята. Сърбия, Русия, Германия и САЩ, всички имат някакви мераци към Македония. Отношенията ни в момента изглеждат като необратими, но това не значи, че ще е така и в бъдеще. Македонците ще страдат поради изборите, които направиха. Нашата роля също не е приключила. Всичко зависи от това как ще си изиграем картите в бъдеще. Господ и истината са на наша страна. Кармата предстои.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗаев си показа среден пръст на него си. И неговите дни на премиер не са безкрай и скоро ще му се види бая нанагорно с а;банците стига пбаче наште политици да не станат пак предатели като тоя на снимката и клекнат на САЩ. Ако ни притискат, България трябва да излезне от НАТО защото такива "приятели" като САЩ и Македония не ни трябват.
69
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кривокраките буггаротатари забравиха че са мешавица между македонци и турци.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никво признаване на мекедонизма , първото правилно нещо, което правят режима Борисов, другото е че не затварят държавата и въвеждане на фашистки мерки като в Западна европа
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Краси, ударете ги мъсните македонци и докато не признаят вината си не отдръпваитие! Живот и здраве като дойдат новите Ф16 ще ги смачкаме .
66
4
 
2
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Ако се доволно искрени дали г-га Захариева и г-дин Каракачанов ке кажат дека ова не говор на омраза....како и начелото дека му се иска не точно зашто пред Бога треба да сме прави и да казваме дека вакви граждани во двете држави не ни треба то не кажа дека му се иска да покаже средниот прст и затова ако не се извинат ке поднесам приава до правителството за лажни вести оти нека го даде всичкиот разговор а не дел и да безобразно манипулира со народот кои сме едно а иска да не раздели
65
6
 
2
 
! Отговори
Бай Иван Българина преди 3 години
Вии ревете и виете за ФИРОМОСКИТЕ УЧЕБНИЦИ , кво пишело за вас Буггерите , а . :)А знаете ли какво пише в ГРЪЦКИТЕ УЧЕБНИЦИ -- ЗА ВАС ВУГГАРИТЕ , ММ ? :))
64
0
 
14
 
! Отговори
Абе я преди 3 години
Стига сме си тормозили мозъците с тия сърбомански мекерета ! Щом се водят по доктрини от Масква, да се наредят на опашка за Евразийския съюз, не за Европейския !
63
0
 
11
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
там е работата че ние сме държава а те са наша област.
62
1
 
16
 
! Отговори
Крум Страшни преди 3 години
Доста са нагли античките северо-юго-макетитовисти!!!! Хем да плюят по България, да се гаврят, хем в "Европската уния" да ги приемат! Е няма да стане, хитреци и заювци!
61
0
 
13
 
! Отговори
Ш преди 3 години
ИЗВАДЕТЕ И РАЗВЕЙТЕ СТАРИТЕ ЗНАМЕНА С НАДПИС МИЗИЯ, ТРАКИЯ , МАКЕДОНИЯ
60
2
 
15
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Ще имам комшия,който от 100 години насам само ме е плюл,обиждал,подценявал,избивал родата ми и в един момент му трябвам да му стана гарант за заем от банка??!!Нещо такова е подписът за влизането на тез им,бе,цили в ЕС от страна на България.Е,и дай сега да си скубем косите и да си въртим мозъците ама как,ама защо,ам що тъй си правят квот искат,продължават да се гаврят с нас,а пък ний какво да направим,че лудия да се вразуми и да ни заобича?!Аве п,ката им майчина на теа *** ще кажа аз!!Да се ш
59
7
 
3
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Не е ли възможно двете държави да се обедиянт в името на един народ?
58
5
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Калеко Алеко - аре не се напъвай, да не дефекираш! Чакай да видим как нашия "елит" ще удържи когато Баба Шмъркел от Германия го насмете. Макетата не случайно наглеят. Абсолютна сигурни са, че като *** *** на дъртата стафида, тя ще ни натисне. Е, тогава искам да видя на нашия елит "топките". Като силно се съмнявам, че има такива. Ще клекнат и ще започнат да дуднят за "евроинтеграцията". И ще причинят следващата национална катастрофа. Така че, не се мяткай на амбразурата като Матросов.