Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху Закона за ДДС

Текстовете бяха отменени още с окончателното приемане на бюджета
3 дек 2020 11:34, Анисия Иванова
34
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху Закона за ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС. Държавният глава върна за ново разглеждане текстове, свързани с оскъпяването на бързите кредити.

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но няма да се считат за прекомерни.

Още по темата

Президентът оспори текст, който предвиждаше фирмите за бързи кредити да събират два пъти по-висока неустойка от размера на дълга. Според Радев това ограничава правото на защита и достъпа на гражданите до съд, а също така и правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Предложението бе внесено от независимия депутат Спас Панчев и бе подкрепено от бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала.

Спорните текстове обаче бяха отменени с окончателното приемане на бюджета за следващата година. Това стана с поправка, направена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Президентът обаче вече бе наложил вето над текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е новина, новина щеше да бъд,е ако от шайката си бяха напънали тиквите и да се опитат да разберат мотивите на Президента.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начина по който работи конституцията е бутафорен. За да има истинска власт президента, който е избран от народа, ветото не би трябвало да може да се отхвърли. Сега нещата са бурафорни и загуба на време.
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната провокация на Срадев се провали.КЕФ!
4
4
 
6
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Докато има див капитализъм,ще има ДДС
3
4
 
13
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Анонимен 1: От ГЕРБ сами са си махнали мерките за лихвите. С какво им е попречил президента Радев? Попречил на фирмите за бързи кредити да вземат 200% лихви?Писал си поредната гербаджийско-тролска г'лупост по опорна точка.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисълът от вето на Президента, като бандата я отхвърля. Интересното е,че Президента излиза с лицето си, т.е. знаем кой е. А от другата страна се крие колективната безотговорност. Обаче тя има всичката власт.Може би референдуми регулярни биха могли да спрат тези или дледващите хуни
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ти чете ли новината?