БСП срещу новите норми за извънреден труд - били пагубни за работника

Ще рефлектира върху здравето, категорична е Надя Клисурска
Обновена: 9 дек 2020 22:12 | 9 дек 2020 22:11, Красимир Ангелов
14

Депутатите увеличиха двойно извънредния труд  - от 150 на 300 часа. От БСП се обявиха категорично против промяната.

"Това е изключително пагубно за българския работник. Бяха прокарани изключително спорни промени в Кодекса на труда. Той е онзи основополагащ документ, който трябва да даде баланс между личния и професионалния живот. Балансът беше нарушен. Още от 1992 г. извънредният труд е бил 120 часа", заяви депутатът от БСП Надя Клисурска в "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя се е запознала с всякакви становища на големите работодателски организации, които от години искали увеличаване на извънредния труд. Според нея това ще рефлектира върху здравето на работниците.

"Българското трудово законодателство до голяма степен не е синхронизирано с европейското. Максималната продължителност на работното време за седмица е 48 часа. В нашия Кодекс на труда работната седмица се позволява да стига 56 часа", алармира Клисурска пред Bulgaria ON AIR.

Над 50% от препоръките към работодателите и санкциите били свързани с нарушаване на работното време, изтъкна депутатът от БСП и добави, че не разбира защо отново е надделяло мнението на работодателите.

"Извънредният труд не означава по-големи доходи, защото когато рискът за здравето ти е по-голям, тогава средствата, които ще получиш при тези ниски доходи.... Как работникът ще бъде удовлетворен?", настоя народният представител от левицата.

Надя Клисурска разкритикува остро и мерките на правителството за справяне с кризата заради пандемията. Според нея цари хаос. По думите ѝ няма целенасочен анализ кои са засегнатите страни, на всички ли се дава и на кого по колко се дава.

Клисурска смята, че 28 март е адекватна дата за провеждане на парламентарните избори у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13- така е ЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ Е ПРОВАЛЕН, НО Я ВИЖ СОЦИАЛИЗМЪТ Е В РАЗЦВЕТ- ВЕНЕЦУЕЛА ИМА ИНФЛАЦИЯ НАД МИЛИОН/ПИШИ ГИ МИЛИОНЕРИ/С МИН ЗАПЛАТА 15 ДОЛАРА, СКОЧИЛА 2019Г С 347%, В КУБА ЗАПЛАТАТА НЯКЪДЕ ТАМ, В СЕВЕРНА КОРЕЯ- НЯМА ИЗЛЕЗЛИ ЗА ДА КАЖАТ КОЛКО ПОЛУЧАВАТ- ПРИ ВСЕКИ ОПИТ ДА ПРЕСКОЧАТ СТЕНАТА - ДО ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ДО ЖИВОТ В ТРУДОВИТЕ ЛАГЕРИ, УСПЕХИТЕ СА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либералният модел се провали навсякъде. Има мегдан още да се затъва обаче. За да засегне и лично голям процент от считащите се за недосегаеми.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11Не че пълни джобовете на олигархията. Помага им да не плащат на работниците. Защо да наемаш 10 човека, ако може 8 да работят по 9 часа? Или защо при липса на кандидати за позиция за 800лв да дадеш 1000, за да се хване някой, ако просто може да накараш друг свой работник да работи и в събота и да покрие дупката?Извънреден труд над 40-50 часа годишно не е до форсмажорни обстоятелства. Това си значи увеличение на работното време и пестене от наемане на достатъчно хора.
10
5
 
5
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
Поредната стъпка доказваща омразата на ГЕРБ-ерите към тези, които произвеждат в България и огромната им любов към олигархията, чиито джобове ГЕРБ вече 11 години пълнят с откраднатите пари от българите. Именно това пълнене на сметките на олигархията с парите на българите, ползвайки държавна помощ, превръща България в най-бедната държава!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Значи, защото някога някои крали, сега да оставим да вкарат 6 дневна работна седмица(защото реално, даже всяка събота да работиш, пак не стават 300 часа.) или 9 часов работен ден(пак ще остане за доработване)? В случая важното е дали работниците искат да се позволи нещо такова, защото всъщност тази норма по закон е ЗАДЪЛИТЕЛНА за работника- няма право да откаже на работодателя да работи, ако е в рамките на тези 300 часа. Какво те грее, че така вместо МРЗ 500лв нето ще взимаш 600лв примерно?
8
2
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До :8- Нещо като ГЕРБ ,но по-стари !
7
3
 
4
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 3 години
Какво беше това Бсп, че нещо не си спомням ?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия партизаните се сетиха че има работници та се загрижили а кога съспипахте предприятията и си ги купихте за стотинки и хората отидоха на улицата партизаните тогава лапаха кинтите нали
5
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па нашенеца като се преработи, та нема кой да види.
4
3
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
БСП като са толкова замислени за работника,защо тогава измислиха плоският данък....А,че и подариха 4 военни бази на САЩ????
3
2
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Къде бяхте,другари,когато се вихреше масовата аййдушка приватизация,и се затриваха заводи един след друг,предварително раздадени на правилни партийци от всякакъв цвят?Знаете ли колко е вдъхновяващо да ви платят няколко заплати във вид на готова продукция,по-точно текстилни изделия?Уверявам ви текстилът не става за ядене.Та сега не ни про.бутвайте фалшивата си загриженост.
2
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Значителна част от хората работят допълнително на второ място,така или иначе.На пръв поглед увеличаването на извънредния труд не би пречило толкова,ако се заплаща по закон.Обаче в повечето случаи,допълнителната работа е доста по-заплатена от основната,т.е. хората ще загубят пари.Освен това рядко работодателите плащат полагаемото за извънреден труд,а има места,където и не го плащат!Нека направят извънредния труд двойно платен-тогава ще се полага само когато е нужно.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се получава безмислена експлоатация.Нито една голяма фирма няма да дойде в Бг щото видите ли щяло да се работи много за без пари.Инвеститорите заобикалят България и проблемът е че не виждат потенциал в държавата те не се интересуват от "ден за ден бате щти работим за без пари" А политиците предлагат именно това.-"Елате в България тука нема да плащате данъци и заплати освен тва е законно да се бачка по 12 часа на ден"-е кой ще им дойде на ромската оферта?Хората искат сигурност и стабилност.