43% от хората смятат, че е по-добре изборите да са по-късно

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред Bulgaria ON AIR
6 яну 2021 10:10, Анисия Иванова
86

Още по темата
Неусетно изборите за нова власт наближиха. Пандемията обаче поставя много въпросителни - на първо място трябва ли вотът да се отложи, за да гласуват повече хора без притеснения, че ще се заразят. Президентът вече разговаря с медицинските специалисти по този въпрос. Управляващите от своя страна са категорични - изборите трябва да са в края на март, а за тези, които са болни или се страхуват да не се заразят,  ще бъде създадена възможност да гласуват.

"Резултатите, които днес коментираме, са част от редовния тримесечен мониторинг на агенцията. Проучването, за което говорим, е за 15 - 21 декември. Важно е да го уточним, защото тогава бяхме в пик, нарастване на втората вълна на Ковид-19. Изключително поляризирано обществено мнение", каза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "България сутрин".

Още по темата

Тя коментира, че 43% от хората смятат, че е по-добре изборите да се проведат по-късно - през пролетния период, когато очакванията са за затихване на вълната.

"Никой не може да бъде сигурен. Медицинските специалисти не могат да бъдат категорични как ще се развие пандемичната ситуация. Има очаквания за по-благоприятна ситуация. Но 42% смятат, че изборите трябва да се проведат в първия възможен момент. Поляризираното мнение ще доведе до противопоставяне в рамките на кампанията", допълни Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът подчерта, че повечето от хората от тези 43%, са такива на средна възраст. Хора, които са от рисковата група и със заболявания.

"Има един фактор, който също е важен. Това не е страхът от заразяване, а изместването на политическите дилеми. В тези 43% виждаме и хора, които са от бизнеси, които са затворени. Те казват: "Нека изборите са по натам, нека видим първо какво ще стане с икономиката." Когато хората са съсредоточени върху здравни проблеми, политическите внимание остава на втори план", подчерта Боряна Димитрова.

Тя коментира още, че на въпроса: "Ще участвате ли в парламентарните избори", "Алфа рисърч" регистрира 49,5% желание за участие на изборите. А по думите ѝ това е доста нисък дял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
13
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
ПОЧВА ОБРАБОТКАТА ЗА ОТЛАГАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ХАХАХААСМЕШНИЦИ!
39
0
 
4
 
! Отговори
еоо преди 3 години
много е лесно. гласуваме за този , който е най- близо до това което искаме. ако случайно влезе в парламента го дебнем и ако си смени програмката го изритваме от там.. последното е ключа от бараката.ч
38
1
 
8
 
! Отговори
99207 преди 3 години
ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ТИКВИ, А ИМА ЛИ ЕДНОКНИЖНИЦИ ? ИМА НАЙ -ГОЛЕМИЯТ Е ВИНЕТУ.
37
0
 
2
 
! Отговори
niko kolev преди 3 години
До Анонименне е вярно. ако си бил в китай щтеше да знаеш. не да пишеш глупости
36
3
 
7
 
! Отговори
Жоро Татрата преди 3 години
Така ли ти каза бай Чекмеджан ???! Продажници!!!
35
0
 
7
 
! Отговори
колебаещ се преди 3 години
До ИзбирателИ за кого трябва да гласуват?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Разкол МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ НА КАКЪВ ИНСТРУМЕНТ СВИРИ СЛАВИ- НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ С НИКАКЪВ ИНСТРУМЕНТ В РЪЦЕТЕ, ТА ЗАТОВА ПИТАМ, А ТИ ТВЪРДИШ, ЧЕ Е НАЙ ХАРЕСВАНИЯТ МУЗИКАНТ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 Г. АКО АГИТИРАЩИТЕ ЗА СЛАВИ СА КАТО ТВОЯ КАПАЦИТЕТ ЩЕ СЕ ПОГНУСЯ СЪЩО КАТО ТИЯ ДЕТО МЯТАХА ЯЙЦА, ПАВЕТА, КАМЪНИ И ДЪРВЕ, РАЗНАСЯХА КОВЧЕЗИ И БЕСИЛКИ И ПРАВИХА ФАКЕЛНИ ШЕСТВИЯ, КОЕТО МИ ЗАПРИЛИЧА НА ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ- ТОРМОЗЕХА И ОБИЖДАХА ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТЯХ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39 Там е работата че хората Не гласуваха до сега! Излязат ли поне 65 процента. ГЕРБ Ще бъде претопен!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До АнонимеНА не си ли се замислял, че може би се мъчи да ги отложи, като вземат да ни връщат българските англичани. Те са отявлени протестъри в социалните мрежи и лятото на площада и може да се надява на техните гласове да го изберат отново. Защото ДПС и БСП се отрекоха от него. Останаха му Майчето, отровните и АБВ.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да стане! Тази мутра Не бива и секунда да остава на чело на държавата след изтичане на 2 вото му жалко мандатче! Ще си ходи вече!!!
30
4
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Предлагам товарищ Радев да обяви ВЕТО на изборният процес и парламентарни избори в билизко бъдеще да няма, на този етап с тази опозиця това ще е добре за България и българите като цяло ... а иначе го разбирам фигуранта и на него му е ясно че изборите ще затвърдят властта на ГЕРБ и ще покажат че Народа, не се сътои от русофилите на Възраждане, пиарите на Ивачева, пациентите на Мая Костинбродска и Тюлена с гумената лодка ... нито от клошарите от Орлов мост ... !!!
29
1
 
1
 
! Отговори
До Китай преди 3 години
И какво общо имаме ние с Китай? Да не ми да се опитваш да кажеш, че ако няма избори в България, тук няма да има бедност и ще станем първата икономика в света? Логиката ти е нелепа дори за 5 годишен.
28
4
 
3
 
! Отговори
Разкол преди 3 години
Тази година ще има разкол. Достатъчно е Слави Трифонов съвсем малко да напомни за себе си и народа ще го избута до второ, трето място и оттам ще започне новия ред в България! Ще забранят комцертите, което ще е в негов минус, но той ще измисли нещо онлайн, все пак е най-харесвания музикант за последните 30 години.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
До ПатриотЗащото и останалите в ЕС ще въведат същите мерки.Виж какво се случва в Австрия, ако не си ваксиниран ще си стоиш в къщи. За Германия, Гърция и Турция вече всички чувате.Не че и на мен ми харесва, но това е реалноста.
26
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОМУНИСТА РАДЕВ НАСРОЧИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-РАННАТА ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ!!!--------------------------НОМЕРАТА, ЧЕ ТОЙ ИСКА ОТЛАГАНЕ НЯМА ДА МИНАТ!!!!!!ДА НЕ ГОВОРИМ , ЧЕ ПРОТЕСТИТЕ ЗА НЕЗАБАВНИ ИЗБОРИ ГИ ОРГАНИЗИРА ТОЧНО КОМУНИСТА РАДЕВ!----------------------------ИЗБОРИТЕ СА НАСРОЧЕНИ ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!!!ОТЛАГАНИЯ НА ИЗБОРИТЕ НЯМА ДА ИМА!
25
1
 
2
 
! Отговори
Преход = Кражба преди 3 години
Кво ще ми говорите ?!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каво значение има, като пак Биби ще е пръв с подвластници чавдарчетата и на 3то място турската партия?
23
3
 
3
 
! Отговори
До негласуващ преди 3 години
Твоята позиция е равносилна на геноцид срещу собствения народ. Заради такива като теб страдат децата ви, родителите ви. Пожелавам ти когато утре те предложат за по висока и добре платена позиция, един неграмотен циг*анин да се яви и да каже: Не той не е достоен, да се маха!
22
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
И аз предлагам изборите да са платени. Имам предвид да се гласува с пари. Вместо бюлетини да има банкомати в секциите и всеки да гласува с кеш или с карта. Партията която получи най много пари от спонсори тя да управлява.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се напъвате и ревете ?!ГЕРБ пак ще ви бият.Народа видя че са по добри от другите и затова все за ГЕРБ гласува.