Юруков: АЕЦ "Белене" - ненужен проект

Имало обаче два реактора и въпросът бил какво да се правят
Обновена: 22 яну 2021 22:21 | 22 яну 2021 22:21, Камелия Цветанова
51

Правителството ще разгледа доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

"Самият проект АЕЦ "Белене", ако е трябвало да бъде направен, е щял да бъде направен още по комунистическо време. Занимавах се и много сериозно изучавах този въпрос. По всички изчисления този проект е бил за износ на електроенергия, тъй като прогнозата за консумация в България през 2000 г. за следващите 30-40 години е, че няма да бъде толкова голяма", каза членът на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него, смята гостът на Ганиела Ангелова.

"За нас остава само ядреният риск. Това е ненужен проект за България, а в същото време е много остарял технологично, защото бъдещето на ядрената енергетика е в малки компактни ядрени централи, където рискът е много по-малък. Рискът при строежа и качеството също стоят под въпрос", допълни Юруков пред Bulgaria ON AIR.

Според него кръстът на проекта е сложен предварително в неговата икономическа неефективност и в един момент имаме два реактора, които не знаем какво да ги правим.

"Единият вариант е да ги сложим в Козлодуй, вторият вариант е в Индия, Китай, където се правят ядрени централи. Турция също прави такава, така че се очертава, че това е едно излишно производство", категоричен бе специалистът.

Пламен Юруков коментира и новоизбрания американски президент Джо Байдън.

"Много хора чакаха посланията в речта на Байдън, но за мен по-важна беше клетвата на Камала Харис. Демократите спечелиха Белия дом, спечелиха Долната камара. В момента те могат да прокарат своите решения в Сената. Джон е голямата изненада, двама демократи сенатори. Освен това, Байдън печели електоралния вот с 13 000 гласа от общо 5,5 млн.", подчерта той.

И припомни, че от 1992 г. в Джорджия демократ, кандидат за президент, не е печелил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: БеленеЮруков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До аман от чукчи 45Мога да смятам, да. 10! = 3 628 800.Ти май не можеш.
40
0
 
3
 
! Отговори
MARIN NUNEV преди 3 години
Глупости.Икономика-електроенергия.Автомобили-електроенергия.То се мисли за поколения напред с.Само като премине на електромобили ,просто дизела и после бензина. ще се спре...и три АЕЦ няма да са достатъ4ни.
39
1
 
2
 
! Отговори
аман от чукчи преди 3 години
До Случаен минувач/35А бе,случайник,даваш ли си сметка каква мощност дава 1 кв.м.солар!?Ти можеш ли да смяташ до 10!?С умножението как си?Първо научи сметанката от 2 клас,и чак след като те изпитат влизай във форумите!
38
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
За да няма чудене какво да правим с двата реактора,да отидем всички на изборите,и да изм.етем антибългаристите от властта.После ще се наслаждаваме на техните платени джурналисти,и всякакви недоразумения по форумите.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по какво е специалист тази неприятна мутра? Бил изучавал въпроса...И с какъв инструментариум го е изучавал? С каква базова подготовка? И аз изучавам черните дупки, но не онези на небето, а по-близки и с достъпен ми инструментариум! СДС - какво беше това? Помня премиер с дирник, приличен на круша, който разруши селското стопанство, ибо живя за да прави злини, помня друг, един такъв индоевропеец, който унищожи индустрията ни и направи болниците търговски д-ва. Безчет са гадостите натези фашаги!
36
3
 
4
 
! Отговори
40 до Чебурека - пр. преди 3 години
..инсталации. От две години стоят под ***-покривки два реактора като слънчица, и там стана скандал и се стигна до международен арбитраж и България загуби много пари. Хайде да смятаме загубите, които сегашните ни властници-послушковци и национални предатели нанесоха на страната! Нямало да има потребление. Ами няма производство, нито заводи, нито парници, ще пушат десетки хиляди коминчета, наместо да се греем с евтин ток и газ! Б.Б. сам си призна в Сочи, надявайки се да трогне Путин, че е заставен!
35
3
 
6
 
! Отговори
До Чебурека преди 3 години
До Чебурашка - *** с ушамиАма ти съвсем не можеш да спреш словесната diarrhea! Не се ли усещаш, че омръзна и колкото повече се напъваш да пишеш, толкова повече губите позиция! Нали Белене беше гьол без никаква инфраструктура! Ама има снимки! В този "гьол", както го нарече Главният енергетик, по съвместителство и Главен имунолог, и генерал, и пътен строител, и още много неща, се оказа,че от години стоят без работа 6 грамадни крана (колко ни струва денгубата?), има пътища, сгради, електрически
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачЛичи си, че не си инженер и в никакъв случай Силова електротехника. По-горе един продавач на кафе се пъне и обяснява нещо, което не му е ясно, а ти повтяряш това, което си чел в медиите.
33
6
 
7
 
! Отговори
САЩ никога няма преди 3 години
да ви позволят да направите АЕЦ Белене !80% от ядреното гориво се произвежда от Русия,в САЩ 70% от тока се произвежда в АЕЦза да не се стиген до недостиг на едрено гориво САЩ унищожиха Японската Фукушима, след което принудиха Япония да спре почти 30 реакторашансовете ви да построите Белене на точно нула !а колкото до лъжите на този жалък *** - ако Живков беше останална власт още 2 години Белене щеше да е построена, според мен за това го и организираха преврата срещу Живков
32
15
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 39Ох, Гог, стига вече с тия ядрени централи, бе! Стига! Хората се ориентират към възобновяеми източници - вятър, слънце! Чиста енергия, без замърсители!
31
2
 
13
 
! Отговори
Gog преди 3 години
Трябва да се построят още АЕЦ и тока да се направи безплатен или да е 1 стотинка. Тогава няма да има смисъл да се отопляваш с разни горива. Няма да се замърсява въздуха и няма да има дървена мафия.
30
6
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 30Анонимен, това, което казваш, е вярно. Така е, при 500 евро заплата (1000 лв.) токът е скъп и животът е тежък, особено в София. Но: ядрената енергетика в този й вид вече е демоде. Бъдещето е на термоядрена енергетика, както и на възобновяеми източници. В целия свят усилено се строят ветроцентрали, както и слънчеви такива. Ако един жилищен блок направи целия си покрив на фотоволтаици, ще си задоволява нуждите от ток, без ЧЕЗ и подобни нему кожодери.
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой беше тоя?
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако щете го правете, ако щете го съборете. Искам нормална заплата като на останалите страни членки на ЕС. Не може да получавам месечно 350 евро а цените са като или по-скъпи от другите страни членки на ЕС. Все сравнявате, това било така в ЕС, онова било така, в ЕС еди кое си струвало толкова значи и в нас трябвало да струва толкова. Как нито един не излезе и не каза - Ей, хората получават 200-350 евро на месец. В ЕС получават 2-3 пъти повече. Да го направим и ние. Да ама не. Мошенници такива.
27
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белене е глу пост, за която освен всичко друго трябва да се прави нова свързваща инфраструктура за стотици милиони. Седми блок в Козлодуй е по-умната алтернатива.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам, господина от СДС - Защо да не се направи това съоръжение? Било правено да има износ на ел. енергия. Къв износ, да се направи и да се ползва в България тази ел. енергия. Ааааа сигурно не иска господина, щото трябва да плащаме скъп ток.Потреблението било нормално, ок, ама цените са ненормaлни....Не може да имам електроцентрали и да плащаме скъп ток. Скъп, в сравнение на заплатите в България. Това му е скъпото, не друго.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само ненужен, но и опасен!Опасен и в технологичен и геодезичен, и в чисто финансов аспект.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юрука ,явно не знае или знае ,но заблуждава хората с това ,че комунистите не искали да го довършат!Еми те почти го бяха завършили ,имаше и закупен реактор от Чехия,който беше подарен на ,,Росатом" ,които го инсталираха на Волго-Донската АЕЦ и работи безаварийно!Въпросните 2реактора от Белене отдавна трябваше да бъдат инсталирани на АЕЦ,,Козлодуй.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ти си ненужен
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене не е само ненужен, той е изключително вреден проект от който ще получим само корупция.