Парламентът преодоля ветото на Радев върху ЗУТ

Според президента с поправките се ограничавали права
23
Парламентът преодоля ветото на Радев върху ЗУТ
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в НС преодоля ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), приет на 27 януари 2021 г.

Според държавния глава въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица.

Според него въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти. Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес. Вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, смята още Радев.  

Радев критикува и част от внесените с предложения между първо и второ гласуване текстове. Според него те не съответстват на принципите за необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава.

"Тези предложения са с оскъдни и неясни мотиви, не са били подложени нито на обществено обсъждане, нито на експертна оценка за въздействието. С предложенията се допускат съществени промени във внесените от правителството законопроекти, тези промени биват гласувани само веднъж от Народното събрание, което е в противоречие с изискването на Конституцията за приемане на законите с гласуване на две четения. В тази връзка призовавам комисиите на Народното събрание да определят сроковете за подаване на становища по внесените законопроекти, когато срокът за депутатски предложения е изтекъл, за да може да бъде изразено валидно мнението на заинтересованите институции и граждански организации по техните предложения", пише още в мотивите на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: НСветоРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
НА АЙЛЯКЧИЯТА - ФИГУРАНТ , ОСТАВКА НА ПОДСТРЕКАТЕЛЯ - МЕТЕЖНИК , ОСТАВКА НА ЛЪЖЕЦА , СЪД И ЗАТВОР !!!
19
5
 
2
 
! Отговори
Хал хабер си няма преди 3 години
завалията защо е наложил вето.Надува се и не се усеща,че той е жалкият Фауст,а зад гърба му прозира червеният Мефистофел,който го манипулира и го карада изглежда смешен,неподготвен и некомпетентен.Сивите му кардиналисъветници въртят своите игри.Той смята,че имат единство на интересите,нов действителност имат моментно съвпадение,което скоро ще се разпадне.Итогава всички ще разберат,че царят е гол откъм интелект и смята,че сме вказарма,а той е старшината.Ще наказва,че чепиците не са лъснати.
18
2
 
3
 
! Отговори
смях в НС преди 3 години
фигурант ветов си е фигурант ветов .
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то юристи в Народното събрание няма.Какви закони искате?
16
1
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Така е, щом системата представлявва и двете страни, нормално е да става винаги каквото тя поиска! КАК - ами като отнеме всички права на представляващата гоите страна... А гоите нека се надяват! А, и да ходят на избори... за по-малкото зло :)
15
4
 
5
 
! Отговори
от Румен Радев ВЕТОТ преди 3 години
до Румен Радев ВЕТОТО чупи рекорди, спира 28 закона за 4 години.Ми Сарвул, това са все закони, които ни разкатават мамката и хунтата, която уж трябва да ни обслужва интересите си ги глсува за собствено удобство.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румен Радев ВЕТОТО чупи рекорди, спира 28 закона за 4 години.
13
3
 
4
 
! Отговори
Но сенс преди 3 години
Хахаа..тия цял народ иска да ги избие,те ми се правят на законотворци..
12
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Камелийче, Народното събрание отхвърли ветото, а не го преодоля. Погледни в Тълковния речник какво означават тези две думи.
11
12
 
11
 
! Отговори
къш Фигуранте ! преди 3 години
Експериментът пенсиониран фЪтмak да работи като президент се оказа изключително безсмислен и неуспешен.Време е фЪтмaka да се преквалифицира на пазач на паркинг или охрана на пазар. Ще може да си залепи снимки на бай Тошо и на Путин в кабинката и ще се успокои.
10
11
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ=КРАДЦИ преди 3 години
Застроиха всички градинки, а сега са открили, че могат и още да доближат сградите до улиците. Че за какво са им на софиянци тротоари. Да си стоят в къщи. Само ходят напред назад и викат срещу Бащицата
9
9
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Румен-Ветото за пореден път е демонстрирал своята протоколна функция, с поредното си кухо вето с което пак е напомнил за своето съществуване и ролята си на Нищоправец ... !!!
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Рублев да каже колко сложи в офшорката - парите, които Путин му даде чрез Божков да свали правителството.Ама няма скрито покрито, всичко ще излезе наяве един ден.А да реве срещу мутри, които не са от БСП много може.
7
8
 
20
 
! Отговори
А преди 3 години
Рундю нищоправеца с това ще се запомни - вето,вето,вето и нито едно не минало срещу 15 000 месечно,баламурниците нека ходят да подскачат по площада.
6
3
 
17
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Вето на президент може да мине, само ако са от една и съща партия !!!Радев пуска вето , което всички знаме, че няма да мине, но по-добре да го пуска, да се знае, че герП имат няк'ва опозиция !!!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли някой от тия безгръбначни охлюви даже чете текстовете на това, за което гласува..
4
10
 
6
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ НАБЛИЖАВАТ преди 3 години
Края и те го виждат затова бързат да си уредят имоти по ЗУТ така, че съда да не може да ги развали и през това време да застроят градинките между блоковете
3
15
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ като СДС преди 3 години
След тях ПОТОП. Крадене до дупка, т.е. докато са на власт, че скоро щяма да ги има като партия. Само колективни игри в отбора на затвора
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за пореден път показа, че гербавите са се самозабравили се мутри, на всичкото отгоре са нагли и изключително прости.
1
15
 
15
 
! Отговори
Хммм.. преди 3 години
Ветото на пингвина пак ли отпадна?!