Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
5
 
10
 
! Отговори
Добре преди 3 години
че построиха през социализма толкова много централи с помоща на Русия. Сега гласувайте за гроб много катафалки и чували ще получите.
214
6
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
България никога няма да просперира, ако този селянин продължи да управлява. Губим време с него да се занимаваме. Той е бита карта. Не може да предложи нищо повече. Изчерпал се е и трябва да си ходи, защото вреди на държавата и на хората, както и на себе си. Сеги един ден на власт е вреда за всички.
213
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си енергийно независим значи да си произвеждаш сам енергията.Мутрата пак се изцепи...
212
4
 
7
 
! Отговори
100 % преди 3 години
Разбрахте ли сега колко са вредни католиците и френското лоби за България???
211
1
 
17
 
! Отговори
100 % преди 3 години
Гадната католичка и масонка Меглена Кунева предаде и продаде интересите на България............тя закопа БГ-ядрена енергетика...........затова има награди от франция..............."Орден на почетния легион на френската република"!!!
210
2
 
13
 
! Отговори
100 % преди 3 години
За това се сърдете на тъпата предателка и овца от френското лоби Меглена Кунева........оная с кривата уста!!Видехте ли сега колко вредно е френското лоби за БГ-ядрена енергетика???!!
209
2
 
6
 
! Отговори
100 % преди 3 години
.............да.............забравих да включа и Франция в голямата игра с ядрената енергетика.......в Румъния с помощ на Франция и Канада се строи ядрен реактор с тежка вода CANDU............този реактор е основен конкурент на руските ядрени реактори тип ВВЕР.................така Франция измества България от картата на страните, прозводители на енергия от АЕЦ за сметка на Румъния!!!
208
5
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
На мястото на този селянин сложете един интелигентен човек учен или преподавател.
207
4
 
5
 
! Отговори
Ташунко преди 3 години
Синовете на великата Тиква
206
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРАВ Е БОЙКО!Мерси на Путин!
205
7
 
8
 
! Отговори
ПРАВ Е БОЙКО! преди 3 години
Много е важно да нямаме нищо общо с крепостните ***.
204
7
 
10
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Бойко, чакам те!
203
5
 
12
 
! Отговори
До анонимен 209 преди 3 години
Румъния строи канадско-френски ядрени реактори с тежка вода(гр.Черна вода)!Турция строи руски ядрени реактори ВВЕР!!!След време ще се налага България да купува електроенергия от Турция и Румъния!!!Дано да греша, но едва ли!!!БГ-ядрена енергетика загива!!!
202
6
 
14
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Вярно,че сме енергийно независими. Кеф ти газ от Русия, кеф ти руска газ от Турция на по висока цена, кеф ти втечнена руска газ доставена от американска фирма на порт в Гърция, естествено на подобаваща цена. Този тип деверфикация в момента се ползва от Полша и Прибалтийските републики и са цъфнали та вързали.Очаквайте скоро и ел.енергия от Турция, Румъния и Унгарската Борса на народни цени. Честито.
201
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикве,на нас може да ни хвърляш прах в очите,ама нима си мислиш,че тия еФтини чалъми може да минат пред Големият брат?
200
4
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Изтича срока на реакторите,, които работят сега и край.............после минаваме на вятърна и слънчева енергия!!!-----------Разбрам какво имаш предвид, но - Не се плаши!!!Събитията се развиват твърде динамично и не в полза на Либерал - Болшивиките!А, срокът на експлоатация на АЕЦ все още е достачен, плюс ремонтната подръжка на реакторите!
199
8
 
15
 
! Отговори
Цветков преди 3 години
Нагъл лъжец/мутра/комунист. Срам за България.
198
7
 
16
 
! Отговори
Au преди 3 години
България няма нефт и газ, но има много злато..........................това се вижда от сателитите.............от радиовълните се получава информация за залежите от злато в България!!Но една канадско-френска фирма краде българското злато!!!Докога ще ги търпим ???
197
4
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 204 преди 3 години
България вече няма право да развива ядрена енергетика!!!Така искат великите сили!!Изтича срока на реакторите,, които работят сега и край.............после минаваме на вятърна и слънчева енергия!!!
196
5
 
21
 
! Отговори
100 % преди 3 години
100% енергийно независими сме, защото от нас нищо не зависи...........прав е Борисов..............всичко зависи от Великите сили....................САЩ и Русия!!!България е последната дупка на кавала....................това е ясно!!!