В коя сграда ще заседава 45-ото Народно събрание?

Очаква се това да стане ясно следващата седмица
18 апр 2021 09:35, Петя Славова
61
В коя сграда ще заседава 45-ото Народно събрание?
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица ще се реши в коя сграда - старата или новата ще заседава 45-ото Народното събрание.

Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица -  ще бъде решен и въпросът с електронната регистрация и гласуване, съобщава БНР.

По време на осемчасовото пленарно заседание в петък от ГЕРБ остро възразиха на начина на гласуване, без да е ясно кой конкретен депутат по какъв начин гласува и липсата на електронна справка за това.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" уточни, че това ще бъде преодоляно още с новата пленарна седмица.

"Предприети са всички действия. Системата ще бъде монтирана до неделя, тоест на 21 в сряда ще се работи със система и монитори".

С връщането на електронната система за гласуване в старата сграда на Народното събрание на практика се преодолява основното неудобство в работата на парламента, когато депутатите трябва да се регистрират с поименна проверка, а за всяко отделно гласуване квесторите трябва да броят вдигнатите ръце на над 200 депутати.

Станахме и свидетели как председателят на парламента Ива Митева използва калкулатор, за да установи резултат от гласуване.

"Извинявайте. Отново ще ви смятаме 48, 11 , 27, 38, 28, 155 и двама - 157 народни представители".

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да  внесат и свои промени в правилника, по който ще работи 45 Народно събрание.

Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в Правилника, по който ще работи 45 Народно събрание. Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
16
 
! Отговори
Край преди 3 години
Сградата на бившия партиен дом е най-тежката и централна сграда в София и отива на един парламент в парламентарна република да бъде в нея. направи и се голям ремонт и е прекрасно устроена за това.Херостратовците са готови пак да я запалят и да идат на Коня.Глупостта е вилика сила. Ми що не идете в гредореда на Събранието в Търново или в пещерата Магура - сигурно там са се провеждали първите заседания по нашите земи.Дайте да изгорим и Арена Армеец и да запалим джипката на Бате.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Venceremos....може би и с вибратори.......!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Белата златка преди 3 години
Сидеров каза:Мен Партийният дом ме потиска,смачква ме някък си.И за това няма да учавствам".Упсс,забравих-аз съм отвън и от двете места.
21
9
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Разбира се, че мястото на Народното Събрание е в старата, историческа сграда.В нея са заседавали народните представители още по времето на Царска България.Сегашните комунисти от ГЕРБ своеволно се преместиха в бившия партиен дом на Българската Комунистическа Партия, защото повече им приляга като комунисти да са там.Нека им я отстъпим - там ГЕРБ да си пренесат партийната централа!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дезертьор с 200
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да оправят новата сграда, за да има място и за журналисти, се харчат обществени пари, за да се върнем в средновековието. Някои хора още живеят със спомените от комунизма, преодолейте го - това е просто сграда!
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хубаво си се местят напред-назад , обаче сметката от десетки милиони за ремонт на Партийния дом ние-данъкоплатците я платихме! Да бъдат така добри да ни върнат парите!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и навън тамън без маски.Важно е какво ще гласуват а не къде ще сядат!!!!
16
8
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БОРИСОВ ПРЕМЕСТИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ДА ГО ОБЕЗЛИЧИ КАТО ИНСТИТУЦИЯ И ДА ЗАСИЛИ КУЛТА КЪМ ПАРТИЯТА!
15
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото са чок тарикати гласуваха оставката на правителството в петък преди изобщо да има ново правителство. Толкова неграмотни хора до сега не е имало в НС. А сега да видим как и кой ще прати прана за възстановяване като няма правителство. :DНекадърниците чалгатрони въъъъъъъъън! Какво съединение? Начело с Радев Разеденителите ще потопят Блъгария.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да останели пред руския цар, казаха троловете от герб, които най-добре се чувстват в комунистическия партиен дом.
13
7
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МЯСТОТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ !!ПАРТИЙНИЯ ДОМ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ!
12
5
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ-комунисти преди 3 години
Естествено си искат Партийния дом-майка.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не дължи нищо на Русия,ако не са били опълченците на Шипка турците са щели да ги гонят русите до Москва.
10
10
 
8
 
! Отговори
Venceremos преди 3 години
До АнонименС менте брифингчета ГЕРБ няма да замажат катастрофата, в която вкараха България и съвсем скоро ще отговарят пред събудилия се суверен
9
4
 
11
 
! Отговори
Новата сграда на преди 3 години
НС е естетически шок.Като чакалня на гарата,но отива на селските костюмчета на Караянчева.
8
7
 
11
 
! Отговори
Venceremos преди 3 години
Е как в коя сграда? Още днес депутатските банки ще бъдат оборудвани с пултове за гласуване. Българският парламентаризъм винаги е бил символизиран от сградата, на чието лице стои надписа "Съединението Прави Силата". Излишна тема сте повдигнали тук
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Борисов се пусна на живо с извънреден брифинг на ГЕРБ. Няма да ги остави да си вършеят коня и да съсипват държавата.
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно както едно време преди 9ти, руските пипала тука са организирали най дослните прослойки от злобни, алчни и плоски хора и са вкарали държавата в хаос за да я налазят после.Символиката е ясна тука, първото решение на тая сбирщина беше да останат пред руския цар там да се кланят.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Народните любимци" превърнаха червения бункер в депутатско скривалище оборудвано с всички екстри за да крият от народната любов.