Председателят на НС: За мажоритарна система сме, но не по този начин

Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ, каза Ива Митева
Обновена: 21 апр 2021 19:56 | 21 апр 2021 19:25, Анисия Иванова
202

Темата за мажоритарно гласуване в два тура се прехвърли от социалните мрежи в първото заседание на правната комисия. От ГЕРБ единствени поискаха промяна на Изборния кодекс в тази част.

"Предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Председателят на парламента - Ива Митева, обаче не хареса предложението.

"Искам да заявя, че ние сме "за" мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ", коментира Митева.

От БСП също са против мажоритарна система, съобщи Bulgaria ON AIR.

Дебати предизвика и идеята за гласуване по пощата и електронно. Според "Изправи се! Мутри вън!" тези промени засягат повече от 2 млн. българи в чужбина.

"Предлагаме изборен район за българите в чужбина", заяви Мая Манолова.

Предложението на "Демократична България" за промяна на Изборния кодекс също предвижда гласуване чрез куриер.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъфъфъ, какво? Нищо не се разбира. Каква е тази Фърфоритарна система? Няма нищо общо с демокрацията това нещо.
114
3
 
28
 
! Отговори
вот преди 3 години
Първо трябва да се промени закона за бълг. гражданство, да се премахне двойното гражданство, да не стане така ,че хората в чужбина да променят вота на живущите в страната.Около 400 000 бълг турци живеят в Турция и сега имат право на глас, населението в страната намалява и някак не е правилно, хора,които от години не живеят в страната да определят съдбата й.
113
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
Партиите олигавят опляват и ос ира т. идеята за мажоритарен вот. С мажоритарен вот се е родила демокрацията и без него тя е невъзможна. Народа пък си чопли носа - партия няма да ви върне суверенитета да избирате представители а не абревиатури с листи с послушковци на вождове. Или им го налагаме -или продължаваме кръглия преход.
112
0
 
25
 
! Отговори
Трифон Т Станиславов преди 3 години
Колко глубаци има в България как само ги измамих. Хихихи. Мерси за субсидийката и 5000 на месец за нищоправене:)
111
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТН е като Барековата - еднодневка - проект, в който са назначени некадърници.
110
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Слави от Учиндол?Да не го отвлякоха извънземните?Или е на WEBинар с Кораба-Майка?
109
0
 
24
 
! Отговори
Измамата ИТН преди 3 години
До Анонимен 118Ако има избори юли месец ИТН ще са в парламента , ама друг път. Така, че дали ще им хареса или не е все тая.
108
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен сто и десет"Тук е пълно с *** на Герб и промити комуншстически мозъци. ..."Още ли си мислиш, че в БГ е имало комунисти и комунизъм?Имаше едни крадливи властимащи, ама ти си сополанко и не ги знаеш тия неща.Сега те командват и крадат техните внучета, а ти се плезиш по площадите.Народеца си заслужава управляващите...
107
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110 Ако юли месец на ИТН пак не им харесат изборните резултати , нови избори ли ще има , или какво ?
106
1
 
25
 
! Отговори
IQ преди 3 години
Още едно доказателство, че освен образователен ценз(минимум средно образование) е необходим и тест за интелигентност. Все пак има и природно интелигентни хора. Та това трябва да е основната промяна в изборния закон. По друг начин не може да се обясни вота за човека, който опростачи няколко поколения. Другите не си заслужава да бъдат коментирани.И защо ми изтрихте коментара?
105
1
 
18
 
! Отговори
ИТн са празнодумци преди 3 години
И да забъркани в сериозни схеми.Само си помислете 20 години дългия говори едно и също всяка вечер но чак сега почна политическа кариера. Когато ББ се оттегля. Случайност?
104
1
 
22
 
! Отговори
Иван Бровкин преди 3 години
До Анонимен 104Сега разбирам, защо си анонимен. А то било, че си част от ИТН.
103
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТН насъска гражданите да искат мажоритарни избори и клатеха самата партийна система в бг. Сега се отмятат от приказките си. И обвиняват друга партия, че не искат да си спазят собствените предизборни обещания. Е, няма такава държава. Няма и такава партия.
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи ден оставили някакви документи от Плана за възстановяване в такъв вид , че всеки можеше да си редактира и да си пише , каквото си пожелае . Как ще гарантират управляващите , че изборният процес не е манипулиран . При условие ,че ще минава през интернет . Как електронното гласуване , ще запази тайната на вота . Няма ли под строй да се гласува за " точните " хора
101
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
104 в капан сте от самото начало. Популисти, които създадоха изкуствен проблем с броя на депутатите и как да бъдат избирани. ВСИЧКИ смислени хора в държавата ви казваха, че няма как да стане, защото по мажоритарната система огромна част от българите ще останат непредставени в парламента и това ще е проблем. Че ще има една партия с 2/3 от гласовете, една по-малка и една нищожно малка - и толкова. Сега ГЕРБ ви бил виновен. Липсата на акъл за 5 пари ви е виновен.
100
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е пълно с *** на Герб и промити комуншстически мозъци. До момента Има Такъв Народ вървят точно по това, което обещаха преди изборите. Не виждам никакви притеснения. Всички се готвят за нови избори месец юли.
99
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ива Митева е човек на ДПС.
98
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е казал великия Славчо - нама такава държава
97
0
 
24
 
! Отговори
nilesev преди 3 години
Славуца- Мили мои чалгарчета, ще имате колело, оппа мажоритална система ,ама друг път.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
104, трябва да се срамуваш до края на живота си. Тъ.пак. Жена нямаш ли да ти да ти каже как да гласуваш? Това да не ти е футболен мач? Или си гласувал за фейсбук страницата им?