Мораториум върху решенията на МС в оставка до избор на нов кабинет

От ГЕРБ го обявиха за противоконституционен
256
Мораториум върху решенията на МС в оставка до избор на нов кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След два часа и половина разгорещен дебат и взаимни обвинения и нападки партиите в НС, без ГЕРБ, наложиха мораториум върху решенията на правителството в оставка до назначаването на нов кабинет.

Още по темата
Предложението за мораториум дойде от червената шефка  Корнелия Нинова и Мая Манолова от ИСМВ.

С решението на НС се налага мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дългна нов държавен дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

По време на дебата Тома Боков отсече, че решението е  противоконституционно, защото се отнемат правомощия от изпълнителната власт от страна на законодателната.

"Ако искате да спрете всички решения трябва да направите правителство, а не да занимавате хората с вашите неадекватни изказвания", отсече той.

"Страната се намира в здравна криза, имаме социални и икономически затруднения, намираме се на ръба на политическа криза, защото никой не е казал ще има ли правителство, предлагате ли някакви мерки освен неадекватните си изказвания, давате ли си сметка какво правите в този парламент в последните дни, защото имам чувството, че не си давате сметка", скочи още Биков.

Той предупреди депутатите от новите партии, че аргументът, че ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни за всичко, не върши работа, а хората очакват да кажат какви са намеренията им за властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113 Това ще се отнася само за хора , които са били в управлението през последните 20 години и са се облагодетелствали от власттаАко не се вписва в тези условия , няма за какво да се притесняваш Да му мислят , тези , които са злоупотребявали . Конфискация на имущество , пари , всичко .
108
0
 
7
 
! Отговори
ЛУД преди 3 години
ТИЯ ДЕ СЕ НАДЯВАХА ДА ЛАПНАТ НЕЩО ДО ПОСЛЕДНО ТУК НАЙ МНОГО РЕВАТ НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ МЪРРРРШИ
107
3
 
5
 
! Отговори
За 111 преди 3 години
Личи си кой е със закърнял мозък-повтаряш приказките на абсолютно некомпетентни хора.В конституцията дето дори не си виждал обложката ясно пише че има разделение на изпълнителната и законодателната власт.И все пак-нали Радев щял да измете калинките със служебното правителство-Ами сега и той няма да може.
106
8
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
"Бoриcoв нe e диктaтoр. Тoй e кaрикaтурa нa диктaтoр. Втoрoтo нe e пo-мaлкo врeднo oт първoтo. Тoзи чoвeк дoтoлкoвa cи e пoвярвaл, чe e зaбрaвил кoй e и oт къдe идвa. Пo-лoшoтo e, чe cякaш и ниe зaпoчвaмe дa зaбрaвямeOбeщaвaм ви, чe щe нaпрaвя кaквoтo зaвиcи oт мeн Бoйкo Бoриcoв, никoгa пoвeчe дa нe ceднe в крecлoтo нa миниcтър-прeдceдaтeля" - Тома Биков.Кратко и ясно.
105
2
 
8
 
! Отговори
За 112 преди 3 години
Тошко африкански каза че ще върне мандата.Всички останали казаха че няма да се коалират с никого-тоест не разполагат с достатъчно гласове за да съставят правителство.За хора не говорим-за тях е ясно че ги нямат.Ха сега ми кажи на кой да състави правителство се надяваш???
104
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да се оплакваме да се организираме срещу протестърския терор!Утре тези ще гласуват мораториум върху спестяванията ни и ще ни изгонят от жилищата ни!Долу протестърската хунта!
103
6
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
"Ако искате да спрете всички решения трябва да направите правителство, а не да занимавате хората с вашите неадекватни изказвания", отсече той.-------Още не сте си върнали мандата - кратко и ясно.
102
6
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
до 104след като законодателната власт има право да изземва функциите на изпълнителната власт, то тогава изпълнителната власт има същото право-------Млъкни бе, мало умник със закърнял мозък !
101
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше да започнат да стягат примката на Гепаджиите!
100
0
 
2
 
! Отговори
Бай Гец преди 3 години
До Баче КикоМисуиш ли? Според мен не мисуиш :-) Миоуо мишуенце :-)
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО фАКТБаце ще се готви за БОРИСОВ 4
98
1
 
11
 
! Отговори
За 103 преди 3 години
И като дойде служебното правителство то също няма право да уволнява и да назначава служители.Супер нали?
97
1
 
3
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
До Анонимен - с милиционерите ли ни плашиш? Не си спомням някой да е гласувал да им спрат заплатите.
96
0
 
3
 
! Отговори
За 100 преди 3 години
Ами как ти се вижда правителството да уволнява и да назначава депутатите?щото по твоята логика след като законодателната власт има право да изземва функциите на изпълнителната власт, то тогава изпълнителната власт има същото право.да вземат да приемат един закон с който да могат да уволняват депутатите.Що не-нали конституцията я няма в момента
95
6
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До питащия - дали ще съставят правителство не знам - знам, че и да не могат идва служебно. Но от днес нататък Борисов може наиситина да си вземе отпуска, защото няма какво повече да прави.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Баче КироОТ това дето го пишеш става ясно, че нищо не разбираш и не си в час, но като спрат парите на пенсионерите и започнат да бавят заплатите на органите на реда ЩЕ ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ
93
3
 
14
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До Анонимен---Точно това ще стане. Тия, от улицата, ще дозакопаят България.Така се получава, когато улицата улезне у Парламенто.
92
8
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Кое му е неконституционното на мораториума? Никакви стратегически интереси на Държавата не страдат, освен това премиерът Фостафка постоянно натяква, че иска по-бързо да сдаде пълномощията си на нов кабинет - ето, освобождават го от малко отговорности. Все пак е стар и болен човек, краката вече не го държат.
91
5
 
11
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Вгледайте се внимателно в историята на България: имахме хайдуци, след това - партизани, после рекетьори, а сега - чалгари.Все ***, откъдето и да погледнеш.Напред България !
90
10
 
5
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
До гербераските тролчета дето питат "ще спрете ли това, ще спрете ли онова". Ще спрат само далаверите и назначенията на "наши" хора.