Дали Стефан Янев ще е следващият служебен премиер?

Той присъства на консултациите с партиите
Обновена: 30 апр 2021 15:25 | 30 апр 2021 12:12, Елка Василева
354
Дали Стефан Янев ще е следващият служебен премиер?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентският секретар по сигурност и отбрана е най-вероятният служебен премиер, твърдят запознати с делата на "Дондуков" 2. Стефан Янев, който бе военен министър в предишното служебно правителство на проф. Огнян Герджиков, участваше на консултациите на Румен Радев с политическите сили, пише „168 часа“.

Наблюдатели твърдят, че причината не е случайна. Логиката сочи, че там би трябвало да бъде секретарят по вътрешна политика и гражданско общество, а не този, който се занимава с национална сигурност. Единственото обяснение за присъствието на бригаден генерал Янев на срещите е, ако това е подготовка за назначаването му за временен премиер до предсрочните избори.

Още по темата

Издигането му издава знаци в няколко посоки. Едната е към българските избиратели, голяма част от които харесват мъже в униформа подобно на ген. Венцислав Мутафчийски, който се явяваше в мундир на брифингите на Националния оперативен щаб миналата година.

В биографията на Янев има и други факти, заради които би могъл да бъде назначен от своя патрон за министър-председател. Днешният съветник е бивш военен аташе в САЩ, бил е офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на "Партньорство за мир" в Белгия. Работил е и като началник на департамент "Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.

Номинацията му е очевиден сигнал към Северноатлантическия пакт. Нещо повече – опитът му в Турция е много важен. Югоизточната ни съседка от няколко години е в обтегнати отношения с пакта, смятат я за несигурен съюзник, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган купи руски зенитно-ракетни комплекси С-400, а миналата година бе в напрегнати отношения с Гърция заради находище на природен газ в Средиземно море.

Проблемите между Русия и Украйна правят България особено важна за НАТО заради достъпа до Черно море.

А български генерал, служил в централата в Брюксел, номиниран за служебен премиер, се смята за знак за добра воля към намеренията на Алианса. В същото време Пентагонът нареди да се засили логистиката у нас и в Румъния.

Тъй като президентът Радев е обвиняван в пристрастие към Русия, профил на служебен премиер като на Стефан Янев може да промени нагласите в ЕС и НАТО към държавния глава. А на него му предстои да се яви на избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
15
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
За педофилия не знам, на за русофилия със сигурност не са прегледани.
222
1
 
16
 
! Отговори
ВИДЕНЧО преди 3 години
ПИПА СЕ ПОЧВАТА И АКО МИНЕ СЕ САДИ.
221
7
 
24
 
! Отговори
Честито преди 3 години
Военен преврат в действие! Това е била целта на вдигнатия юмрук. *** народ, да ви е честито! И изборен кодекс му поднесохте. На това му викат дългата ръка на генерал Решетников. Рестарт, кръгом и напред към СССР. Дори не ми се пише, просто не си струва! Такава ни била съдбата. Поне видяхме как е при демокрацията. Военната хунта е на ход. Благодарим ти Славчо, добре измами будалите. Е, и ние ще горим покрай тях. Не мога да повярвам, че това се случва. Уж имахме Обществен договор. Ех, Стоянов!
220
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В службите е пълно със служители с купено образование, като основното им е било животински фелдшери от СССР.Същите проверени ли са за педо филия?
219
3
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
А КИРИЛ АНАНИЕВ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е МУТРА, ЗАЩОТО БЕШЕ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР В ПЪРВОТО СЛУЖЕБНО НА РАДЕВ, ТАКА ЧЕ МОЖЕ И СЕГА ДА Е ВЪВ ВТОРОТО СЛУЖЕБНО!!!
218
4
 
15
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
каква тиква, питай другаря радев, той го назначава..
217
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам отговор от НАП НОИ и други държавни структури как се формират пенсии на военни и полицаи които нищо не работят пък са първа категория и се пенсионират на 52години.А има тарикати освен пенсия прибират и пари че работят!Чакам отговор от Тиквата-Мутра!
216
5
 
4
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До АнонименБъдещата конституция - ? области от които 4 български и 2 на ДПС.
215
7
 
26
 
! Отговори
ip преди 3 години
Другарят Янев като пенсиониран военен какво е произвел за службата си?Всички военни и полицаи освен фе кал нищо не са произвели за държавата си.Сега са с пенсии над 1500 лева.От къде същите са произвели продукт за тези пенсии?Питам Тиквата премиер, че същата мутр а е в тази категория ла пачи и ла йнари!
214
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ненормален 252Нормалните хора отдавна се отвратиха от политиката. Знаят какво ги очаква, ако се хванат, як натиск от всякакви мутренски интереси, непрекъснато попържане от народа, който и Христос да слезе, няма да го хареса.Освен пак да се търси "цар" отвън? И без това някои са толкова радостни, сякаш е свършила продължителна война. Ваоно е, че някой е паднал, а кой ще го смени им е все едно.
213
2
 
30
 
! Отговори
Поет на Партият преди 3 години
Не човек, а желязо просъскал агентът фашист.Тихо мъртвия казал: Не, комунист!
212
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГен. Радев събра толкова много гласове, не само заради партиите, които стояха зад него,но това беше и протестен вот срещу ГЕРБ, точно тогава всички се бяха наежили заради турските отровни ваксини ,които бяха внесли(Москов) за децата!В вълната от възмущение срещу Цецка беше огромна,освен това,не изглеждаше добре за президент!
211
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вече със сигурност ще ни вкара в Евразия..
210
6
 
21
 
! Отговори
Някой жени преди 3 години
може и да харесват мъже в униформи,но то не е заради униформата,а заради по-голямата заплата,20-те заплатки обезщетение при пенсиониране и другите там облаги,привилегии,благинки,както за военни,така и за полицаи?!?Нека не забравяме,че жените хич,ама хич не са безразлични към парите?!?Да,за тях е важен размера-разбирай дебелината на портфейла,другото е ала-бала!?!Сега чак разбирам колко бил харесван Генерал Мутафчийски - да,за да се харесва на хората в очите и за да не му слушат лъжите?!?
209
1
 
6
 
! Отговори
Не. преди 3 години
Еми, тва е.
208
6
 
24
 
! Отговори
Ненормален преди 3 години
[Ако цели и иска,да води САЩ война срещу Русия си е нейн проблем.Ако и стиска нека я нападне!]Никой няма да напада никой. Войната се води по друг начин и с други средства, но и на децата е ясно, че печеливш е Западът.Целите СеСеСеРета се обосраха с тяхната политика, СИВ абортира финансово и Варшавския дагавор даде яка фира.Конец фильма
207
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората гласуваха за Радев, защото опонента му Цецка Цачева беше *** и не ставаше за президент.Също и непознаваха Радев.
206
1
 
9
 
! Отговори
Ненормален преди 3 години
До Анонимен[Да изгоним метресите и протежетата на л умпенските партии с протести и блокада! ]Срещу вашето твърдение не може да има нищо против и Господ.Въпросът е, като ги натирим, КОИ ще сложим на тяхно място. Аз нямам представа, а вие ?
205
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни лъжи в статията никой нормален бг не харесва мъже в униформи,особено мутавчийски. Хората гласуваха за Радев,протестно срещу герб,а не,че е генерал. Сега биха гласували пак защото е опозиция на герб,а не защото е генерал. Военните не са на почит в БГ и навяват усещане за хунта.
204
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали сваляхме хунтата бе? Какъв генерал пак?