Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци

Министърът се чуди защо не е имало рокада след теча на лични данни
294
Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци
Снимка: БГНЕС

Шефката на НАП Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на служебните задължения, съобщи служебният финансов министър Асен Василев на брифинг, на който представи екипа си.

Той изрази учудване, че не е имало последици след теча на лични данни през 2019 г.

Още по темата
Приходната агенция ще бъде оглавена от Румен Спецов, като основната му задача е да се фокусира върху големите данъкоплатци и да се премахне "терорът" върху малките. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси, нареди още Василев.

По думите му в рисковата група попадат всички компании, при които се теглят големи касови наличности. Василев обвърза тази задача с гарантирането на честността на вота.

Той обяви данни, според които само 66% от ревизионните актове са потвърдени напълно или частично. За периода 2017-2020 година 55% от начислените ревизионни актове са събрани, останалите не - от малко над 4 млрд. лева са събрани малко над 2 млрд.

Освен НАП, Агенция "Митници" също има нов директор и това е Павел Тонев, който е изпълнявал длъжността и в миналото. "Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет и оценките са, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Взети са мерки от колегите, оценките са качени на "почти отговаря", но въпреки това, както вчера стана ясно, ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва евентуално да възстанови към европейския бюджет", обясни министърът.

Засега не е ясно дали ще се наложи емитиране на нов дълг, но процедура ще бъде подготвена, ако има нужда от нея, защото отнема 1-2 месеца, обясни Василев.

Василев представи и заместниците си. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, тя е с над 20-годишен опит в сферата на финансите, включително в областта на одита. Ваня Стойнева е била два пъти зам.-министър в служебни правителства, ще отговаря за европарите.

Моника Бийчър ще се занимава с въпросите, свързани с еврозоната, дълговите емисии, дирекцията за възлагане на обществени поръчки.

Служебният финансов министър обаче не даде думата на екипа си да отговаря на въпроси с мотива, че не са навлезли в работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама аз не искам само да ги уволняват!Искам да ги съдят и да ги видя в затвора!!!!!За да не се повтарят тия номера:''Я скрий тези документи дълбоко в някое чекмедже,че тоя е наш човек''.За фирмите на ГЕРБ санкциите изтичат давност.МАФИЯ!Съд и затвор за тия ГЕРБ!
25
13
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Ей, това комунистите никога няма да се променят. Първата им работа, като дойдат на власт, е да сменят всичко и да сложат свои хора. Е, хубаво, само че после трябва да се върши работа. И тогава настъпва катастрофата. Ние помним.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да я наградят ли за гафа с изтичането на ЛД на целокупния Бг народ?
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е избрана с конкурс но не е изпълнявала задълженията си поради меладурност и е нормално да я уволнят дисциплинарно
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ги рекетира, горките "големци" :))
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне новият шеф има вид все едно сам ще събира вземанията с бухалка.Длъжниците ще се свивавт още като го видят.
20
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Коко. Че то така беше и през 2013 при Орешарски, не помниш ли? Само че после палачинката се обърна.
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е същата калинка, само дето е назначен от диктатора Радев и марионетното му правителство. Ще обслужва сега неговите спонсори.
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така така!2 милиарда несъбрани от НАП опростени на свои фирми на ГЕРБ,а дребните за 20лв ги правят на маймунки!
17
8
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Сатрапа Борисов като краде милиарди от магистрали, саниране, Евро фондове, нови заеми и изнудване той голям данъкоплатец се води!?
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама всички големи или избирателно? И нашите няма да ги закачаме.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютен терор е за малките фирми. Зная как минават проверки в големите фирми и как е за малките, които си изкарват единствено прехраната.
14
5
 
9
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Много добре да хвърчат хитинови крилца на калинки, да хвърчат рогца и крачета. Дойде Видовден. Ура!
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая калинка разсипа малкият бизнес за 3 години . За един касов бон за 20 ст хиляди глоби и затваряне за месец. А опростиха на Домуса 5млн данъци. Затвор ърябва не уволнение
12
13
 
7
 
! Отговори
радефските шпицкоман преди 3 години
Започват репресиите и гоненията. Погромите 1944 година са нищо в сравнение на диктатурата на зеления чорап
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само така, всички гербави калинки на борсата и разследване до дупка.
10
8
 
8
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Виолета Лорер,Моника Бийчер??!!Кво стаа тука?!Нещо да не сме станали 54тия щат на САЩ?!Ха дано,*** надали?!Големо драпане,големо бързане!Стани Гошо,да седне Тошо,че му е много лошо,много е гладен и е от наште!!Голямо бързане и нервничене да сменят колкото се може повече държавни чиновници,че като го ударят на крадене в трите месеца,да нема кой да гледа и да подаде сигнал!!
9
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Това с ривизиите за горям кеш ми харесва ...И забележете, проверките почват сред 2 месеца ...Това е сигнал фирмите ударно да разпределят печалба и да плащат данък дивидент.Ще понапълни бюджета този младеж, въпросът е, за какво ще бъдат похарчени парите ...ГЕРБ направиха много, но 10г във властта пак е много и докадано от световния опит.Накрая почнаха с простотииге ...
8
0
 
3
 
! Отговори
Го, Бийчър, го преди 3 години
Моника Бийчър, те тая ще оправи парата в БГ.
7
1
 
13
 
! Отговори
мат преди 3 години
Яко!Започнало е пролетно разчистване-почистване.