За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли

Лидия Шулева, Икономически и социален съвет, пред Bloomberg TV Bulgaria
14 май 2021 21:13, Анисия Иванова
155
За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България продължава да губи мащабни проекти от съседни държави като Сърбия и Гърция. През последните 10 г. от България излязоха над 30 млрд. лв. инвестиции. Това заяви Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Тенденцията показва, че причините за липсата на инвестиции са дълбоки. Част от тях са липсата на правна сигурност, отказът от правосъдието и корупция“, допълни тя. За 2 месеца не може да се изчисти имиджът на България от новото правителство.

Сред първите ходове на икономическия министър Кирил Петков беше връщането на Стамен Янев начело на Българската агенция за инвестиции.

„Министър Петков иска да заложи на един доста изявен професионалист в областта на преките чуждестранните инвестиции. Стамен Янев е наясно с всички проблеми, които съпътстват инвестиционните решения. Той ще мобилизира всичките си усилия да направи някакъв пробив в привличането на инвестиции", заяви Лидия Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана със задачите на новото служебно правителство и какви ще бъдат новите мерки, насочени към бизнеса.

"Пред икономическия екип на служебното правителство стоят въпросите, свързани с дефицитите в бюджета и как биха могли да бъдат преодолени чрез преструктурирания. Втората задача е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и неговото представяне в Брюксел".

Лудия Шулева заяви, че за да се възстанови икономиката, са нужни малки корекции в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Икономическият и социален съвет прие резолюция, с която обръща внимание на няколко важни въпроса, които трябва да намерят своето отражение в плана", каза гостът.

"На първо място да се увеличи ресурсът, който е за бизнеса. В първоначалния вариант на Плана такива фондове не съществуваха изобщо, по предложение на Икономическия и социален съвет за тях беше отделен един ресурс от 900 милиона лева. В новата резолюция на съвета предложихме допълни 400 милиона лева, които да бъдат предвидени в подкрепа на бизнеса".

Вторият аспект в Плана за устойчивост и развитие е свързан със санирането.

"Там прекалено много се акцентира на абсолютните грантове, като би могло да се мисли за комбиниран подход със заемни средства. Икономическият и социален съвет предлага този ресурс да бъде насочен към развитието на зелени инвестиции“, допълни икономистът.

Последно нещо от Плана за възстановяване, където се налагат промени, е квалификацията и преквалификацията на кадри.

"Икономическият и социален съвет акцентира към допълнителни 300 милиона за подобряването на дигиталните умения на работна сила за гарантиране на устойчиво развитие“, допълни Шулева.

„Аз съм привърженик на балансирания бюджет. Въпреки това смятам, че и през тази година трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса. Все още пандемията не е отминала – нямаме необходимия имунитет, който да ограничи влиянието й", смята Шулева.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
15
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 2 години
Защо наричате мазната семитска шикса с фамилията на убития от нея и мъж???Всички във Велинград знаят истинската и фамилия-Биджерано!!!
62
2
 
7
 
! Отговори
запознат с Агенцията преди 2 години
Стамен Яняв нищо няма да върне! Той е част от този отлив на инвестиции, грубо отказвайки инвестиционни проекти в България. Пренебрегвайки запитвания да Делойт и на Ърнст енд Янг. За този Стамен Янев, креатура на ГЕРБ, само б.е.с..и..л..о. Жалко че със стари к..ви иска служебния премиер да прави нов дом
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали разбирате, че държавата няма как да пречи на частния бизнес да изнася парите си навън?!Политиците само обслужват частния бизнес, а чий е той?!
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезли са нашите пари като частни инвестиции на нашите олигарси в чужди държави предимно в Сърбия, Турция, Украйна, Сингапур, Дубай.
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** путкa - ***.***
58
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смехотворно: Съвети дава тази, която продаде де що можеше на безценица, Слави продължава да си мисли, че е шоуто и ходи без чорапе, Мая се държи като обиден омбудсман. Много театрали, а публиката се разотива.
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесменът Илчовски или е хитър и е изкупил акциите на Градус на безценица,Но не вярвам в това,Или е очевидно т-ъ-пИ си мисли че като е продал земята си( ИНТЕРЕСНО НА КОГО?)И е надиплил няколко милионаНякой ще го пусне да обработва земя в САЩ?!ИЛЧОВСКИ САМ СЕ УЛИЧИ В КОРУПЦИЯ.МАЯ МАНОЛОВА МУ КАЗА Е ЕФИР, ЧЕ ЩЕ Е ПРЕСЛЕДВАН ОТ ЗАКОНА.
56
14
 
13
 
! Отговори
Еех радвайте преди 2 години
Сега на всички *** им се дава трибуна да лъжат, да мажат и да плюят по ГЕРБ.Важното е народът да разбере как за 10 години нищо не е направено и всичко е било пълен провал.Да ама хората вярват на очите си и на банковите си сметки. Данните сочат че икономиката и заплатите се се увеличили двойно а българите имат рекордни спестявания в банките. Във всеки град където управляваше ГЕРБ сега има видими резултати. Ремонтирана инфраструктура с евро пари. Пътуваш и виждаш нови пътища и магистрал
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази хазарка защо и давате трибуна. Зависима е не само от едно място.
54
2
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
под излезли броят инвестициите, които са наравени в съседни държави - те не са излезли, защото никога не са влизали.също така китайските инвестиции в Сърбия тепърва ще им берат гайлето.Гърция получи много големи инвестиции от САЩ защото си даде пристанищата за шистов газ.Не си натъкмявайте стакмистиката че ставате смешни.
53
6
 
10
 
! Отговори
Бе! преди 2 години
Защо не се обърнете към Славиту или поне към Тошку! Те ще изчегъртат туй-онуй, ще повредят още нещо в държавата и всички проблеми с инвестициите ще се оправят! Мая, пък, ще продължи с ревизиите за пълно възвръщане доверието на чуЗдите инвеститури в България!!
52
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Е, как да са излезли? Нали Бойко ги привличаше на килограм всеки ден?
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаДаже вече не криеш че работиш за Тихина :)) Как си пила от извора, като 90% от нещата не са ти ясни :)) Кажи просто че си работник, стига се ихвърля :)
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите инвеститори искат гаранция, че няма да има сериозни промени в регулациите и законите и без промени в рушветите, в продължение на 10-15г., за да могат да планират.Когато политическия климат е такъв, че ББ(и тези преди него) не е задържал едно цяло правителство, че не знаеш какво ще се промени утре, че всеки бизнес е под заплаха от забрана и одържавяване (това показаха с Божков, забраниха бизнес, преди да са доказали каквито и да са нарушения). То няма кой да рискува в България.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истукан, ЕС не е комунистическа система.Много скоро всеки ще се спасява сам.Политическият елит на Меркел ОТИВА В ИСТОРИЯТА!Планът за възстановяване на ЕС е последната УТОПИЯ, КОЯТО ЩЕ УБИЕ НАЙ-СЛАБИТЕ ЧЛЕНКИ-НАС!НИКАКВИ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ, ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА!
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът си прибира аутсорсинга, а на нашите деца на партизани им се лелеят чужди инвестиции в главите.КАКВА ИНВЕСТИЦИЯ БЕЗ ТРУДОВИ РЕСУРСИ?КОЙ ЩЕ ИМ РАБОТИ ПО ФАБРИКИТЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО НЯМА ОБУЧЕНИ ХОРА И МЛАДИТЕ СА С ИЗМИСЛЕНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПРОДАВАЧКИ-КОНСУЛТАНТКИ ИЛИ КУРИЕРИ?!САМО СЕЛСКОСТОПАНСКА ЗЕМЯ ИМА В БЪЛГАРИЯ И НЕЯ ЩЕ Я ИЗКУПЯТ И ЩЕ СЕ МРЕ ОТ ГЛАД!
47
6
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
До ДианаНе до законодателството, а всичко тръгва от минималната заплата. От нея зависи всичко. С най-ниска минимална заплата сме в Европа. Няма как да станат нещата. Трябва да се въведе в този ЕС единен стандарт за заплати и така ще се оправят нещата. Минималната заплата трябва да е една и съща в евро във всички членки на съюза.
46
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ИстуканТака е защото имаме такова законодателство , направено още по време на прехода с цел създаване на богати бизнесмени - плащат ниски заплати, не плащат данъци, осигуровки...Когато си оправим законодателството, ще трябва да пипнем и нашите бизнесмени, но дори Бойко не се престраши да направи това до сега...Иначе, в началото всички чужд. инвеститори дават нормални според тях заплати, но после нашите бизнесмени ги учат как да съкращават разходите си за заплати и вс. друго...БСП!
45
2
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 2 години
До Анонимен - Искам да попитам г-н Трифонов:Като втора избрана на демократични избори политическа силаКОЛКО ПРЕДСТАВИТЕЛЯ ИМАТЕ В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО?!Скоро към служебния кабинет, ще се открие "Министерство на КЮЧЕЦИТЕ", тогава ще видиш цвета на партията ИТН в целия си блясък вътре!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС дава мазна пица на България. Какво правят по-яките гладни момчета в училище със слабаците с пица в ръка?!ЕС се самоубива с този план за възстановяване.ЕС изобщо не трябваше да се структурира по подобие на държавна система.Цялата армия евро-бюрократи ПРЕЧИ, яде бюджетите на страните членки и разпилява парите ни за БЕЗУМИЯ.СИВ ряпа да яде на фона на ЕС!