Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник

Действието от страна на Беларус - в разрез с международното право
231
Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите.

Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС, цитиран от bTV.

„Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още той. 

Още по темата

„Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", категоричен бе Радев.

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", обясни Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

"Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът.

„Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност“, обясни Румен Радев.

„За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни“, поясни държавният глава.

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

„Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика“, каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Велик е нашия войник преди 3 години
Велик, велик, велиииииккк - виж сега при доказване на тези факти мисля си господин президент да покажем на негово нищожество, че не всичко е пари и от някой ситуации не мое се измъкне с пари ...
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БелоруссияТи да не си някакъв крепостник?! Да ти имам усещането за свобода, мазохист изоглавен. Ходи там, неНорМалник!
99
0
 
0
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 3 години
Информацията наречена банкова тайна е строго секретна освен при определени условия - като разследване на ОЛАФ - и да кажем, че имам тук там разни методи да дедуктирам информация въз основа на тази с която разполагам. И не банков служител не е издал тази информация - просто ми не излизаха към 150 милиона и се чудех какво ли ги е направил. Държи ги за откуп ... А на мястото на държавата ще дам с пет милиона повече да му светите маслото и на целия род. Ама не съм държавата ...
98
7
 
7
 
! Отговори
до 102 от славянин преди 3 години
''Единствената останала независима и свободна страна в Европа !''Питай някой средностатистически белорус колко ''свободен'' се чувства! По твоята ''логика'' северна Корея е ''най-свободната и независима'' страна в света!
97
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Борисов и Радев категорично избирам Радев. Може да не съм 100% съгласен с всичко, което е заявил и направил, но поне има гръбнак и собствена физиономия. Не е слънчоглед като Борисов. Има чувство за достойнсто, не гоори празни приказки. Не хвърля пясък в очите на хората с измислени теми за "***" и тем подобни..
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато нямаш политическите аргументи, когато нямаш програма, когато не можеш да отчетеш какво си свършил като представител на дадена изборна длъжност
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писах, че Луканката се държи като *** от с министрите си, заради некакви крави, тро*четата ми изтриха коментара, щото виждат връзка с Бокича :)) После били против комунистите. не се виждат какво изглеждат отстрани :)
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНОО ? 80 % на последните избори .Еврог.ея пиши .
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да го свалят тоя агент на цру със С-400!
92
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До сравнениетоСлед 11 юли ще ви изпратим там на почивка!
91
5
 
13
 
! Отговори
Нелегален преди 3 години
До Резидента Фигурант---Радев не е подкарал никакви ГЕРБери, а го подкараха лидерите на Европа и насвиха в миша дупка. Интересно е да се чете, какво заявява Радев. Да си военен, да нямаш халхабер от политика и дипломация, да имаш незавидно ниско IQ е сериозен проблем. Гледайте кадрите от Брюксел. Нашиьот зяпа като напикано мушкато.
90
12
 
12
 
! Отговори
Белоруссия преди 3 години
Единствената останала независима и свободна страна в Европа !
89
5
 
9
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Малко да светнем дращещите в сайта!Ето тема-какво общо има с правата на човека действията на САЩ в заграбената кубинска земя на която имат военна база!Там се държат дестки затворници отвлечени от цял свят с измислени обвинения в тероризъм!СЪЩИТЕ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ЗЛОВЕЩИ МЪЧЕНИЯ И ИЗТЕЗАНИЯ!Хайде евроатлантически еничари коментирайте факта!
88
2
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
СПОКО ,БЕ...ТАКА ЩЕ ИЗИСКАМЕ И ОТ ЦРУ , ДА НИ ДОКАРАТ ЦВ.ВАСИЛЕВ И ЧЕРЕПА ЗА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ БАНКИ И ФИРМИ!САМО ЧЕРЕПЧЕТО ДА СЕ КАЧИ НА САМАЛЬОТА ...И Е ГОТОВ...ХА,ХА,ХА.. ГЕШЕВ ГО ЧАКА!
87
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички които не са съгласни с диктаторските режими на Путин и Лукашенко били терористи и западни шпиони...Това само нашите съвеЦкофили могат да изрекат.
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати гнycните *** на ГЕРБ, хванали са се за сайта като удавници за сламка и си мислят, че с троленето и досаждането на всички ще се върнат на власт. Абе, дори да успеете на фалшифицирате изборите и да "спечелите" с 99.99% хората ще ви изхвърлят. Хващайте си куфарите и заминавайте я за ЮАР, я за Южна Америка докато е време. Оставете хората тук да дискутират нормално!
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неможе да призоваваш на неподчинение своите симпатизанти заради политически противник
84
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не разбирам яростните коментари на русофилите, като побеснели са!
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
можеше да го свалят ракета
82
8
 
4
 
! Отговори
Резидента Фигурант преди 3 години
Радев подкара ГЕРБ-ерите по домова книга. За това *** на умряло