Красен Станчев: Служебният кабинет да върне репутацията в икономиката

Да се наложат ясни критерии при злоупотреби, иска икономистът
3 юни 2021 20:39, Анисия Иванова
51
Красен Станчев: Служебният кабинет да върне репутацията в икономиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главната цел на служебното правителство е да увеличи прозрачността. Това реално означава връщане на репутацията в икономиката. Самият факт, че НАП обяви отписването на 10 млрд. лв. като несъбираеми за периода 2017-2020 г., е доказателство, че репутацията започва да се завръща. Онези фирми, които не са плащали данъци поради пандемията, казаха, че ще ги плащат занапред. Това заяви Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Бюджетът очевидно е натоварен поради голямото харчене от края на миналата година – има финансирани прекалено много текущи разходи, свързани с избори и заплати“, заяви гостът.

"Най-големият бенефициент на бюджета за миналата година след пенсионерите е държавната администрация. През 2020 г. правителството похарчи 7.7 млрд. лева – два пъти повече в сравнение с други години. Останалите разходи са свързани с големи инфраструктурни проекти за чуждестранни фирми с малка перспектива някога да се реализират“.

Красен Станчев е на мнение, че от разправиите с Българската банка за развитие ще излезе и нещо положително.

"Ще се направят такива правила на банката, които биха били изгодни за малките и средни предприятия. Такава банка винаги е изкушение, за който и да е управляващ... Но най-голямото разпределение на ресурси беше през ноември 2008 г. Тогава проблемът беше с една друга банка, която трябваше да бъде рефинансирана по време на глобалната финансова криза. След 2017 г. няма такива основания – не съществува външен шок, който да накара правителството да се превърне в кредитор“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите на госта стана ясно, че трябва да се наложат ясни критерии при злоупотреби.

"Българската народна банка ще уважи интереса на принципала и ще направи необходимите промени в ресорния съвет. По този начин ще се даде качествена, а не количествена информация за портфейлите, които са под въпрос. Това ще отнеме време обаче и тогава няма да има служебно правителство“.

Други теми от разговора бяха свързани със сивия сектор в България, макроикономическата перспектива и увеличаващата се роля на държавата в икономиката.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
И как ще върне репутацията , бе ,Станчев ? Като ориентира икономиката към Русия ли ? Докога ще раздухвате катастрофални си съвети? Кой ви пуска и с каква цел ?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кр.Станчев от няколко години е преподавател в СУ и забрави времето, когато като активист на СДС със Стояна Г. списваха "Медиапул" и громяха ***. Сега му е лесно да дава наставления на кабинета "Янев", но да видим каква ще я сторят сетне с ИТН и ДБ. Струва ми се, че са догодени на приказки, но не и в практическа насока. Впрочем, наставления и критики към служебния кабинет отправят и акад.Г.Марков и проф. от ЮФ на СУ Близнашки - първият - историк, другият - всичколог.
15
2
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Браво, браво!...НАП била отписала 10 млрд. лв., т.е. ги е подарила на съответните длъжници, означавало увеличаване на репутацията на икономиката!...Тези хора чуват ли се изобщо какво говорят или нещо в мозъка им прескача...Ето какво донесе досега новото правителство на БСП - загуба за Държавата на 10 млрд. лв.! Не.г.одни.ците си подариха 10 млрд. лв. от нашите джобове, от моя и от твоя джоб...Кра.дци мръ.сни! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Думичката която употребих в коментар 14 беше за това какво правиш в тоалетната когато хванеш диария. Точно това направи Кубето за по - малко от месец.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Кубето за по - малко от месец се *** толкова колкото другите президенти не можаха за 30 години.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя наистина има вид на пияница. И пак такива подобни се тикат напред във властта бе моля ви се! Докога бе докога? До гуша ми дойде иде ми да го убия тоя Славун Трифонов че ги върна тия в политическото пространство. Ето това ви е новото - доброто неизтребимо старо. Пък и Славунчо добре се хранеше при тях. Ще чакате промени на куково лято. Ще стане много по - лошо помнете ми думата. Просто защото старото закостеняло коми мислене отново ще ни завладее Не му позволявайте.
11
5
 
14
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
Красене, Красене. "...Главната цел на служебното правителство е да увеличи прозрачността......." Груба грешка! Неговата цел е да проведе избори и да не нарушава ритъма на държавата. Никога няма да излезеш от червената си кожа и намали пиенето! Дрънкаш вече глупости!
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Репутацията е важна за репутаците.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебният кабинет се държи като че ли ще векува. Което вече навява на мисълта, че за това е сложен. Не да подготви изборите, а да прави всичко, което му скимне на Радев. Което си е чисто нарушаване на закона. Дори с този изборен кодекс ПАК се цели не друго, а да се сложи партия, която ще бъде параван на Радев да си играе неговите игри. каква икономика, остават му на служебния кабинет 5 седмици.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Среден пръст за тебе опикано протестърче.
7
11
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 7 Ти какво? Ако имаш лично съмнения,че жена ти кръшка,на калъп ли искаш да я видиш с някого?-:( По хубаво ли ще ти стане само от факта че го знаеш вече? Томс Неверни си Ти лично!-:(((( " доказателства" а? А това което каза САЩ как мислиш? " Майтап" ли е? Леле леле!-:(((( Такива сте Бойкофилите за съжаление! Твоят др Борисов бившата комунистическа мутра.Получава от мен СРЕДЕН ПРЪСТ за мераците си за бъдеща власт след изборите! И от мен ли ще искаш " доказателства"?-:(((
6
11
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До ЗозоТи какво Герберски ***? Само бившата комунистическа мутра др Борисов ли си свикнал да виждаш?-:)
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещТрябва да се вадят ФАКТИ.Досега един ФАКТ или ДОКАЗАТЕЛСТВО не е извадено.
4
3
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя пък от къде изпълзя?
3
14
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Служебното правителство,се опитва и извади това на бял свят,което можа до сега! Нещо което др Борисов Никога нямаше да ни покаже! Най малко пък и КАЖЕ в прав текст! др Борисов получава от мен лично.Среден пръст,за мераците му за държавна власт след предстоящите избори!!!!-:)
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Например?Какво е направил?
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев направи повече за по-малко от месец от това което направиха за 30 г всички партии заедно.