Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ

Обвинението ще проверява всеки един персонално
254
Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.Това се казва в публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение.

Още по темата

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Прокуратурата са ужасно брутални и ужасно нагли! Направиха снимки в спалнята на премиера с тестета банкноти по 500 евро - - общо може би към 1,5 млн. и кюлчета електролитно чисто злато, но ГлП си траеше! Защо ли: защото ББ и С.Цацарое го показаха с пръст и С.Ц. изнесе цялата тежест по неговия иазбор. Резултатът: 99,9% "за" милиционера-прокурор! Такова нещо и по времето на цоцолизма не си спомням.И се започна: смазани Иванчева и Петрова, арест по 2-2,5 г на Баневи, Стайкови, семейство Ара
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още Шумкари и ятаци които чакат за разследване
159
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков попадна под санкцията, защото сам призна, че е бил рекетиран да плаща. Шиши ограби КТБ, Булгартабак, Техномаркет и прочее с рекет, тиквен чадър и държавна бухалка. Кой е по-виновен, и дали шишитурата проверява Шиши? И трябваше ли да чакаме САЩ да посочат злото, за което всички знаем от 15 години?
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия разследвали... ДС-то разследвало... Знаем, как разследва ДС-то... Смешници.
157
7
 
20
 
! Отговори
Герберски Смърдел преди 3 години
Много интересно , Божков предостави едни и същи доказателства и в българската прокуратура и на американските власти.В САЩ Пеевски е осъден , а в България дори не е разследван .Това какво ви говори
156
8
 
17
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
Бойко нямал нищо общо с Пеевски , но съвсем случайно го финансирал с близо 1 милиард държавни пари , на тънка лихва . А според думите на Каскета пеевски е по-невинен от 3 месечно бебе.
155
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая Манолова-единственият политик(доказано),ходил при Божков за пари.
154
1
 
1
 
! Отговори
до 162 преди 3 години
Пияни нехранимайковци са тези около него, като изключим доктор Адемов и още двама трима, които даже не ходят да пият и да пият. Прав си, стават смешни, ама няма кой да ги хване насмъркани с плеймейтки. Ще го уморят човека. Доган си обича България и трябва да им гледа сеира за съжаление.
153
7
 
4
 
! Отговори
кофти , МНОО КОФТИ преди 3 години
Бойко трябва да доказва , че нне е слугувал на Ердоган и милиарди на кремъл за пАтока , нищо не казва за визитата си в САЩ , а И ТВ-Севда се покри с клиповете .
152
6
 
10
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 3 години
Бойко си ИМАЛ с Пеевски ,...само полит. връзки , а от тия ''връСки'' , не изкачат ли кюлчетаи пачки !
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че трябва онези господа от щатите пак да поканят господин Гешев в сградата с мрамора.
150
0
 
15
 
! Отговори
до 158 преди 3 години
Доган това вечно пияно куче, бил умен човек. Явно не си го виждал и не ти е говорил никога. Умни са един кръг от хора в сянка около него, а той се води там някакъв си лидер, който го държат в постоянно пияно състояние. Лошото е, че сега тези пари и имоти и фирми кито блокираха САЩ не са на Пеевски а на ДПС, и сега една партия крала 30 години и трупала ще я върнат в първи клас. А вие младите депесарчета, ще се ориентирате към другите партии, пнеже сте свикнали да сте на хранилки партийни.
149
5
 
5
 
! Отговори
от А до Я преди 3 години
Щом е тръгнало , би трябвало да се стигне и до РЕКЕТЬОРИТЕ , това ще е най-интересното , крайният резултат . Някой очаквал ли е това ?Сега ще тръгнат едни парИ , парИ , да спасяват вожда .
148
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Браво!..По-здравления!...Стана ни ясно,че..:-ЕДНИ ЛИЦА са били уличени в ЕДНИ престъпления,които БИЛИ свързани с ЕДНИ ДРУГИ лица,които били "на отговорна държавна длъжност"..Престъпленията били свързани с ЕДНИ НАРУШЕНИЯ ,касаещи ЕДНИ подкупи,ЕДНИ ОПИТИ за ЕДНО влияние и ..ЕДНИ ДРУГИ ТАКИВА.....Сичко това било пратено в "Специализирания съд"..Е,ще чакаме..ЕДНИ РЕШЕНИЯ на тоя съд,които ще останат ТАЙНА,защото ако ги обявят,ЕДНИ държавни интереси и интереси на следствието и жъ бъдат застрашени...
147
4
 
8
 
! Отговори
леле -мале преди 3 години
Сега Гл. Прокурар ще трябва да разследва ШЕФА си , по настояване на щатите , да не сАм на негоеото място .
146
3
 
9
 
! Отговори
к преди 3 години
Щом САЩ казаха "А" ще кажат и "Б", скоро ще имаме и клипчета и записи, как Боко и неговите хора влачат. Да видим тогава как ще обяснява, че е взимал парите за наше добре, иначе нямало да има талончета за търкане.
145
6
 
3
 
! Отговори
до 151 преди 3 години
Ахмед Доган е умен човек и си знае мярката. Наистина е и умен, и е човек. Може лично да не ти харесва, но много български турци са по-умни и по-нормални хора, от колкото си ги мислиш. Делян Пеевски не започна ли от НДСВ?
144
2
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Вече е 17 саАта , троловете от герб , напускат тепиха !
143
0
 
4
 
! Отговори
и ние преди 3 години
До Mitko USА ... И ние , и ние ...
142
2
 
4
 
! Отговори
е да преди 3 години
До един въпрос---А ромите си избраха ГЕРБ с/у солидно заплащане , кофти е че сега ще има машинария !