Румен Радев: Не виждам бъдеще на алианса като на пазар

Той заяви, че вижда неговото бъдеще като съюз на партньори
Обновена: 14 юни 2021 21:03 | 14 юни 2021 21:01, Нели Христова
66
Румен Радев:  Не виждам бъдеще на алианса като на пазар
Снимка: БГНЕС

"Не виждам бъдеще на НАТО като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване. Това каза президентът Румен Радев в изявление след срещата на върха ЕС – САЩ.

„Обсъди се широк спектър от въпроси – от адаптацията на алианса към все попредизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети и бъдещата роля на съюза, Русия, Китай, изтеглянето от Афганистан, Близкият изток до киберсигурността, COVID-19 и промените в климата“, каза той.

„Всички споделиха своите виждане, че най-важният фактор за нашата колективна сигурност е нашето единство като съюзници. За първи път в стратегически документ на НАТО се разглежда единството във всички измерения. Не само в общата политическа воля и постигането на съвместимост във военен аспект. Нещо още по-важно – България има принос за това разглеждане на единството на този стратегически документ. Спомняте си, че на срещата на върха през 2019 година поставих въпроса за растящата дистанция между страните в НАТО, разделени на признака производители на военно оборудване и купувачи на такова. Високоразвитите страни, които произвеждат и продават военно оборудване, те влагат своите 2 % в своята икономика и социални системи и ги развиват още повече. А други страни като България са с ограничени възможности и ресурси и напротив – ние даваме нашите 2 % и ги влагаме в икономиките и социалните системи на тези развити страни“, подчерта Радев.

"Изказах тогава и своето виждане, че не виждам бъдеще на алианса като на пазар. Аз виждам неговото бъдеще като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване и по този начин демонстрират своето единство. Още тогава предложих да се вземат мерки, така че всяка съществена военна сделка да се съпътства от програми за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Тези предложения са намерили място в дневния ред 20-30 разработван от генерален секретар Йенс Столтенберг и неговия екип, които още тогава приеха тази идея с голямо одобрение и работят по нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
21
 
! Отговори
с трезва преценка преди 2 години
Защо не можеш да махнеш Узунов ? Зависим ли си ? Или пешка ?.КОЙ Е ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ ???..ПЛАМЕН УЗУНОВли..Наистина си бил ФИГУРАНТ!!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Ми добре преди 2 години
Барабар Петко с мъжете :-)))))))
14
2
 
8
 
! Отговори
Стив преди 2 години
Оф!
13
3
 
14
 
! Отговори
РАДЕВ ТВ преди 2 години
генералният секретар Йенс Столтенберг и неговия екип ,връчиха НАЙ-високото ....натовско отличие ( не се вижда , в торбичка е ) на корифея в иновациите , технологиите и пазаренето Радев. Присъстваха гости от цял свят......
12
1
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Къде беше последните 4 години???????
11
1
 
15
 
! Отговори
харашой преди 2 години
Да има трансфер на технологии, за да можем даги предаваме на руските шпиони у нас.
10
0
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Щом слепите прогледнаха, значи има някаква надежда още, особенно когато и немите проговориха. *** си беше и такъв ще си отидеш, нищоправецо...
9
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Самото NATO е пък най големия пазар,за военни технологии,въоръжение и оборудване.Купувайки самолети например от дадена страна ти автоматически и ставаш траен клиент.За въоръжение,резервни части горивно смазочни масла,ремонти и така нататък.Пряко зависим си от страната производител.Същото важи и за всички видове бойна техника,като подводници,хеликоптери,танкове,системи за ПВО и ....! Учудвам се че президентът не го знае.
8
5
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всъщност, и бабите вече разбраха , че Радев е руска матрьошка, и като какъв се надява, че от НАТО ще го допуснат до "високо-технологично" оборудване!
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще ни дадат да произвеждаме М-16 и да ги продаваме на световните пазари. Вервайте............................... Съветският съюз ни даде военна индустрия.................... Запада ни продава скъпи военни играчки, както Германия ни е продавала скъпи патрони и оръжие през двете световни войни.
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е изцеждат ни като лимон.
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само излагаш България Рундьо. И твоят край приближава. Суверена не иска президент избран с гласовете на партии на статуквото.
4
0
 
13
 
! Отговори
Почнахме преди 2 години
Да даваме наклон на ка и на колегите от НАТО ли? Да се внимава, че може изведнъж ситуацията да стане critical.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
offshoren proizvoditel i targovec na loshokachestveni orajia i ubiistva
2
8
 
25
 
! Отговори
Един от Вас преди 2 години
Ако имате поне малко уважение към измъчения български народ,моля Ви махнете това недоразумение Румен Радев!Умолявам Ви...
1
6
 
21
 
! Отговори
:) преди 2 години
Толкова е спрял тоя шофьор...сраммм