След изборите на 11 юли: Ще бъде ли съставено правителство?

Очакванията са за хибридно правителство
23 юни 2021 22:47, Нели Христова
39

Ще "родят" ли правителство новите избори на 11 юли?

"Създава се усещането, че е много възможно съставянето на кабинет. Тепърва ще видим какви точно ще са неговите характеристики, какво точно ще символизира. Не бива да ни учудва, ако видим нещо широкоформатно, политико-експертно, подобно на служебното - със запазването на някои министри", заяви политологът Анастас Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според социолога Добромир Живков, очакванията са именно за хибридно правителство, което да е на границата на "политически ангажираното" и на "експертното".

"В този смисъл наистина очакваме такъв тип кабинет вместо типично партиен кабинет с много партийни лица в него. Напълно съгласен съм, че е много вероятно да видим трансфери от настоящия служебен кабинет към следващия", коментира той.

Bulgaria ON AIR припомня, че Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) посочи някои от министрите в служебния кабинет, които политическата формация "си е харесала" - Кирил Петков и Асен Василев. Слави Трифонов пък от своя страна посочи, че кандидатът на ИТН за министър-председател ще е "точно обратното" на Бойко Борисов.

"Не бива да отписваме фигури, подобни на Кирил Петков, от гледна точка на това, че излъчват прозападността, с които често претендират и "Демократична България", и "Има такъв народ", и формацията на Мая Манолова. Но това няма да е водещото, тъй като очевидно няма да имаме конструкцията политически лидер и министър-председател, освен ако не се лансира такъв от ДБ, която споделя такава готовност", смята Стефанов.

Политологът изтъкна липсата на изявен политически лидер сред "партиите на протеста" като ранни зачатъци към връщане към парламентаризма, но това според него крие известни рискове.

"Опасността е да продължат да оперират в режим на политическа кампания, а не в режим управление", посочи той.

Добромир Живков вижда следващия кабинет като подобен на служебния, но според него е от особено значение да продължи да се гради доверието към институциите.

"Работата на служебния кабинет наистина като ревизия се възприема, отговаря на реваншистките настроения към ГЕРБ и модела "Борисов". Това обаче създава общото очакване, че следващото правителство трябва да продължи този път и да продължи да гради над ранните зачатъци на възстановяване на доверието в българските институции", коментира социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хаоса и бъркотията , коята цари и се насажда умишлено ....не може да има редовно правителство!...ЦЕЛТА НА ФИГУРАНТА Е---"ДИКТАТУРА"...НО , НЯМА ДА ИМА ПОДКРЕПА....
26
2
 
4
 
! Отговори
публиката преди 2 години
НЕ. Няма да се получи. По е възможно да има дневни и нощни битки отколкото правителство. Народните маси са свикнали на кражби от СОЦИАЛИСТИТЕ и не могат да отвикнат 30 години. Осве това за Русия също е удобно хаоса , анархията , недоверието в ЕС в НАТО.За Русия, което е лошо в България е добре за нея.
25
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 2 години
Виж апартаментите, вилите, къщите, гаражите и парцелите на Рашков и тогава говори за "апартаментгейт"... Ето ТОВА е нещо! Ами брачният договор публикуван в пик - все едно гледаш като извадка от агенция за недвижими имоти. Това не ти е Цв Цв и не ти е някакво ми ти барбекю на покрива! Да не говорим за забравените за деклариране стотици хиляди левове на сметка. Наивници, ще си загубите държавата от про>тотия.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както върви ще се върнем към нормалността и мутрите повече няма да помиришат властта
23
2
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Дошло е време,Слави да прогледне,за да види един Бойко Рашков и Стойчо Кацаров,сл. министри,които ги назначаваш за титуляри днес в 12.00 часа и в 12.30 те си влизат във функциите веднага.Гореспоменатите Петков и Василев,също са професионалисти всеки в направлението си."Лозунга"не щем бсп,не щем герб,не щем дпс,ще изпрати итн във вечна опозиция! В политиката,никога,не се казва НИКОГА!
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След изборите - Каскета ще бъде поопънат от М. Стайков.. Б. Методиев ще бъде поопънат от бай Ставри... Герб и *** ще бъдат бъдат по опънати от народа... Каквото остане от ***, ще се самообеси...
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, няма да има нормално правителство! Както гласят Чалгаря да спечели не виждам нищо добро да ни се случи! За съжаление ще гризнем дръвцето за пореден път.
20
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИТН БЕЗ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ С НИКОЯ ПАРТИЯ ПУБЛИЧНО ДА СЪСТАВЯТ ПА КОЛКОТО ИЗКАРА ИЗКАРА! САМО ДА СА ПОСМЕЛИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ С ОЛИГАРХИЧНА БЪЛГАРИЯ НА КОСТОВ, АРАБАДЖИЕВИ , БАНЕВИ , БОЖКОВИ И ДРУГИ ДЕТО ВНЕСОХА ЗАКОНОПРОЕКТ ДА СЕ ЗАКРИЕ КОМИСИЯТА ЗА НЕДОКАЗАНО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО!
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета отива при Чаушеску ... Буци отива при бай Ставри .. Други въпроси, *** ... ???
18
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вкараме Гроб в гроба!
17
4
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Смрадев е грозен и некадърен селянин назначен от ченгесрската мафия, за да върне ченгетата от ДС на власт, подпомагани от Гнома и Чалгаря и Маямата - все Ченгесарски творения.
16
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е, че Президентът Радев е обединителят на народа срещу мафията, мутрите и неграмотните им ромски ***..
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радев сега на кое място си по корупция?
14
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧЕСТНО КАЗАНОЕ видиш Радев в ареста, по скоро!
13
6
 
20
 
! Отговори
до честния комуняк преди 2 години
да де и гледаш само как фигуранта си слага някви с пари от Чери и тия същите оправдават Р. Овч. или осъждат държавата да им плаща
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
държавата, от 1944 година, е едно блато от което няма измъкване.
11
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано, че на България от 10-12 г. са и нужни знаещи и можещи хора. Ударихме дъното с тези калинки, на всички последни места сме, само по корупция сме първенци. Не беше апартаментгей, суджукгей, къщи за тъщи, некачествени магистрали, метро и какво ли не. Много време и пари от нас загубени.
10
15
 
30
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Партия с мнозинство в новото правителство, достойна да управлява на фона на крадливата червенясала пасминка.
9
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво хибридно правителство какви 5 лева,да остава това служебно правителство за 1 месец свърши толкова работа колкото правителствата на Баце за 12 години...такова правителство трябва на България не разни политически калинки оттук и оттам..
8
7
 
18
 
! Отговори
е как преди 2 години
ще правим избори докато има пари в хазната после ще извикаме путин да ни оправи и готовокакво толкова