До дни черната кутия на падналия МиГ-29 отива в Русия

Уроците са научени, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов
Обновена: 30 юни 2021 19:42 | 30 юни 2021 19:41, Красимир Ангелов
63
До дни черната кутия на падналия  МиГ-29 отива в Русия
Снимка: БГНЕС

Имаме отговор от "РСК МиГ" и единственото, което искат, е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 да бъде занесена на място при тях. Това обяви в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов.

Там той присъства на тържествена церемония по разформироването на контингента ни взел участие в операциите на НАТО в Афганистан.

Министър Панайотов подчерта, че устройството за регистрация на данни, познато като черната кутия, най-вероятно с трима души - от военна полиция, военна прокуратура и ВВС, ще замине при първа възможност, когато се уредят формалностите, за Русия и ще се чака резултат от там.

След поклонението пред тленните останки на подполковник Валентин Терзиев, разформировахме и последния контингент от БА, завърнал се от Афганистан, всички са живи и здрави и това мен ме прави щастлив, каза още министърът. Прави ме горд, че те са изпълнили успешно мисията си, добави той.

Министърът подчерта, че през всичките 19 години на мисията България не е дала нито една жертва.

"Тъжно е, че загубихме подполковник Терзиев, уроците са научени и това, което трябва и можем да направим е да не допускаме подобни инциденти в бъдеще", добави Панайотов. Това, по думите му изисква много работа, много внимание и модернизация на цялата армия, включително и на ВВС, изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-модерната и най-сигурна техника.

На въпрос какво биха направили, за да нямат военните пилоти по 12 часа нальот за половин година, министърът изрази отново съболезнования за майор Терзиев, посмъртно произведен в звание подполковник и награден с почетен знак "Свети Георги" първа степен. Военният министър каза, че графиките за полетите на авиобазата са тръгнали нагоре и ако не се беше случило нещастието с подполковник Терзиев, през 2021 г. неговият нальот е щял да бъде около 80 часа.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че към момента са спрени полетите само на изтребителната авиация и се очаква полетите да бъдат възстановено до две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Ами акоса ТЕ? преди 2 години
Черната кутия отива за страната номер 1 водеща антибългарска пропаганда(кирилици от макед.земи,купуване на България цялата)-и обявила ни нас за "врагове"-това са факти-ако те и мат пръст в катастрофата,как те ще се саморазобличат,четете техните злоради коментари в ютюб и "соцсетях".
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОПАААА. Важното е че ГЕРП не са на власт. Да помогнем на интересите и икономиката на Русия а пък България и гражданите и кучетата да я ядат.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия вярно са превъртели.Правителството на резидента е васално на Русия ..не забравяйте !!!!!!!!!!!!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черна кутия, истината, Русия - едното е излишно...
47
2
 
17
 
! Отговори
съюзници- разбойници преди 2 години
Страхотно, черната кутия с данни от учение на натовска армия отива за изследване в Русия, щото оттам го поискали. Има ли дъно фарса наречен българска посткомунистичека държава..
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко удобно за Резидент Решетников. В Расия може да докажат всичко, което ще е му е удобно. Срам, срам, срам. Толкова ли няма българи, които да разчетат данните? Не вярвам, явно Румбата и генералите му от запаса крият нещо...нещо много мръсно и много гадно.
45
4
 
9
 
! Отговори
шменти капели преди 2 години
Вместо да изпратят един лентов кабел искат цялата кутия ! Защо ? Ако нямат, аз ще им дам един л3ентов кабел от старият компютър....
44
4
 
10
 
! Отговори
ФОКУС МОКУС преди 2 години
Вместо да доставят лентов кабел, дето се продава във всеки магазин за електроника искат цялата кутия ! Защо ? Ами защото има експлодирал двигател и това трябва да се скрие...
43
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунта от родоотстъпници! Вие не сте български военни: вие сте слуги на Кремъл.
42
6
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
До Анонимен 38 A, ти знаеш ли кой ни вкара в НАТО, не..доклатен !
41
3
 
13
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Най - добре ги презаписват там! Не само вече вяра нямам в тия, а мисля че работят за други интереси различни от българските.
40
12
 
6
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Това са фактите, НАТО, Армията на САЩ, Румънската армия подозрително мълчат и до сега не са предложили помощ за намиране останките на българския МиГ.
39
11
 
5
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Румънското командване предлага да се използва полигона на военната база Капу-Мидия на брега на Черно море. Базата се намира в околностите на Констанца. Разстоянието от румънската база до полигона Шабла е не повече от 120 км. Планираните стрелби са за времето от 8.06 до 10.06, с издадени предупреждения за затворено въздушно пространство. При подготовката за провеждане на нощни стрелби на 6 юни около полунощ по грешка е изстреляна ракета PAC-2 GEM-T, за която до момента не се знае къде е паднала
38
10
 
2
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
В рамките на международните военни маневри Sabre Guardian 2021 американският 5-ти зенитен батальон е трябвало да проведе съвместно учебни стрелби със системи Patriot с румънските въоръжени сли на полигона Девеселу, но в последния момент се отказват от този полигон поради малката му площ и сравнително гъсто населените околности.
37
13
 
4
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
За съжаление, нашия изтребител МиГ-29 е ударен от американска зенитна ракета Patriot PAC-2 GEM-T (модификациа MIM-104) изстреляна от военнослужещи от 5-ти зенитен батальон, което е единственото американско формирование в Източна Европа, въоръжено със системата за противовъздушна отбрана Patriot.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"и единственото, което искат, е черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 да бъде занесена на място при тях." Мдааааа. Има ли изненадани?
35
2
 
11
 
! Отговори
от новините преди 2 години
Да свалят лентата и да я пуснат на една кутия от друг МИГ. Бившият началник на кутиите им го каза по БНТ, ама явно ги е страх какво има записано. Нали имат един куп нелетящи?
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Ужас, руснаците ще свалят технико-тактическите данни на МИГ-29, най-строго пазената натовска тайна !
33
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До виновен е РадевЩо, Радев ли ни вкара в НАТО ?
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом ще отива в Русия забрави ... от Русия ще ни кажат всичко друго, но не и истината.