Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи

Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат по-бързо
153
Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи
Снимка: Pixabay

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен. Това обясни във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него най-големият риск ще бъде за най-уязвимите групи.

Още по темата

„За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, каза Пеканов, цитиран от БНР.

Вицето съобщи, че няма определена конкретна дата, на която Планът за възстановяване и развитие на България да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия.

По думите му обаче това трябва да стане в обозримо бъдеще.

В момента се вземат предвиди критиките на парламентарните групи към Плана за възстановяване и развитие.

Пеканов смята, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план.

„Едно забавяне обаче извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

В Плана за възстановяване не е разписано кога ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно правителство. Дебати досега не са водени.

„Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в плана е залегнало създаване на Комисия за енергиен преход, която да създаде два-три сценария за въглищните региони и за въглищните централи следващите 10-20 г. Да ги даде на парламента и до даден период НС да вземе решение какво ще се случва в бъдеще“, посочи Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: средстваевроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен един от негативите е, че някои търговци ще се опитат да вдигнат спекулативно цените на стоките но срещу това народът има едно оръжие което се казва контрабанда а там сме си доста добри . За позитив мисля, че отпадането на таксите за превалутиране ще се отразят добре на всички.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аве пеканов, тия ли шушляци ще направят стратегия за 15г напред, ти ли, дето след 3 мес. се махаш? Айде не с това, дето не ви е работа! Че бизнеса реве от затваряне, от тока, бюджет нямате, ало???
47
3
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
В банковия сектор съм от 15г. Ако приемем еврото негативите са, че ние не контролираме печата на валутата. Ама ние и така не го контролираме, защото сме обезпечени с евро. Ако ЕЦБ печата повече и тук скача инфлацията. Позитивите са, че няма да превалутираме по 100 пъти като си купуваме каквото и да е. Тоест когато Зърнопроизводител Х купува масло за трактора няма да плаща едни 4 цента разлика от превалутиране. Съответно би трябвало да паднат банковите такси ама няма да паднат щото сме алчни.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МислещаСигурно сте естествено руса? Енергийната борса е само на наша територия. Първо ще отпаднат загубите от курсови разлики. Ще намалеят лихвите заради по-малкия резерв, който ще са задължени нашите банки да държат. Разплащанията с ЕС ще станат по-бързи. И т.н., и т.н. То не трябваше и границите да отваряме за да не избягат работещите. А? Аааа, Радев каза, че ГЕРБ ги изгонили.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА...*** НИЕ ДА СИ ИЗПЪЛНИМ ПОРЪЧКАТА..
44
3
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
ами всички горива са нагоре. Енергийния пазар е в пълен хаос в Бг . Фирми спират работа поради неконкутентни цени на новата им продукция. Отделно и Баце с все още хората си по места подмолно работи за сриване на държавата.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От въпросната статия така и не се разбра какви са позитивите и негативите от приемането на еврото.
42
2
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
ако съдим по опита на другите държави, позитивите ще бъдат за бизнеса, а негативите за населението работещо на заплата и пенсионираните...т.е. положението на средния българин ще се утежни...
41
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум за Еврото!!!
40
5
 
16
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Масовата приватизация беше най-гоялмата лъжа на т.н. преход. Изгоряха милиони българи измамени от експерти като Т.Вълчев и престъпни управляващи. И досега няма наказани защото съдебната система не работи. Приватизатори като Банев станаха милионери за 24 часа. Кой ще повярва че поредната финасова благина в БГ няма да се *** по подобен начин, от подобни хора след като пак няма функционираща съдебна система. Еврото ще донесе печалба на богатите и ново обедняване за по-бедните.
39
2
 
3
 
! Отговори
до Истината преди 2 години
те тези държави не са в борд, но това не значи че печатниците им за пари печатат на поразия и нямат наложена финансова дисциплина от ЕС. Просто си имат нац достойнство и свобода един ден ако трябва да се разкарат от ЕС . Нищо вечно няма и англичаните го показаха нагледно. Пък ти си сънувай червени бабички в гората с автомати.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като няма евро, та цените от какво се изстреляха така в небесата?
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мда, само дето позитивите ще са за управляващите и мафията, а негативите ще са за народа!!!
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важното е новите милионери да се увеличават !
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои вече си напълниха чекмеджето с евраци....
34
9
 
5
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Четирите големи страха на българина:1. Да не настине2. 5G3. Ваксините4. Смяната на лева с еврото
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпълни глупости, когато гърците имаха драхма лъжеха и мажеха с балансите, за да влезнат в ЕС, че да имат възможност за живот на кредит. Тамън 3-4 пъти си фалираха държавата в миналото с драхмата, толкова за успеха и.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само *** не искат еврото, за да може одните баМки да продължават да ги цакат яко.
31
3
 
4
 
! Отговори
до Истината преди 2 години
сам си противоречиш, хем сме тотално ограничени от към машинации с лева от борда, хем петата колона перяли пари. Хайде уточни се.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 Ти пък си намерил къде да правиш обмяна. *** в банка - там курсът е най-малко 1,94. Че чейнчаджиите на морето могат да ти кажат и курс 1:1.