Петър Витанов ще сезира европейските институции заради кадрите с насилие

Преди дни бяха показани нови видеа с насилие над протестиращи
14 авг 2021 17:11, Нели Христова
103
Петър Витанов ще сезира европейските институции заради кадрите с насилие
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов отправи тежки критики към бившите управляващи от ГЕРБ и ръководството на МВР и ще сезира европейските институции заради кадрите с полицейското насилие. Това става ясно от негов пост в социалната мрежа.

"В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права", коментира Витанов.

"Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет. Бруталните кадри, които станаха обществено достояние вчера, разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация. Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма", пише той във Facebook и добавя:

"Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно."

Ден по-рано на заседание на комисия в парламента бяха показани кадри от нощта на протестите с полицейско насилие.

Видеото показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи.

На видеото се виждат полицаи, на които им е призляло и които мият лицата и очите си с вода. Вижда се нанасяне на удари и други неприемливи прояви от страна на униформените спрямо граждани, които са проснати с белезници на земята.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
инж Владова преди 2 години
ХРИСТО ИВАНОВ ДА СЕ ПРАВИ НА ПРОТЕСТЪР Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ- НАСИЛИЯ ПРЕД СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИТЕ.
69
2
 
1
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
Нямали да пуснеш жалба и за битите жълти жилетки във Франция, за пребитите в Каталуня, Испания...
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раздухването на тази тема е за отклоняване на вниманието от повишаването на цените! Това е истината.Само за няколко месеца тези ще ни докарат до нова Виденова зима!И сега ни занимават с дядови и бабини деветини!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние кого да сезираме за повишените цени на тока,парното и горивата.Вдигнаха цените и сега ни занимават с г л у п о с т и !Нас обикновените хора вашите измишльотини не ни интересуват.Ние се опитваме да оцелеем.Децата ни не учат в Хага,като децата и внуците на големците от миналото!Не Борисов-Пиночет искаме.Само той се доказа като антикомунист.
66
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сега ли са сети бе Пешо след 1 година :))
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държава, управлявана от мутра, е нормално полицаите да действат като мутри. Дърпат зад ъгъла да не ги гледат как извършват престъплението и 5 екипирани и тренирани мутри пребиват един обикновен беззащитен човек. 30 години нищо не се е променило. Бойко едно добро направи обаче - елиминира конкурентните мутри. Сега главната мутра е той и само него да вкараме в затвора и цялата мутренска действителност рухва. Когато бяха децентрализирани мутрите това беше невъзможно.
64
2
 
2
 
! Отговори
неизвестен преди 2 години
Потрес, Това не са полицаи, а мутри в униформи, биещи за удоволствие , а не за да внесат ред. Съд за всички мутри в униформа , злоупотребили с дадената им о обществото власт и за техните покровители и прикриващите престъпленията им.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха! Много сте елементарни като ги оправдавате, насилие и употреба на сила са различни неща. Всичко е строго регламентирано по закон. На записа се вижда точно неоправдано полицейско насилие -- човекът е с белезници, издърпан зад колоните далеч от демонстрантите, заобиколен от тълпа полицаи, събарят го на земята и един започва да го налага с нещо като палка. Полицаят има право да употреби сила в съвсем друга ситуация.
62
6
 
5
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Витанов, ляв плъх, не забравяй да добавиш и кадри от т.н. протести, където дрогирани и платени същества замеряха полицаи с бутилки с урина, бомбички и павета, дори ги палеха. Също така не забравяй да добавиш кадри на изтормозените от блокади, бесилки, ковчези и палатки по кръстовища и пътища българи, принудени 1 година да обикалят с часове за да отидат на работа или да приберат децата си от училище. Не забравяй и снимки от побоя над майка с дете от страна на въпросните умнокрасиви платени протес
61
5
 
6
 
! Отговори
Червен наглец! преди 2 години
Нали си в Европарламента, много добре знаеш как полицаите в другите държави от ЕС, Русия, Беларус как се отнасят с протестиращите! Но нашите полицаи и техните ръководители бяха прекалено толерантни към вандалите от протестите!
60
3
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До ss Много е важно и също ще бъдат издирени. Тези наркоманчета бързичко ще изпеят цялата герберастка завера.
59
0
 
0
 
! Отговори
Боце преди 2 години
До АнонименГерберски ***.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Институцията на Лубянка 1 в Москва няма ли да информираш или тя не е европейска
57
1
 
9
 
! Отговори
МАКРОН до ВИТАНОВ преди 2 години
СЕЗИРАЙ И ЗА ФРАНЦИЯ....... ДАВАМ ГАРАНЦИЯ....
56
5
 
1
 
! Отговори
balki6 5 преди 2 години
Егаси полицаите , провалиха манифестацоята
55
5
 
5
 
! Отговори
ss преди 2 години
А ще сезира ли дето сакаха ги палят? Или това не е важно ! Като стане време за избори и започва цирка ! ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА *** ХОРАТА НЕ ГЛАСУВАТ ИЛИ ГЛАСУВАТ ЗА ПРОМЯНА !
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петър Витанов щял да сезира европейските институции заради кадрите с насилие. И ще ги трогне! Че то същото такова полицейско насилие има на почти всеки граждански протест против ковид фашизма в Зап. Европа. С мълчаливото одобрение на тези "европейски институции". Да ги сезира, ама най-много да получи - от умрял писмо.
53
4
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Що бе, неуважаеми другарю Витанов? Точно по ваше време /1944-1990/ милиционерите действаха по същия начин.
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига с тези глупост. А тези да не протестираха мирно. Хвърляха, палеха и оскверняваха. А сега ги използват и за политически цели, защото цирка се разтури и Бойко се завръща.
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
полицията се изложи. можеха да ги понаритат в управлението.. но не издържаха психически на провокациите.