Антон Кутев: Чакат ни кризи, бюджетът е изчерпан

Има пари за септември, за октомври - не, обясни говорителят на правителството
15 авг 2021 15:00, Петя Славова
490
Антон Кутев: Чакат ни кризи, бюджетът е изчерпан
Снимка: БГНЕС

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!". Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. По думите му, ако няма актуализация, на предстоящи избори ще има голям протестен вот.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие...".

Още по темата

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно:

"Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо".

Говорителят на служебното правителство допусна, че протестите на ресторантьори, медици и пътни строители може да са политически координирани. По думите му няма как, ако кривата на заболеваемостта от Covid продължи да нараства, да не се стигне до въвеждането на по-строги мерки, включително ограничаване на определени бизнеси. Кутев заяви, че за да има пари за компенсации за тези бизнесиq трябва да има актуализация на бюджета.

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет: "Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

В предаването "Неделя 150" говорителят на служебното правителство коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков: "Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. ... Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси".

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно".

Говорителят на служебния кабинет обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

"Затова е велика демокрацията. защото тя позволява обитателите на та къща (министерски съвет - б.р.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
10
 
38
 
! Отговори
Рейтинг преди 2 години
Кой наду рейтинга на Киро Харварда и защо? Май ни мислите за ***, но сте се объркали! И какви точно резултати има той и чий интереси е напипал? Пълно нищо, но пък канадеца с политически проект щял да спечели- ей..смях голям настава!Та Киро Харварда-Канадец със страхотния рейтинг бил голяма работа- докога ще живеем в лъжа!И точно сега ни занимавате с протестите преди година! Спрете се - че идат камъни и дърве по главите ви ***!
344
19
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът с юмручето изчегърта и бюджета на държавата с марионетното си правителство...
343
23
 
44
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Дойдат ли комунистите на власт като тоя и всички останали фигурантчета на Фигуранта, развързвайте кесиите, че глад и мор ви чака :))) Добре че аз поне се обезпечих завинаги и не мисля за такива злободневни битовизми като "как ще си платя сметките", "какво ще ям", "колко ще струва утре това или онова". Феновете на комунизма/социализма да му мислят, че техните сега са на власт. А с тях неминуемо идва и кризата
342
21
 
42
 
! Отговори
Слави преди 2 години
борисов идвай че тея разбиха държавата
341
31
 
7
 
! Отговори
Немаш грижи... преди 2 години
Ще изтеглите ОЩЕ ЕДИН заем ... Колко му е . Хем ще има пари за заплати , хем и за вас нещо ще остане . Тиквата така правеше през последните 10г. Всички бяха доволни. Кой щял да ги връща ? Как кой ? Простолюдието . Те за това живеят ...
340
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали Петков каза 600 + фирми чакат на опашка за инвестиции ??? Или и това е сигнал като на Рашков
339
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е много рано бре ! Още не е дошла зимата и вие аууу пари нема оправяйте се както каза оня ден главния хобит
338
5
 
3
 
! Отговори
Жу преди 2 години
За тва си сложи краи на живота или имигрираи в испания барселона напримерно.тамън ще има повече хляб за нас.иначе карате скъпите мерцедеси не си знаете милионите.вечеряте в ресторант за 100 лева.и чак сега ви доиде в главата че идват кризи.иначе носите скъпи дрехи ядете хубава храна жовеете луксозно пускате климатици.слагате дърва в печката.нефт извличате.калко да кажат хората къде нямат нищо.
337
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде източихте бюджета бе, Кутев? Айде взимай си канадското знаме, слагай му петолъчка и да ви няма.
336
7
 
20
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Едно време на форумните *** на БСП им викаха Кутевчета. Познайте защо? Защото Антон Кутев е най-добър в манипулациите, затова беше назначен за главатар на армията от ***, за да ги обучи най-добре.
335
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой изпапка бюджета предсрочно?аман от крадливи комунисти.
334
7
 
22
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Изчегъртаха и бюджета тия комунистически изeдници...
333
5
 
16
 
! Отговори
Е не така де преди 2 години
Кво става със светлото бъдеще...;-);-);-)
332
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кутев като казваш че държавата трябва да го приеме надявам се нямаш предвид да не ядете много бой а само малко!! Щото с тия хватки на там вървите!! ГОВОРИТЕЛ ОТ БСП
331
3
 
7
 
! Отговори
Изпапкаха ви преди 2 години
Протестърите.
330
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е за "управлението " на държавата от комунистите на Чорапа...
329
1
 
3
 
! Отговори
Парите преди 2 години
Са у чекмеджето....даже на баба им в скрина.
328
3
 
6
 
! Отговори
Ми то това преди 2 години
Беше целта
327
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно са си платили тока на Позитано 20 иначе не виждам къде са парите!!!
326
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчерпан??? За кво бе Кутев ни добави ни строителство ни помощ на бизнеса е как го изчерпихте тоя бюджет бе