Гешев е в отпуск, едва ли ще се яви пред правната комисия утре

Народните представители искат да го извикат на всяка цена в НС
18 авг 2021 18:00, Нели Христова
78
Гешев е в отпуск, едва ли ще се яви пред правната комисия утре
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск и вероятността да се яви пред правната комисия утре, е минимална. Това, че обвинител №1 е в платен годишен отпуск се разбира от писмата, изпратени до председателя на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите адвокат Николай Хаджигенов.

Те са подписани от заместник на главния прокурор, а не лично от Иван Гешев, пишат от "24 часа".

По-рано днес, само три часа, след като оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният председател Андрей Михайлов беше поредният, който изпрати писмо до главния прокурор. В него той поиска Иван Гешев да отиде утре на заседание на комисията, за да обсъдят дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с полицейското насилие от миналото лято.

Преди ден пък парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.

Явно, в желанието си на всяка цена да извикат Гешев в парламента и, ако не го стори, да го атакуват с искане за отстраняване, самите народни представители изпадат в противоречие, коментираха магистрати.

От една страна трябва да се яви утре в правната комисия, а от друга - до петък да напише доклад. Как става това, чуди се юрист.  

Самият Гешев обясни в изявление пред пред БТА в понеделник, , че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това има трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.

Той обясни още, че по закон няма право да се интересува и да събира информация по  дела.

Юристни припомниха, че има решение на КС от 2017 г., в което точно е казано, че народните представители нямат право да изискват информация за разследвания.

Според анализ на върховната прокуратура член 24 от правилника на парламента е противоконституционен и много е вероятно да бъде атакуван пред КС.  

Въпросният текст гласи, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

В същото време източници от парламента казаха, че депутати от "Демократична България"  и "Изправи се БГ! Ние идваме" имали готовност да внесат декларация, с която да осъдят поведението на Гешев, ако той не отиде в парламента и да го обвинят, че нарушава конституцията. Това пък можело да стане повод правосъдният министър отново да внесе искане до ВСС за отстраняване на главния прокурор.

По този въпрос обаче вече има питане до КС можели министърът да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Това поведение на народните представител става обидно. Те явно са си поставили за цел всеки ден да се занимават само с Гешев и да търсят всевъзможни начини да го обвинят, че нарушава конституцията и законите на страната и на това основание да искат неговото отстраняване ", коментира висш магистрат.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
6
 
! Отговори
Я па тоя преди 2 години
Вижте му само часовника!? Не е добре човека, не го барайте, нека си почива !
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиционерът от ВМШ/ВМИ/ВИПОНД започна да прилага номерата на Боце от Банкя. т нали и двамата са завършили милиционерската школа - Симеоново ги владеят тези селски номера. Г-да депутати, направете едно добро за държавата: върнете прокуратурата там, където тя е била непрекъснато от 1880 г. до 1991 г., махнете 20-те брутни заплати накуп и ще видите, че половината прокурори начело с милиционера-прокурор Гешев ще напуснат съдебната власт! От това държавата няма да загуби, а само ЩЕ СПЕЧЕЛИ!
41
4
 
10
 
! Отговори
Цецко преди 2 години
Ти си абсолютен престъпник, криеки престъпниците биячи и садисти на деца.
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживях прокурор да се крие. И то главен. Обикновено са недосегаеми. След лекарската, съдебната система е най - корумпирана.
39
3
 
13
 
! Отговори
До Време е преди 2 години
Време е Каскета да го женим за Бай Ставри
38
17
 
3
 
! Отговори
Време е ! преди 2 години
Да ! Време е ! Време е Гешев да си влезе в ролята на единствения остамал защитник на закона в България! Веднага предложение до ВСС за импийчмънт на Фигуранта, изгонване на незаконното служебно правителство и спешно сформиране на експертно правителство !!!! Тоя холгъзник-Фигуранта , ще докара етническа война , след като докара политическа, икономичедска и конституционна криза !!! А идва и вируса ! Фуражката - веднага в затвора за противодържавна дейност и погазване на основния закон !!!!!!!!!
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бреййй,големи юристи и политици от милиционерски и пожарникарски школи,ти да видиш.Юридическият в СУ ряпа да яде.Да живеят школите на ДС!
36
9
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Отпуск 1 месец опппаааа....Редник Радев още два и си чао!
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този номер с отпуските го знаем.Скоро ще излезе в безсрочен отпуск.Нека поседи малко на мира в Мирково,че не се знай знай ли се.
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
показа им колко са юридически неграмотни адвокатчетата Генчоулу
33
4
 
9
 
! Отговори
КочинатаБугристан преди 2 години
Каскетът е над тези неща и няма да се яви ,защото е наясно,че тези,които се опитват да му поставят условия не са по-различни от него, сиреч - от същото котило са,от което е и Каскета .Каскетът има по-важни дела - да се снима и да дава интервюта със Сийка пред плета на поредната изнасилена от ромеин баба от някое затънтено и забравено от властта село.
32
5
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
крие се Каскетя..Набил е в шумата,като дедите си..Преди шумкарите ставаха милиционери,сега баш милиционера сай писал шумкар..Нема го..Виждате ли,че има промяна!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко дълъг отпуск?
30
3
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Конституция на Р.България:-Чл. 84:"....Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността напрокуратурата по прилагането на закона,противодействието на престъпността и реализиранетона наказателната политика;..Чл.86.(1)Народнотосъбраниеприемазакони,решения,декларациииобръщения.(2) Законите и решенията на Народнотосъбрание са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всичкидържавниоргани,организациите и гражданите.....НЕЩО НЕЯСНО?! Гешев НАРУШАВА разпоредбите на Конституцията
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не скъса менискус!
28
15
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Гешев си върти синджирчето и им гледа сеира. Другарите депутати много сериозно се вземат. Да отиват да хвърлят яйца по прокуратурата
27
6
 
21
 
! Отговори
Том Джонс преди 2 години
Страната ври и кипи таз мутра и тя избягала в отпуск!Веднага да се арестува и принудително да се закара и да отговаря за разрухата на държавата таз cвиHя!
26
6
 
21
 
! Отговори
Бай Тодор преди 2 години
Да му пратят онези униформените под моста , те ще го доведат с готовност, може и с белезници.
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъсал е менискус. По примера на вожда си
24
6
 
19
 
! Отговори
Доказа се като преди 2 години
Истински бъзльо :)