Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета

Нужна е актуализация, заяви финансовият министър
19 авг 2021 16:05, Петя Славова
140
Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев категорично заяви необходимостта от актуализация на бюджета. Това стана на съвместното заседание на трите ресорни парламентарни комисии, захванали се с преструктуриране на държавните пари до края на годината, предаде  БГНЕС.

"Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината", обърна се той към депутатите.

Още по темата

Представяйки параметрите на актуализацията, Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т. нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

"Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече сме изхарчили 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари за изхарчени за 50-те лева за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60/40, както и за средства, които са необходими на Министерството на здравеопазването. Отделно са изхарчени около 20 млн. лв. повече за избори, а както знаем следват поне още едни, може би още два избора, които трябва да бъдат проведени, но не са бюджетирани, защото не са очаквани миналата година", посочи още финансовият министър.

Той припомни, че задаващата се нова вълна на епидемията налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, но за да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация трябва да има.

В цифри тя изглежда така: Допълнителни 575 млн. лв. за социални разходи, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга подкрепа. За подкрепа за бизнеса са заложени 430 млн. лв. Има и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Има и други суми, които ще бъдат ползвани за възстановяване на резерва на МВР, за покриване на увеличената на вноска на България в ЕС заради Брекзит, покриване на разходите от загубени дела на КЕВР и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
11
 
! Отговори
komitata преди 2 години
Докато се спори около актуализацията на бюджета ,държавната администрация която е най-голямата в ЕС си стои и *** здраво,партийните субсидии си стоят ,реформи по секторите от години не са правени -политическите лидери в борба за овладяване на секторита вместо д аправят закони те се карта като малчугани и н е могат да напраявят правителство
52
1
 
7
 
! Отговори
Ехееее преди 2 години
Много малко бе....
51
14
 
13
 
! Отговори
Цецо Василев преди 2 години
Шиши,Толупа и Сокола да развържат кесиите.Никой не може да си ги занесе на оня свят.Плюс това те зарибиха и от Черепа като го ошушкаха.Каскета да направи разследване,аджеба ,Къде са парите?
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
некой че има парички за 100 мелеона бургера по 18 лева че и за няколко мелеона колички до него. кокорчо казвай кой се е наплюскал така убаво. с летището софийското ко праим? да го бехме купули ние бре, с толкоз пара. па и сегя възобновяеми енергии, али бали. като емирствата сме ей.
49
15
 
28
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 59. И ти си глу.пав, и то много. Ами нали вие сте на власт бе, ***, новите варвари? Какъв ГЕРБ, какво ДПС, какъв банкянски? Всичко е във вашите ръце, оправяйте се. Ама не можете, некадърници смотани.
48
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теглете заеми като Толупа.Работете по неговия почин.Заеми,усвояване и присвояване.Пацо Терасата ще ви светне,ще ви даде съвет как стават игрите.Иначе оставаме без пенсии и заплати.
47
10
 
22
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До Карамански. *** си и ти като оня пъпеш от президентството. Какво има да плашат, не виждаш ли, че мигрантите идват от Афганистан? Може би Боко е лидер и на талибаните и ги накара сега да вземат властта и да пратят бежанци към България? Тц, Тц, кой ви ражда такива олигоффрени бе?
46
2
 
6
 
! Отговори
Тцтцтцтцтцтц преди 2 години
Скромно
45
14
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 53. Глу.пак, нищо не е крала, остави и стабилна държава и пари в хазната. Разбираш от бюджет, колкото магаре от лаптоп. Тези пари предимно са изхарчени сега, от новите варвари.
44
2
 
15
 
! Отговори
И откъде ще дойдат преди 2 години
Два милиарда отгоре?!?
43
10
 
11
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 години
Искам да попитам какви са тея нови еко стикери които калинките на тиквата измислиха за ГТП. На каква база решиха че това ще ни спаси от замърсявания? Аз като си карам таратайката само на село и там ли ще ми я спират да не дими? Май някой техн човек да барне 10 милина ми се струва за тая работа(2 мил коли по 5 кинта)
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да сме най слабо задлъжняли.... в Европа.С пенсии от 150 -200 ЕВРО и заплати от по 400-500 евро биеме всички рекорди.
41
17
 
12
 
! Отговори
Карамански преди 2 години
А новата тактика на ГЕПаджиите е да плащат с мигранти, че техния главатар ходи да цалува на Ердоган подметките само и само да не му се налага да си цапа ръцете.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови избори ,това е.И от постоянни избори някой хора печелят много добре.
39
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаа, значи извънбюджетни средства дето ще похарчи и никой нищо няма да види. Гениални мошета са тези, около кембриджски момчета.
38
8
 
12
 
! Отговори
Анабел преди 2 години
46 престани да си измисляш. България е една от най-слабо задлъжнялите страни в Европа спрямо БВП. А това, че едновеждия счетоводител от снимката не може да се оправи с елементарни сметки си е лично негов проблем, ама да не стане проблем на държавата само.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите ги търсете при Сокола от Росенец.Там по сарайте са вложени трилиони.
36
7
 
8
 
! Отговори
Тошко Пияницата преди 2 години
Само шефа ми, Бат'Слави, ша ни опраи! Отивам да жулна още един коняк.
35
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо са изхарчени 20 млн повече за избори? Един и същи процес в рамките на месец е с разлика 20 млн? Крадци!
34
2
 
5
 
! Отговори
Спестовен преди 2 години
Абе верно ли...