Зайкова: Европенсионерите на курорт, българските се чудят как да купят хляб

Депутатите приеха увеличението на пенсиите от 1 октомври
290
Зайкова: Европенсионерите на курорт, българските се чудят как да купят хляб
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. По време на дебата стана ясно, че всички политически сили в НС ще имат предложения преди окончателното приемане на промените.

„Основните параметри, с които се предлага да бъде увеличена осигурителната тежест на 1 година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсиите от 1.2 става 1.35. Минималната пенсия съответно се повишава от 300 лв. на 340 лв. като повишението е с 13,3%. Социалната пенсия за старост се повишава от 148,71 лв. на 170 лв. като всички пенсии, свързани, които се изчисляват като процент от социалната пенсия за старост също се повишават, увеличението на техните размери средно е 14,3%”“, каза социалният министър Гълъб Донев.

Таванът на пенсията скача от 1440 лв. на 1500 лв. като увеличението е 4,2%.

По време на дебата Мика Зайкова от ИТН коментира, че в Европа пенсията е 70% от заплатата, а в България процентът е 35.

„Ние сме най-бедните, с най-ниските доходи и накрая имаме и най-ниският заместващ доход. Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да отидат, българските пенсионери се чудят утре как да си купят хляб, защото най-много са поскъпнали стоките от първа необходимост - хляб, олио, сирене, и няма какво да се заблуждаваме, че инфлацията е временна, тя ще върви нагоре и ще засегне най-бедните, защото ние сме на второ място на най-скъпа електоренергия и на първо място по сива икономика“, коментира тя.

Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева, колкото е нивото на бедност.

Тя разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност.

„432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, посочи Зайкова.

От ГЕРБ гласуваха против промените в бюджета на ДОО, защото според тях не са нужни.

Деница Сачева предложи добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията.

Според нея промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“, коментира тя.

Сачева настоя, че предложението за актуализацията е с предизборен характер и няма нищо общо с пандемията.

От ГЕРБ смятат още, че увеличаването на тавана на 1500 лева също е неприемливо, а трябва да отпадне таванът, защото това ще е стимул хората да се осигуряват на високи доходи.

Хасан Адемов от ДПС поиска да се отпуснат по 160 лева до края на годината на всеки пенсионер. Това според него е справедливият модел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
5
 
10
 
! Отговори
беше ... преди 2 години
До Ванката.. тия пиявици остават на 50% , съкращения до дупка !Имаме най-големият държавен апарат от всички държави в ЕС , смятай колко трябва да бъдат съкратени , Бойко ги купи , за гласоподаватели , ама ВРЕМЕННО , всички партии извън герб , са ЗА СЪКРАЩАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ !
163
3
 
19
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това за европейските пенсионери изобщо не е истина. Да, някои се чудят, но тези някои там са работели висококвалифицирани професии и са осигурявани на максимума. Ако си мисли, че един пенсиониран хирург и един пенсиониран продавач в Германия получават една и съща пенсия, жената много се лъже. Хирургът пътува по света, но продавачът си стои вкъщи и брои центовете за храна.
162
2
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
То пак много пари има за пенсии, предвид факта, че осигуряваме всички държавни служители - полиция, армия, безбройни чиновляци, съд, прокупатура.... И не само за пенсия им плащаме осигуровките, но и здравните вноски.
161
15
 
4
 
! Отговори
кофти , МНОО КОФТИ преди 2 години
Шайката на герб ще трябва ВЕЧЕ да си плащат данъците на СВЕТЛО , и да си обмитяват стоките !Всяко нещо си има край , и най-големите империи / Римската и Турската / са се срутвали , нали гусин Биков !
160
4
 
6
 
! Отговори
50% преди 2 години
До Ganio... точно това е предвидено , съкращаване на 50 % от държавната апаратура , електората на герб , както направиха и от герб -преди , а останалите ще бъдат подменени !Бумерангът е на лице !
159
7
 
12
 
! Отговори
Мноо просто ! преди 2 години
Пари за пенсии !Има пари , но от кои сфери ще бъдат взети , естествено от ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ , СЪКРАЩЕНИЕ 50% !Ето пари за по-високи пенсии !
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МдаАко си лидер на стадото, требва да се грижиш да нема гладни поданници :))) Иначе следва разтрел първо и после съд....хахахахахаха :))))
157
4
 
12
 
! Отговори
Ganio преди 2 години
Трябва спешно да се намали администрацията с минимум 30% и така ще има работна ръка за бизнеса и достатъчно пари за достойни пенсии.
156
1
 
12
 
! Отговори
Западноевропеец преди 2 години
Ами направете го като при нас. Първо трябва да вкарате всички комунисти в дранголника, и комунист да стане *** дума. После нещата си идват на мястото.
155
1
 
21
 
! Отговори
Нет преди 2 години
Цели поколения се осигоряваха на минимална работна заплата от 1989 насам и тогава беше гот - "за какво ми е да плащам повече на държавата, какво е направила за мен. Да вземам сега повечеко на черно, аз до пенсия едва ли ще доживея" Ами сега за какво ревем?!?!
154
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Госпожо Зайкова, не слагайте каруцата пред коня! Първо всички заплати да минат задължително на банкомат, а разплащанията между фирмите през банката, за да няма пари на ръка! Тогава ще спрете сивата икономика, тогава работодателите няма да могат да крадат от нас и всичко ще минава през НОИ! После мислете за пенсиите!
153
3
 
15
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Тая мантра с гладните български пенсионери, телефонните измамници я разбиха отдавна! То не бяха хиляди левове да хвърчат през тераси..... Не, че в България няма пенсионери които едва си купуват хляб, но такива има и цяла Европа и в САЩ! 30 години сте загрижени за пенсионерите все покрай избори!!!
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 179Германия не е мерило, извесно е, че са стиснати.......хахахахаха :))))
151
2
 
5
 
! Отговори
Големият проблем е преди 2 години
ножицата в доходите.Шепа богоизбрани(уви,не от бога,а от нас)властимащи и клонингите им в безброй учреждения,които произвеждат ненужна и неизползвана информация,бордове на директори,от които управлението не става по-добро,но разходите за заплатите им са огромни,гребат от хазната сякаш са кскаватори.И тези,които пред медиите са най-"загрижени"не само не намаляват,ами драстично увеличават харча.Най-бедни сме в ЕС,но сравнете битието на управляващите с това на Запад.Разликата е много в наша полза.
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо Всъщност истината е даже по-страшна за курортите на западни пенсионери. Значи, почивка или круиз по разни програми 60+ са им с яки намаления и примерно за 500 евро са месец нахранени и т.н. В Германия с пенсията същото време след сметки и храна им излиза 1000+ и не стига. Има статии за този парадокс в Дойче Веле, Свободна Европа и подобни. Та и там пенсиите често са мизерни и проблемът е всъщност същият като у нас- много работят на черно, осигуряват се на МРЗ и после реват.
149
0
 
20
 
! Отговори
Шоши Лебеда преди 2 години
А вие, другарко Зайков, какво направихте, да се вдигнат пенсиите? Нали от април месец сте на власт? Или само вземате по 5 бона заплата
148
3
 
3
 
! Отговори
комитата преди 2 години
Сачева предлага тавана да отпадне на пенсиите -нали се сещате кои вземат над 1400лв /всички парашутисти,калинки и близачи да си хапват на воля дето сме е докареали до най-бедната страна в колхоза -тя н е предлага да с ен амали огромната администрация и да отпадне субсидиите на партиите -и знае че няма да е депутат никога по-вече и да си вземе достойа лапачка като сложи възраста ама тя не е виновна а индианците които си чешем езика у фейса
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 170 До 162 Американ 2000лв не стигат за лечение на възрастен. Знаем го. Но пък я се сети на колко е плащал осигуровки възрастен, за да е на 300лв пенсия. Или цял живот се осигуряваш на мимимума(сега 640лв) и после искаш пенсия 1000лв? Който досега не е плащал, да си носи последствията. Който сега не плаща, да си знае после какво го чака. Тежко звучи, гадно е, но без твърди стъпки да се спре далаверата на неплащащите данъци всички ще са бедни и след 100г.
146
1
 
9
 
! Отговори
До 159 американ преди 2 години
На мен ми плащат чисто 500-520 лева чисто при МРЗ 650 лева и нищо под масата! Дори на много места се плаща само на ръка и така работодателите си спестяват от нас още пари, не плащат прослужено време или пък нощен труд! Трябва всички заплати и междуфирмени плащания да минават през банката! Тогава няма да има сива икономика!
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 167Ти си била умна кадъна, браво....хахахаха :)))