Мая Манолова: Не бихме подкрепили правителство на всяка цена

Нинова: Ако няма съгласие за съставяне на кабинет, да се обсъди актуализацията на бюджета
29 авг 2021 15:19, Елка Василева
86
Мая Манолова: Не бихме подкрепили правителство на всяка цена
Снимка: архив, БГНЕС

Проведе се първата от трите насрочени от БСП срещи с други политически сили за съставяне на правителство с третия мандат.

В началото на разговора с лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Корнелия Нинова отново повтори, че мандатът не може да бъде върнат веднага, защото тогава парламентът ще бъде разпуснат. Тя заяви, че ако по време на срещите не може да бъде постигнато съгласие за съставяне на кабинет, трябва да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, което е основен приоритет за страната в момента.

Мая Манолова заяви, че съставянето на правителство "на всяка цена" не е решение. Положихме всички усилия да бъде избрано правителство на промяната, което да извърши очакваните от хората реформи в правосъдието, здравеопазването и социалната среда, заяви Мая Манолова.

Още по темата

Неведнъж сме казвали, че нашето разбиране е, че зад такова правителство трябва да застанат формациите на промяната, защото такова е очакването на хората. Сега очакването беше, че формациите, които са изпратили в парламента, ще успеят да подкрепят едно редовно правителство, така че Борисов окончателно да бъде премахнат от властта, посочи Малонова.

По думите й очакването на българите, които поискаха промяна, е ГЕРБ и ДПС да стоят надалече от властта. След участието на Слави Трифонов обаче се видя, че това не може да бъде решение. Не бихме подкрепили правителство на всяка цена. Ако виждате формула без ГЕРБ и ДПС да бъде съставено правителство, ние сме съгласни. Но да разчитаме на гласовете на тези две формации би било подмяна, заяви Манолова.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" допълни, че провежданите в момента преговори няма как да бъдат такива за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

"За съжаление, по независещи от нас причини това няма как да бъде разговор за съставяне на правителство, защото едно такова правителство би било държано от ГЕРБ, което както ние, така предполагам и вие, няма как да допуснем", обясни той, цитиран от bTV.

Корнелия Нинова обаче увери, че подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС няма да бъде търсена.

Все пак Хаджигенов адмирира решението на лидера на БСП да обяви още преди началото на срещите с останалите партии, че БСП ще задържи мандата колкото време е нужно, за да се свършат "важните неща".

„За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг - това са предложенията между първо и второ четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата. Ние вече сме готови с нашите предложения и бихме подкрепили вашето искане да бъде съкратен срокът между двете четения”, подкрепи думите му Манолова.

Във втория кръг според ИБГНИ трябва да бъдат обсъдени редица проблеми, като исканията за реформа в правосъдната система, да бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за устойчивост и развитие. Сред предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е и отлагането на поскъпването на цената на водата с една година в светлината на задаващата се икономическа криза за домакинствата у нас.

По време на срещата стана ясно, че двете партии лесно ще постигнат консенсус по отношение на различни теми и политики и по думите на Нинова, след разговорите с ДБ и ИТН ще стане ясно дали основният фокус на тези преговори ще остане опитът за съставяне на кабинет, или актуализацията на държавния бюджет в съкратен срок.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще източат бюджета без да създават правителство!!!
34
3
 
16
 
! Отговори
БайГаньона избори преди 2 години
Ако този път ГЕРБ няма мнозинство, значи изборите са манипулирани. Толкова излагация. Такова ръфане за кокала не е виждано от 100 години . Описано е от Алеко Константинов. Гочоолу и Дочоолу на избори. И итн- като в байГаньо в банята викат"***,***,, и ни излагат по света
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крюела Нинова ще чегърта портмонетата ни.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Техноимпексова какво ще приватизира този път. Явно е обрала касата та Бсп и се страхува от партийния конгрес.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз ако може ще налапа цял руски корумпиран ръждив реактор за един милиард, че и за още ще пита. Алчоността и е по голяма от вселената, пък лъже много повече, пък как краде .....
30
4
 
26
 
! Отговори
КНСБ преди 2 години
Тая слага мерудия на всяко гърне,а не се усеща,че за нея самата НЯМА кой да гласува и да я подкрепи :))) Ха-ха-ха-ха ! Айде ,бегай от там,където си се курдисала !
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изправи се БГ, ние си тръгваме :)
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че два пъти прескочиха бариерата от 4% е потресаващ! Друго не искам да коментирам повече! Хайде повече не!
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛУД умора няма! Хипер активното поведение ме съмнява за наличието на някаква диагноза! ДАЖЕ забравя за ГАЛЕВИТЕ МУТРИ!ПЕЕВСИ ПРЕПИСВА НА ББ,СЛЕД КАТО САМА ПРИЗНАВА, ЧЕ ТЯ ГО ПРЕДЛАГА ЗА ШЕВ НА ДАНС! ЗАЩИТАВА БИТИ ОТ ПОЛИЦАЙ, НО ХОДЕШЕ НА ЦЪРКВА С КОРДОН ОТ ПОЛИЦАЙ!ТОГАВА НЯМАШЕ БИТИ!РАЗДАВАХА ИМ ЗАХАРЕН ПАМУК! НАГЛОСТ!
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да се махаш бе кюстендилско гюбрище.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроздето е кисело, казала лисицата, като не успяла да го достигне.
24
8
 
8
 
! Отговори
Dedo преди 2 години
До x --- И аз така - следващия път герБ. Само бат боко да са оттърве от грешките си и ша управлява още с напълнените чекмеджета, натъкмени от бекапето.
23
1
 
13
 
! Отговори
4541)6556 преди 2 години
Баба Манолова е хитра лисица иска тя да е първаДядо Бойко не пада по долу и той иска да стиска Власта
22
2
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ей, тъппата и досадна коза Манолова лак типично по комунистически говори от името на всички хора. А бе, п.тко смотана, не са много хората, които са с вас
21
5
 
27
 
! Отговори
x преди 2 години
Гласувах два поредни пъти за ИТН, но след като видях, че няма да я бъде, третият път ще гласувам за ГЕРБ.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манолова си приписваше успехите на протеста на майките от "Системата ни убива"а след това направи задкулисни сделки. Въпреки предварителните очаквания, никоя от майките не намери място в листата на Манолова, която избра други партньори за изборите. Цяло лято миналата година Манолова се прилепяше към протеста на майките и се правеше на техен говорител, накрая ги изостави. хахаха Ето това е Манолова фурнаджийска лопата.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го нямаше това неспирно говорещо многознаещо и плагиатстващо самоуверено плескало в Парламента с жалките си 14 души, щеше да има правителство.Утре ще каже това, което е отхвърлила от разговорите с БСП, че е една нова нейна идея.Няма да е за пръв път!Колкото повече мая, толкова повече отвращение от това празно квакане и ентусиазъм! Толкова повече убеденост, че това не са антибоковците и антигешевците.
18
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тази ме разсмива. Има една каруца депутати, никой за нищо не я пита, но тя казва с кого няма да прави правителство. Явно медицината е безсилна.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борбата е за власт.Най малката партия иска голям кокал лицето на Мая . Излагация, не им дреме за народа . И тази Мая беше в БСП , че и председател на парламента пък мъжът и военен министър в кабинет на БСП. Що за хора са.
16
3
 
24
 
! Отговори
истина преди 2 години
Дано в следващия парламент ви няма, на никого няма да липсвате