Петър Стоянов: Разделението заради икономически интереси и сенки на олигарси

Воплите за промяна в Конституцията говорели за политическа безпомощност
88
Петър Стоянов: Разделението заради икономически интереси и сенки на олигарси
Снимка: БГНЕС

Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история“, заяви президентът Петър Стоянов в периода 1997 г. - 2002 г. Пред bTV.
„До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник, припомни той.

„Празнувал се в до комунистическа България, за 100 годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство, 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големият и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов.  

Още по темата

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал.  

„Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението, ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръх патриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата“, посочи президентът на България от 1997 г. до 2002 г.

Според него тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава.
„Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които смятайки, че са остроумни заявяват: Обичам народа, мразя държавата. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме“, призова Петър Стоянов.

Според него непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят само за политическа безпомощност.
„Няма никакъв смил да объркваме българския народ с този тип дебат. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията си или държавното си устройство. Въпросът опира до много по-прости неща – как българските политици да създадат в народа чувство за законност“, отбеляза Петър Стоянов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
5
 
! Отговори
Страх в политиците преди 2 години
Безпомощността на политиците си е абсолютно техен проблем. Празника е за българите, а не за техните лидери. Политиците написаха и гласуваха конституцията, я не обикновените хора. Сега правителство не могат да съставят. Така е със зависимите от службитехора, който си имат по две имена като този Виктор Петров Стоянов. Бивш президент на България, както и агентите Гоце и ***.
37
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Зеро Кабало-коня бяха създадени групировките. И с помоща на Костов и още един брада министър-председател, сега Мутра ни управляваше 12 години. Та от къде се пръкнаха олигарсите, Стоянов?
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, къде разкарахте "благото" мнение на скъсания менискус и добавихте мнението на почти забравения кон на демокрацията? Кратуните ли ви набиха, или ви платиха повече?
35
9
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Нека да развенчаем мита за репресираното семейство на Петьо.Един от вуйчовците на Петьо наистина лежи в лагера Белене, но има едно голямо но - същия човек е участвал в установяване на народната власт на 09.09.1944 в родното си село т.е нищо, че е лежал в Белене пак е бил комунист. Да си припомним какво направиха комунистите с Никола Петков и Трайчо Костов, които бяха с тях преди 09.09. В рода на Петьо няма нито един , който да не е комунист или сътрудник на комунистите...
34
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това което президента Радев говори и продължава да го повтаря,го повтори и бившият президент Стоянов! Икономически интереси държат партиите на статуквото! Нещо Неясно??!-:))Това от Плевела няма да го чуете!!!
33
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Никога една държава, потънала в пороци и престъпления, не може да се съвземе и въздигне с промени в законите или Конституцията, защото Quid leges sine moribus vanae proficiunt? (Каква е ползата от закони, ако няма нрави?) - Хораций (65 - 8 г. пр. Хр.), римски поет от времето на император Октавиан Август. В България хората и политиците живеят като варвари. За добри нрави и дума не може да става. Те искат да градят къща без основа, но това е невъзможно.
32
4
 
12
 
! Отговори
Един преди 2 години
До АнонименТикво лъжлива. След като Петър Стоянов положи клетва и стана президент, инфлацията спря и започна дефлация-един американски долар от 3000 лева стана на 1600 лева.
31
8
 
24
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Недейте да лъжете, че семейството му е репресирано. Децата на репресираните е забранено да следват, а този учи право чак в Москва. Всичките легионери, които не са сътрудничели на комунистите са безмилостно избити, а баща му на този си беше жив и даже беше областен управител на Пловдив от СДС, ако той не беше комунист нямаше даже да е жив до 1989г. Книжката му възхвалява комунизма и е идеологическа, а не само юридическа.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години капитализъм стигат за най-бедната нация в света, 32 години капитализъм стигат за най-ниско ниво на медийна свобода, 32 години капитализъм стигат за най-голямата корупция.
29
7
 
18
 
! Отговори
Боже, преди 2 години
намерил се кой да го каже това, какъв лицемер.
28
7
 
22
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Ако агент Виктор беше стока,нямаше да изгуби позорно от агент Гоце...И СДС нямаше да замине в Небитието,ако не беше предало избирателите си.Ако сега Коня се кандидатира,най-вероятно няма да влезе в тройката.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
П. Стоянов да обясни как като главнокомандващ БА допусна през 2000-та година да се извърши масово уволнение на научния потенциал в БА. Ако е забравил, Костов да му припомни какво означава "Числото 380 да се редуцира на 25" или да пита Бойко Ноев, военен министър по това време, може и генерал Михо Михов - той пък беше началник на ГЩ на БА.
26
4
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
СЪЕДИНЕНИЕТО Е НАЙ- ГОЛЕМИЯТ САМОСТОЯТЕЛЕН УСПЕХ НА БЪЛГАРИЯ ПРОТИВ ЖЕЛАНИЕТО НА РУСИЯ БГ ДА ОСТАНЕ РАЗДЕЛЕНА КАКТО СЕГА Я РАЗДЕЛЯ РЕЗИДЕНТЪТ. РУСИЯ ИЗТЕГЛЯ ВСИЧКИТЕ СИ ВОЕННИ ОТ БГ И НАХЪСВА СЪРБИЯ СРЕЩУ НАС, ПРИ КОЕТО ОТНОВО БГ Е ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВОЙНАТА НА КАПИТАНИТЕ СРЕЩУ ГЕНЕРАЛИТЕ!!! ПОКЛОН, ОБЕДИНИТЕЛИ - СВЕТЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ!НЕ КАТО СЕГАШНИТЕ РАЗРУШИТЕЛИ ПОД РУСКИ ФЛАГ!!!
25
5
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Петър Стоянов беше президент по време на свирепата кражба и разпродажба на държавата на безценица от правителството на Иван Костов.
24
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Преди 12 г. несутно шлаката на нашето общество възседна народа.Но шлака са и упвленците,и тези които гласуват за тях.Защото по своята същност тоса крадци,за което няма нищо свято ,а само крадене на народни пари.Но и на това му дойде края.Така,че този бивш Пр-т,да не се опитва да прави някакви сложни анализи.Просто най-долната част от обществото успя да докопа врастта.
23
4
 
13
 
! Отговори
Мика преди 2 години
Тоя косар какво се обажда и той. Аман от експерти политици у нас. А най-много знаят да говорят когато не са на управление.
22
8
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
През 80-те години Петьо пише книжка във възхвала на комунизма и комунистическото семейство, днес е стожер на демокрацията... Той е убеден комунист, всичките му роднини са само комунисти и жена му е от комунистически род и има наглостта да критикува останалите комунисти във властта. Той беше назначил десетки ченгета от ДС в неговата администация като президент.
21
9
 
17
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тоя па конь, откъде изпръхте..
20
8
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Абе тоя е адвоката на парясниците бе-всички ги е развеждал и уреждал да цоцат от бившите си мъже, дорде ги изцоцат целите... Милите ние бе! Хем да ни лъжат жените, хем като ги изгоним да им плащаме вредни...аз не съм от тия де ама си ги съжалявам горките...Ама и на него разправят, че жена му големи роги му турила, та трудно минавал през вратата.Та му викаха бат`Петьо-Битълса щото ги имитираше и доведе оня президент Клинтън, дето си вадеше пишкалото без да му са пикай.А бе разхайтена работа бе...
19
4
 
7
 
! Отговори
До Сър Пичук преди 2 години
Какво ни интересува дядо му ?! А БЗНС си беше хубава партия, подтискана от комунистите ! Всеки отговаря за себе си, а не за предците си !