Радев: Творчеството на Вазов продължава да ни учи кои сме

Държавният глава връчи годишната награда за духовен принос
14
Радев: Творчеството на Вазов продължава да ни учи кои сме
Снимка: Прессекретариат на президента

Без творчеството на Иван Вазов трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим роден български език. От перото му се ражда съвременна България. Това заяви президентът Румен Радев при връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Събитието се състоя в Народния театър в рамките на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г.
 
В приветствието си президентът посочи, че Иван Вазов остава едновременно еднакво недостижим, и в същото време толкова близък за българите и продължава да ни учи кои сме. „Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата съдба на България. Той е великият поет на българския възрожденски епос с неговите битки и герои, дръзновения и надежди, с крушенията и триумфите, но неизменно с Вазовската надежда в доброто бъдеще на Родината“, отбеляза държавният глава,цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2
 
Президентът Румен Радев подчерта, че Патриархът на българската литература винаги е живял с народните вълнения, болеел е за хората, възпявал е забравените, учил е невръстните и е плачел с опечалените. „Неговите стихове са онази музика, с която обикваме омайната и сладка родна реч в детските години. Вазовото слово е и темел на нацията, върху който ние градим вече век и половина“, допълни президентът. Румен Радев припомни думите на българския писател: „…Чувствайте и пишете на български. Черпете вдъхновение не от чуждите души, а от българската, от богатата и здрава българска душа“ и благодари на всички, които грижливо пазят делото му и спомена за него вече 100 години след смъртта му.
 
Държавният глава връчи годишната награда за духовен принос на името на Иван Вазов на писателя Владимир Зарев. Отличието е учредено от фондация „Основа-та“. „За мен е изключителна чест да връча тази награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд Родината“, заяви Румен Радев.   
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше сред гостите на церемонията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Иван ВазовРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 години
Вазов е добър писател, но романът Под игото му е диктуван свише.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Целите са ми високи и тези цели не се постигат само със скръстени ръце и скръстени крака."
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Творчеството на Вазов ни учи да разпознаваме негодяй като Радев и цялото БКП взети заедно, но не всички българи имат необходимото пипе за тази мащабна операция.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си руски слуга/прислужник. Не мисля че Вазов ни е учил на това. Ползвате го за реклама мазни предатели.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 "Радев не е слуга на Путин." Маааайко мила, Решетников лично си го избра ... По колко рублей плаща за коментар?
8
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И този стана абсолютно досаден с високопарните си ,предварително наизустени речи! Ако Вазов се придържаше към такъв стил, никой нямаше да го чете!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе друго си е Винету...
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев не е слуга на Путин. Тиквата първо подари на Путин куче, а накрая му подари и турски поток за 3 млд. Кой е слугата подмазвач?
5
3
 
5
 
! Отговори
powered by Вазов преди 2 години
Така е г-н Радев, творчеството му ви учи кои сте: Защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Но взорът ви свети зловещоКак ръце сега да разгърнем?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех другари, другарки, комунисти се викате, но истински комунизъм никога не докарахте, на пребоядисан фашизъм мязаше. Сега социализъм искате да наложите, а то пак на пребоядисан капитализъм с отенъци на фашизъм мяза. Семето ви ли е лошо, почвата народна ли е кисела, слънцето ли не огрява добре, водата ли е неадекватно количество? Не знам. Ама не се получава градинката другари и другарки.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и новата петилетка за три години другари
2
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Румка, честита ти 98-годишнина от метежа.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти, ако беше чел Вазов, нямаше да слугуваш на врага на България - Русия!