Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
3
 
! Отговори
Иван Вазов преди 2 години
Кат Русия няма втора...тя е нашата опора...
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грейте се на вятърни перки и соларни панели. И търсете алтернативни източници, може и да намерите.
35
2
 
3
 
! Отговори
Teatime преди 2 години
Великобритания (англичаните) ще искат от Путин разрешение да включи чайника.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказът на Зеленски да подпише директен договор за доставка на руски газ е най -голямата грешка в отношенията с Москва. Във финансово отношение това е бедствие на стойност няколко милиарда долара. Сега Украйна ще трябва да търси от кого да вземе пари назаем, но нито един кредитор няма да се съгласи с условията на Киев.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предложи дългосрочем договор 127$ цена за газта. ЕС се тръшкаха, реваха, плакаха пред съдилищата - "нас ни ограбват"! Искаме цени които да се определят на пазарен принцип от спотовия пазар европейски пазар. Добре, Газпром вече няма никакво влияние върху определянето на цените на газта - ето ви сега цени от 1200$.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меката сила на ЕС принуди Русия да смени формулата на цената на газта отчитайки европейските котировки. През март 2020 премиерът на България Бойко Борисов съобщи, за договор с Газпром в съответствие с котировките на пазара в ЕС и цената на газта пада с 40% и изменението действа от август 2019г. "Благодарение на Еврокомисията ние можем да се радваме на този отличен резултат" - заяви Теменужка. Тогава цената на газта падна от 270$ на 152$. Днес по същите тези котировки на ЕС цената за България е 560$. Русия ще спазва стриктно договора с България и всички страни от ЕС.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия започна доставките на газ за Унгария, заобикаляйки Украйна. На 1 октомври Унгария започна да получава руски газ по газопроводи, заобикалящи Украйна. Наскоро Унгария сключи дългосрочен 15 годишен договор с Русия за доставки на газ на преференциални цени.
30
10
 
5
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Типично за проруското правителство на Радев, дългосрочни договори с руснаците. Как не се намери един истински политик за тези 32г след 89та, който да работи за България и да краде малко. Или ще лиже ГЗъ на руснаците, като Радев или ще взима 50% комисионна на всяко държавна поръчка, като Тиквата.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е напълно готов, но не работи. И носи рекордни доходи на Газпром. Защото ако газта потече по Северен поток 2 Газпром няма да има толкова високи печалби. Има решение на съда в Дюселдорф, което не позволява Северен поток 2 да заработи. Русия се признава за победена и ще играе по пазарните правилата на ЕС, Газпром приема и не иска да оспорва и обжалва решенията на немския съд. Ситуацията е уникална - проект за милиарди който е напълно готов, но не работи и в същото време носи милиарди печалба за всички свои инвеститори.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия трябва да реши за Северен поток 2 след решението на съда в Дюселдорф. ЕС се нуждае минимум от 9 месеца да разгледа документите и да вземе решение за разрешение на оператора на Северен поток 2 компанията "Норд стрийм". До тогава Северен поток 2, който е завършен и готов, няма да бъде пуснат в екслоатация. Това са 9 месеца на лукс и разкош за Газпром, подарени от Еврокомисията.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се управлява от криминална групировка, как можеш да сключиш договор с криминална групировка ... единствено пълна изолация, санкции, ако се наложи - ограничен ядрен удар по Кремъл, нищо друго!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера на лондонската борса газта за фючърсните сделки стигна 1200$.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нашите нужди ссмо американски гъс тъй речи Херо Мустафа
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз трябва да разчита само на себе си в осигуряването на собствената си енергийна сигурност: танкерите на отвъдокеанския съюзник с втечнени молекули на свободата - като алтернатива на авторитарния руски газ - няма да дойдат.
23
3
 
8
 
! Отговори
Димо преди 2 години
На КГБ никакво доверие!И ,защо се обаждаш като никой не те пита?
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС все повече обеднява и затъва в стагнация. Азия излиза от кризата и се развива с бързи темпове. Борба на азитските пазари за енергийни източници. Всички доставчици на втечнена газ се насочват към Азия. Зашеметяващи скокове на цените на газта по цял свят. Недостиг на газ!
21
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Маските на юдеоболшевиките падат.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук нещата са; Елате при нас ,да не дойдем ние при вас.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не, искаме с Азърбайджан понеже е с 50% по-евтино, скоро ще ви закрием посолството като излезе наяве кой руши държавата вече 2 години ще станат.
18
1
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Няма САЩ,няма Русия.Интересите на България трябва да бъдат на първо място.Щом може да получаваме евтина газ,да се направи дългосрочен договор...Стига само сме се дупили на този или онзи за потупване по рамото...Гъвкава политика с всички.Германия си гледа интереса и си направи Северен Поток 2 нали...