Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна

Тя ще доведе до разломни линии в образованието
Обновена: 4 окт 2021 12:10 | 4 окт 2021 09:21, Петя Славова
521
Проф. Денков: Кандидатурата на Герджиков за президент е притеснителна
Снимка: БГНЕС

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата на президентските избори. Според образователния министър проф. Николай Денков неговата кандидатура е притеснителна.

Първата причина за това според него е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Втората е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Още по темата

Министър Денков коментира и ситуацията с разпространението на COVID-19 в училищата. Той обясни пред БНТ, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици, обясни министърът.

Ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим, допълни той.

Добър пример за ниска заболеваемост е Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици.

Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът. Това са: как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.

Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи, категоричен е проф. Денков.

Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той.

 Затварянето към този момент има за цел колкото се може по-бързо Габрово да се върне към червената област и към нормален режим, допълни министърът.

Леко се увеличава броят на карантинираните учители и деца

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма, обясни проф. Денков.

 Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно, смята министърът.

Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители. Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът.

Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат, допълни проф. Денков.

В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всеки, който гласува за Герджиков отрича турското робство, Априлското възстание, Васил Левски, и кръвния данък. Герджиков ги отрича, значи и гласуващите за него ги отричат. И така, да си знаете за кой и за какво гласувате." - Забравих, че отрича и баташкото клане.
348
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който гласува за Герджиков отрича турското робство, Априлското възстание, Васил Левски, и кръвния данък. Герджиков ги отрича, значи и гласуващите за него ги отричат. И така, да си знаете за кой и за какво гласувате.
347
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков също е писал писма до чужди държави и давал документи, но вместо да получи разглеждане на случая и съдебен процес, е получил преследване
346
12
 
7
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Ами НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ чети внимателно и РЕШАВАЙ НАЗИДАТЕЛНО - иначе ще изчезне БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ !!!! От това псевдоакедемично *** друго не може да се очаква !!!
345
9
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нещо не можахме да разберем какво точно е притеснително за Денков в кандидатурата на Герджиков.Това че го подкрепя ГЕРБ ли основният ви кахър?Не се притеснявайте толкова,те пак ще са първа политическа сила след изборите и дано след тях да забравим и за президента-фуражката.
344
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 387Ами защото българските олигарси се топят едни други пред чуждите посолства и в Брюксел, но разбира се, всяка крушка си има и опашка, защото случаи подобни на "Осемте джуджета" също е имало доста, Прокопиев е натопил хора в чужбина и те така стават работите с "Магнитски", а не са паднали от небето
343
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фуражката деформира мозъка
342
3
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 387. За ДПС ще гласуваме точно тогава когато ДПС се отрекат от Дилян и започнат да го мерят с камъни където го видят. Относно къде има повече български турци нещо географията ти е много оскъдна. Най-малко български турци от цяла България има на българо-турската граница в района на Елхово. Там живеят само българи и роми разбира се, но не и турци.
341
3
 
5
 
! Отговори
До 387 преди 2 години
Хъм, значи викаш ДПС най-разумната а!? Брех!? Добре де а що ахмед доган и делян пеевски особено втория беха санкционирани по магнитски! Санкционираха ги като мафиоти!? А що ахмед доган не беше санкциониран по нито едно предателство извършени срещу България!? Знам, че паметта ви е къса, но ахмед доган даде на турците списък със всичките ни агенти работещи за България! Та разумна партия е ДПС а!? Бих казъл, че и Камората е разумна партия ДПС не отстъпва по никакъв начин на коя да е мафия по света!
340
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В южна България, където управляваха предимно БСП и ДПС в миналото, страната дръпна още преди време и е по-добре, а северна България е зле, по карта в нета, северна се управлява от еврео-американци
339
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 382 (Истината е ) Наистина пооф Денков много умен човек , но можеше само с две думи да го каже : А бе притеснявам се , че при Герджиков и момченцата в училище ще започнат да се обличат като момиченца (по нечий образ и подобие) и тогова учителите трудно ще ги различават !
338
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...ДПС се оказа, една от най-разумните партии изобщо, спокойно може да гласувате за тях , те са и проевропейска партия, което е от голямо значение, затова южна България е по-добре , защото там е европейска зона и преобладаващо на ДПС, а северна България е доста по-зле, която беше на еврео-американци, това го казвам по карта ,която видях в нета и беше разчертана по този начин.
337
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тя Май нищо не се изисква ,нито стаж (опит) ,нито образователен ценз ,нито мед.освидетелстване.чвал съм само за изискване за гражданство .За разлика от управлението на велосипед,където веднага се разбира дали можеш,управляването на държавата е доста абстрактно понятие.....
336
9
 
5
 
! Отговори
Do32 преди 2 години
Не мислиш ли,че прекаляваш ?Как може администратора да публикува твърдения,че Радев организира шпионска мрежа?Кой си ти да обвиняваш,който и да било с подобни твърдения?Май си търсиш нещо!
335
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, нема се притесняваш, сичко ше си е у ред, само Радев да не стане пак президент.
334
7
 
22
 
! Отговори
Хи хи хи преди 2 години
Само когато всички гласуват за румен РАДЕВ...може ! Нооооо ако някой гласува против него ......неееее !!!! Оплюват го !
333
29
 
6
 
! Отговори
истината е преди 2 години
Професор Денков е много умен и скромен човек за разлика от надутият Герджиков.Познавам и двамата.
332
4
 
17
 
! Отговори
ЕХАА преди 2 години
КАК САМО СЕ СТРАХУВАТ ОТ ДПС !!! МИ ТОЙ НАШИЯ РУМЕН , ЩО НЕ СЕ ОПЛАКА КАТО ГО ИЗБРАХА ?????
331
4
 
18
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Тоя го направиха министър за 4 месеца щото нямя кой друг и почна да ръси глупости,цъфнал та вързал му казват на това
330
4
 
24
 
! Отговори
Дедо Мъдю преди 2 години
Що бе, мчи той Радев беше избран с гласовете на ДПС.