Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират

Балотажът щял да е между Радев и Герджиков
Обновена: 11 окт 2021 14:38 | 11 окт 2021 14:38, Камелия Цветанова
143
Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната. Никога ДПС не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Още по темата

Той подчерта, че отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена, "защото това е нашата донякъде етническа партия - ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало".

"Но сега се прави обратната демонстрация. Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани", коментира Райчев.

Той посочи, че данните не говорят за намаляване на електората на ИТН.

"Към техния електорат имаше добавка от хора, които не харесват толкова Слави, но му връчиха мандат, за да свали Бойко Борисов. Оттеглянето е на този допълнителен електорат, който се премества към "Продължаваме промяната". Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", отбеляза Райчев.

По думите на социолога президентът Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур. Очаквам на балотажа да отидат Радев и проф. Анастас Герджиков", посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Работата е там, че този кандидат на ДПС говори по-добре и има по-гладка мисъл от повечето други!
45
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ДПС ще оправи Бълагрия. Карадайъ президент достоен. Българските президенти не се справиха.
44
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Западна Европа е пълна с турци, араби, африканци, индийци..............Тука заради някакви 200 хиляди помаци трябвало да внимаваме и да се съобразяваме с корупционно-политическата партия ДПС...............Да не се радикализирали, да не се ядосали.............
43
5
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Не,драги ми Райчев,ние не ги сатанизираме,а те просто не приемат нашия християнски свят и култура.Толкова ли е страшно да кажеш очевидното?Те непрекъснато демонстрират,че са от друг свят,друга култура.А ние сме страхливци.Кажете ми,дали токова поведение може да има христ.общност в ислямска държава?НЕ!Те няма да ни дадат възможност.И това е,защото мюсюлманска Турция е до нас.Аз бих образувал наказателно дело с/у Карадайъ за случая с родината му,бих разследвал Доган и приближените за далаверите.
42
10
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Дано скоро ДПС да дойдем на власт. Всички други ще им секнем кранчетата и пред черквата всеки ден ще свиря със зурната да ги видя тогава.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учете турски, че изборите идват. Скоро турските сериали ще ги пускат по Босфор ТВ без превод.
40
13
 
9
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 2 години
Но не забравяй и че НДСВ създадоха твоя вожд Винету, и през всичките години си се подпираха, и си действаха заедно с ДПС
39
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Райчев става радикален лъжец - социолог.Сега ако стане и членоразделен. - бая народ ще изкъже
38
7
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
""""""Карадайъ ще ни върне в Османската империя......Ще въведе задължително обрязване, ще събори църквите и ще въведе Кръвен данък за набиране на еничари"""""" --- Не, съ плаши, бе! Този път ще има опашки за *** и Фереджета! Истинските Християни в Бг са 7-8%. Останалите 90% сами шъ приемат исляма пред джамите.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цар Киро ще става все по-важен. Или както там му е името.
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът трябва да приеме вярата и езика на своя владетел Карадайъ. Всички трябва да научат турски и да приемат исляма..................
35
2
 
11
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
ясно се вижда вече, че ристю бокикев изпадна от лодката, никой няма да го бръсне за синя ябълка, представляващ градската десница
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме си цар, имаме си султан. Техни величества цар Симеон и султан Доган трябва да си разделят родината и да управляват.
33
1
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Добре хортува,но никой няма нужда от техните 30-40 депутати,а без нужда покана никой не прави.Същото е и за президентските избори с тяхните 300-400 000 гласа.Кого щели да подкрепят,ами който си искат,тяхна си работа.А тези в чужбина на президентски въобще си гласуват винаги за военни,когато подкрепиха на предните Орешарски.Един репортаж гледах по тв и трима 30-40 годишни отговориха "за генерала естествено"
32
2
 
20
 
! Отговори
L. преди 2 години
Нещо не схващам логиката. Ако ДПС се е радикализирало, не трябва ли точно да се сатанизира или стигматизира. (Ако изобщо някой в НС знае тези думички.)
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще видите вие коя е ваш'та майка!
30
3
 
12
 
! Отговори
Райчев преди 2 години
Както винаги, се изхвърля, тъй като речта му изпреварва логическия анализ. Ако ДПС се ислямизира и турцизира, моментално ще бъде забранена като етническа партия.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се пените, бе? Ердоган не е решил - не си е довел ата да пие вода от Дунава. И щото сме ного еркек и Русия тоя път само ще гледа сеира. Още повече, че Ердо и Путин последните години са се сдушили. Па вие и тъпите ви късогледи "политици" рапайте европейския морков.
28
5
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами радикализирало се е, след като всички политически тутурутки си плакнат устата с него, а другата опорна точка е антиГЕРБ реториката, която е залегнала в антиИдеологията на старите мутри с "новите лица", между другото тези които вкараха ДПС във Властта с обръчите от фирми на Доган бяха царят и след това столетницата, която при Олигарски дори предложи Пеевски за Шеф на ДАНС ... После същата тази столетница издигна и кандидатурата на фигуранта и го избра с гласовете на червените бабички и ДПС...
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не закачайте Сараите на Султан Доган....Искате да съборите незаконните пристанища и сараи на Султан Доган, ето какво ще получите - турчин президент....Христо Иванов и Мирчев обезчестиха покоите на Султан Доган.....Султан Доган праща своя Велик Везир Карадайъ да вземе властта в България и да върне България обратно в Османската империя....По-предвидливите български политици, бизнесмени и общественици вече започнаха да приемат исляма и да се обрязват, за да се впишат в новото общество.