Що е то енергийна бедност? Социалният министър иска дефиниция

Скъпият ток оказвал силно негативно въздействие върху всички потребители
21
Що е то енергийна бедност? Социалният министър иска дефиниция
Снимка: БГНЕС

Според служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев е наложително възможно най-бързо да се постигне обществен консенсус при дефиниране на енергийната бедност.

По думите на Донев, различните министерства, КЕВР и общините трябва да предприемат бързо адекватни действия за справяне с проблема с енергийната бедност, тъй като с него не може да е ангажирана само една институция. Не трябва и да се пренася механично чужд опит и добра практика, а да се отразят специфичните за България социално-икономически особености, смята вицепремиерът.

Още по темата

Усилията на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат насочени за намиране на още източници за подкрепа, възможности и механизми за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители, заяви вицепремиерът. По думите на Донев, в сегашната критична ситуация, усилията трябва да бъдат насочени към въвеждането на т.нар. социални тарифи. "Съвместно с другите отговорни институции бихме могли да изпълним и тази препоръка на Европейската комисия. Има необходимост от пълна институционална и обществена мобилизация за възможно най-леко излизане от създалата се кризисна ситуация", заяви министър Донев, цитиран от БТА.

Ситуацията на пазара на енергоносителите оказва силно негативно въздействие върху всички потребители; както на икономическите субекти, така и на гражданите, отбеляза вицепремиерът. По думите на Донев, драстичното поскъпване на енергоносителите води както до съществено забавяне на икономическия оборот, така и до ограничаване на достъпа до жизненоважни стоки и услуги за населението. Той посочи, че всичко това тежко засяга и най-уязвимите социални групи в страната, като вече са засегнати все по-големи групи от нашето общество.

"Макар че в България имаме действащ механизъм и система за целево енергийно подпомагане през зимата на най-уязвимите социални групи с предоставяне на помощи, изцяло компенсиращи увеличението на цената на електроенергията, тази мярка не е достатъчна при сегашните ценови равнища на електроенергията и на другите енергоносители, като при тези равнища става наложително да се търсят и нови механизми", заяви министърът.

Според Гълъб Донев трябва да се разработи комплексен подход по отношение на ценообразуването и предоставянето на услуги, данъчното облагане, социалната подкрепа за определени категории потребители. "Това силно негативно отражение на динамиката на цената на енергоизточниците в контекста на сериозните проблеми в ЕС, свързани с енергийната бедност, която се увеличава, налага да се търсят решения със стратегически характер, които да са съобразени с общите цели и приоритети на европейската социална политика", заяви министърът.

Той припомни, че помощта за отопление за предстоящия зимен сезон е увеличена. Месечният размер на целевата помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон (1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г.) беше увеличен от 99,16 лева на 104,71 лева. Общата сума, която хората ще получат за целия зимен сезон, е 523,55 лева. Плащането на цялата сума е еднократно.

Анализ показва, че създаденият механизъм за целево енергийно подпомагане осигурява адекватна социална защита на най-уязвимите социални групи, като изплатените средства за периода от 2018 г. до 2021 г. се увеличават. Общо 98 милиона лева са били за отоплителния сезон 2018-2019 г., 117 милиона лева - за 2019-2020 г., 140 милиона - за миналия сезон, а за този са осигурени 181 милиона лева с актуализацията на бюджета, като това означава ръст с близо 43 процента за периода от 2018 г. до 2022 година.

За предстоящия отоплителен сезон е разчетено да бъдат обхванати над 300 000 души и семейства. От тях около 10 процента са заявили, че желаят да бъдат подпомогнати със заплащане на суми за електроенергия, искане за подпомагане за твърдо гориво са заявили 90 процента. По думите на Донев, това ще рече, че политиката на МТСП е съобразена с най-уязвимите групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: токбедностГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Осман преди 2 години
ДОГАН АГА ПУСКАЙ СТУДЕНИЯ РЕЗЕРВ,ЧЕ ГО ЗАКЪСАХМЕ ..ХЕМ ДА СИ ОПРАВДАЕШ СУБСИДИЯТА.....
6
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Пак ще се погрижат за индоезичните обитатели на гетата...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами кажи на онова копрофилче пеканов да не ни натриса зелената сделка бе. нали уж възстановяване от пандемията на хилядолетието па то кво стана. мариците до 5 години затворени, не ни баламостай с 2040, аец затворен до 2030. и после кво. кой че духонтри на перките да ни правят светло? кой че ги гушка зимъска да ги размразява. панелчетата кой че ги охлажда летем? кой ще рециклира токсичните химикали в тези "зелени" технологии? за забраната на дизелите 2030 нещо ще ни осветлите ли или че минаваме
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вместо да се строят атомни централи, чийто ток пак ще се изнася и цената му ще е колкото си поиска монополиста, да се намери начин да внасяме ток от Германия на пазарни цени.
3
0
 
5
 
! Отговори
Бастър копче преди 2 години
Епа няма лошо, ще си взема газова лампа от на прадедото ми времето!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да махнат фирмите на лаянарските български мутри които стоят на входа и изхода на дъравните компании и ги източват нагли лаянари български
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийна бедност е когато не можеш да си платиш тока на копачките за крипто и това те застрашава с бедност .