Янев за "Хемус": Прокуратурата трябва да започне действия според закона

Премиерът е на посещение в Благоевград
Обновена: 6 ное 2021 14:52 | 6 ное 2021 14:30,
107

„Прокуратурата трябва да започне действия според закона, за да може обществото да научи как са харчени средствата за магистрала „Хемус“, заяви в Благоевград премиерът Стефан Янев. "В дейността по изграждането на "Хемус" и на цялото предприятие "Автомагистрали" има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, от които суми не е ясно точно какво произтича", заяви той. Същевременно, на фона на авансово платените суми, липсват други средства, с които да се извърши текуща работа.

Попитан за скандалните разкрития около строителството на АМ „Хемус“ премиерът посочи, че е от изключително значение българските граждани да знаят дали публичните средства се изразходват по прозрачен и целесъобразен начин.

"В момента, след направените допълнителни разследващи действия, се изнасят нови факти за случилото се, така че този скандал предполагам ще има допълнително развитие, когато станат известни още факти“, заяви Янев и изрази очакване прокуратурата да действа съобразно закона, каквото е нейното задължение, съобщиха от пресцентъра МС.

Премиерът коментира и бъдещите избори и купуването на гласове.

МВР има за задача да провежда кампании и операции, които да ограничат купуването на гласове – едно грозно явление, което застрашава демокрацията. Наред с това моят призив винаги е бил хората да гласуват активно, тъй като високото участие на гражданите в изборите отнема електоралната тежест на това явление, заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии в Благоевград. Премиерът изрази очакване действията на вътрешното министерство да дадат резултат в борбата срещу купуването на гласове. „Това явление застрашава нашето усещане, че най-висшето ни право - възможността ни да влияем пряко на властта, е чрез нашия вот. Когато ние не сме убедени, че нашият глас е важен, това води до демотивиране на хората да гласуват“, изтъкна министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят Стефан Янев припомни, че въпросът за оставката на главния прокурор се поставя от доста време. "Важно е какво иска обществото. Има усещане за липса на справедливост. Тази липса на справедливост трябва да бъде компенсирана с определени действия – всичко това, което ние наричаме реформа в съдебната власт“, заяви Янев. Премиерът добави, че e въпрос на широк дебат и на консенсус в Народното събрание каква точно ще бъде тази реформа.

Премиерът коментира и вчерашната работна среща между представители на синдикатите, на работодателите и на правителството. По думите му целта на подобни срещи, които ще продължат и занапред, е да има диалог, който е от съществено значение при подготовката на дискусиите в тристранния съвет. По отношение на размера на минималната работна заплата Янев изтъкна, че темата предстои да бъде дискутирана и по нея да се развива дебат в Народното събрание. Министър-председателят беше категоричен, че при управлението на държавните финанси е нужен баланс, като се взима предвид както социалната политика, здравеопазването и образованието, така също и възможността на икономиката да се развива.

Пред братската могила-костница в Благоевград министър-председателят Стефан Янев засвидетелства почит и преклонение пред загиналите в защита на града войници и офицери. В рамките на събитието в Благоевград  беше отслужена панахида и се проведе военен ритуал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
11
 
17
 
! Отговори
първа точка преди 2 години
Прокуратурата трябва да действа според закона и да изрита нарушитела на Конституцията Радев.
36
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато каскета е на власт в прокуратурата,не чакайте справедлив процес.
35
2
 
1
 
! Отговори
Знам видях преди 2 години
Янев ,ДАНС терористична организация ли са,дали са апаратура с Пегас на Пернишки свирепи терористи за да убиват!Един от тях е Юлиян Борисов Георгиев ,Дончо58г.,ген.Васил Василев бивш шеф на МВР.....
34
1
 
15
 
! Отговори
Журналист преди 2 години
Спрете да припявате рефрена "Дайта да ги осъдим", а се вземете в ръце и вместо личен рекет, направете нещо за държавата и за онези, които са останали все още там. Баце не може да бъде екскюз форевър. Lol
33
12
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Абе, ти топно бай Тошо селянина от Правец ли ни даваш за пример?Ти добре ли си?А и защо ги сравняваш двамата с Бойко.Те са си като баща и син.
32
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава Гешев да вкара в затвора себе си.Гербаджийските мутропоклоници пак заработват стотинки във форума.
31
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Построеното от лошия Живков не е поддало и до днед, а имитацията на строеж от добрия ГЕРБ бива отнесено след първия дъжд.
30
11
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Чашков да даде доказателства и ще има обвинения. Ама рундювците са некадърни и им остават само празните предизборни приказки. Рундю е пътник на изборите.
29
5
 
26
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
А прокуратурата кога ще поиска имунитета на измамника Кирчо???
28
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ген.Янев, да сте чули милиционер да спазва закона? А Гешев си е "баш" милиционер - завършил р Милицонерската школа Симеоново и м.г. решил да става д-р на 50 и кусур години. Боце и Цацаров си го определиха за гл.прокурор и той оттогава е безпределно верен на "шефа".
27
7
 
26
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Янев , Янев спри да повтаряш мантрите на Радев! Държавата не е казарма та каквото каже ген. Радев да се изпълнява! И преди да говориш за Хемус кажи как назначи децата си на тлъсти държавни заплати и как Рашков с една заплата има 19 апартамента? А с искането си за оставка на Гешев правиш услуга в интерес на олигарсите Черепа , Баневи , Арабаджиеви и сие , които искат да избягат от правосъдието на страната!
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отклоняват вниманието на обществото, докато народа мре по болниците от неадекватните им действия.
25
4
 
17
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 2 години
ЯНЕФ КАК СА ДЕЦАТА А ЖЕНАТА ПОРКА ЛИ? ЕТО ТАКИВА ЧОГУНИ СМЕ ЗАСЛУЖИЛИ И СЕ ПИТА В ЗАДАЧКАТА КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ БЕЗРАБОТНО И БОЛНО НАСЕЛЕНИЕ С РАЗБИТА ИКОНОМИКА?ААААА?
24
6
 
22
 
! Отговори
хахо преди 2 години
а защо не се поинтересуваш кога прокуратурата ще разследва отка4алката ращков за това какл е придобил имоти за милиони с държавна заплата
23
9
 
27
 
! Отговори
Помните ли? преди 2 години
Как Станишев за цял мандат не успя да построи моста на Златна Панега и минавахме през километрично задръстване там на онзи светофар! Защо някой си мисли че сега управлението на сестринската им партия ще е друго? Гласувате ли за БСП или ПП то забравете за АМ Хемус и скоростен път Ботвеград-Мездра.
22
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските далаверджии се пенятХаресвам това
21
8
 
23
 
! Отговори
Антон, Враца преди 2 години
Това е активно мероприятие на военната хунта в навечерието на изборите. То не бяха бусове с двойно дъно с бюлетини в Костинброд, измислени подслушвания на политици, историите за Цецо Мустака който бил изнесъл 200 милиона в куфарчета от КТБ а сега и за някакви мистериозни 60 милиона изчезнали от Хемус.
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фрактал Питаш:"Как каскета ще скочи срещу мутропитека." За какво? Заради поредните лъжи от страна на Чашков? МВР провело акция, няма арестувани, няма преписки, прокуратурата дори не е уведомена официално... От прокуратурата обявиха, че ще прегледат доказателствата на Чащшков, ако има такива. Ама, до сега доказателства за лъжите на Чашков и Мая Вътре-вън няма, и за подслушването, и за човекоядство, за кражби ... Единствено доказано, с решение на КС, е факта, че Радев е нарушил Конституцията!
19
19
 
6
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Откраднатите милиони трябва да се вьрнат , а крадците да влязат на топлоЗа сьжаление не вярвам да се случи ако - герб влезне вьв парламента и пробие -4 процентната бариера
18
27
 
10
 
! Отговори
Знам видях преди 2 години
Прокуратурата няма да започне никакво разследване,те са се превърнали в лична армия на диктатора Борисов!