Окончателно: Кирил Петков е новият премиер на България

За него гласуваха 134 депутати
Обновена: 13 дек 2021 16:50 | 13 дек 2021 16:02, Камелия Цветанова
365
Окончателно: Кирил Петков е новият премиер на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След три часа дебати Кирил Петков от ПП беше избран за новия премиер на България от 47-ото НС.

Той получи подкрепата на всичките 134 депутати от ПП, БСП, ДБ и ИТН.

104 от ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против.

Още по темата

Всеки в МС трябва да има зелен сертификат, а това ще бъде първата заповед на новия премиер Кирил Петков.

"Първата ни задача е, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. С коалиционните ни партньори направихме споразумение за политиките, които са нужни тази промяна да се осъществи", каза той в речта си преди да бъде избран за премиер Петков.

"Аз вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място", призна новият премиер. Петков призова опозицията да следи действията на управляващите и да бъде конструктивна.

Петков представи приоритетите на новото правителство по сектори.

В областта на енергетиката трябва да се избегне скока на цената на тока за битовите потребители и да се намали цената за бизнеса.

В здравеопазването приоритет е борбата с пандемията.

"Имаме два варианта – единият е да кажем махаме зелените сертификати, затваряме си очите през науката, другият е да се каже трябва да се ваксинираме доброволно. Първата ми заповед ще е всеки в МС да има зелен сертификат, защото не може малката сладкарница да го изисква, а в МС да се влиза без такъв", каза Петков.

Следващата стъпка и мотото на МС ще е нулева толерантност към корупцията

"Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво на йерархията", закани се той.

"В управляващата коалиция се обединихме около мнението, че Иван Гешев не е постигнал задачите, които трябва да постигне един главен прокурор", каза още Петков. Той даде заявка, че реформата в прокуратурата трябва да стане факт един път и завинаги.

В областта на икономиката Петков отсече, че България трябва да настигне европейските си партньор и растежът на БВП трябва да е над 5%.

"Всички знаем от малки, че България има една от най-плодородните почви в света и сме били едни от най-големите износители на плодове и зеленчуци и е време да си върнем този статут, да управляваме добре горите си", посочи още бъдещият премиер.

"Крайно време е да свържем Северна и Южна България и митичният тунел под "Шипка" трябва да стане реалност. Трябва да построим магистрала „Хемус“ законно, да изградим нови мостове над Дунав", каза Петков.

Той се обяви и за напредък в отношенията с РСМ, което трябва да е огромен ангажимент на дипломацията ни.

"Не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската политиката е един от най-големите ни проблеми", посочи още бъдещият премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Real AK Надявам се да ти сменят пола и да те направят мъж.
251
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Използвахте оборудване на стойност милиони, за да опитате да ми докажете, че сте по-умен от мен. Вие не знаете нищо за кравите - това което имате пред себе си, е стадо овце!А сега ми върнете кучето!
250
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
След това юпито взима животното, което е избрал.- Хей, ако Ви кажа в кой сектор работите, ще ми върнете ли животното?Младежът се замисля за миг и казва :- Да, защо не?!- Вие сте Кирил Петков, завършил в Харвард! - казва пастира.- Уау! Точно така, но как познахте?- Нямаше нужда да гадая. Пристигнахте тук, без никой да Ви кани, искате да получите облага за отговор, който вече знаех, на въпрос, който не съм Ви задал. Използвахте оборудване на стойност милиони, за да опитате да ми докажете, че
249
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Пастир пасе животните близо до шосето, когато изведнъж до него спира брандиран автобус. Слиза младеж с широка усмивка на лице, облечен в костюм на Армани и обувки Гучи, пита:- Ако Ви кажа колко крави и телета има във вашето стадо, ще ми дадете ли едно теле?Пастира спокойно отговоря:- Да, защо не?!Юпито вади мини компютъра си Dell, включва го в мобилния си телефон и сърфира в интернет до сайт на NASA и т.н. и т.н. След няколко минути се обръща към пастира:- Имате общо 1586 крави и телета.
248
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!! преди 2 години
do 287 to ve4e ne e kalinka ot tolkova mnogo 4ern to4ki izglegda brumbur. Vreme e za nova Kanadcka kalinka ot Zlatnite pqsuci. Na kanada dupka nama da e na 4erno more kakto se pee v pesenta na Todor Kolev.
247
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!! преди 2 години
Kak gi namirate prosto neznam ot plaga li gi subirate? Sigurno sa dobri v chencha?
246
4
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Мръсната болшевишка тактика ,добре изучена и прилагана от всички коминтерновци!!четири години ажиотаж на правителството на Борисов,имитация на народно недоволство,в същност неприкрит пуч,субсидиран от мафиотите олигарси!Всички медии на тяхна страна,премълчавайки успехите на правителството на ГЕРБ и раздухвайки селски клюки,пучи масали и мантри!За капак Кирчо и Кокорчо,с машинките на Мадуро,да покажат,че първия случайник ще е по добър от ненавистния Борисов!И на края дебел харвардски за десерт!!
245
1
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Гласувахте за БГ министър председател,оказа се канадски гражданин,на финалът благодарение на Мадуровките и съботажът на Грипен се обзаведохте със старата КГБ номенклатура в лицето на ДС и на БкП кадрите?!Те затва последното,което е произнесъл Апостола Левски са били думите НАРОДЕ,НАРОДЕ?!А уж промяна,уж млади,умни,харварди??!!Пенкилер на осма степен!!Радост за чалга,про стакенделите!!По плодовете ще ги познаете!Бере ли се грозде от БКП тръне или смокини от БСП репеи!!Само бъгърете го могат това
244
0
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Ние отдавна сме ги отработили и БСП преработили...- САМО ЗА КОМУНИСТИ..........
243
2
 
7
 
! Отговори
КИРЛИВ ПЕТКО........ преди 2 години
Новият ни измамник от старите комунистически ***!
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А път за Марс, през Луната няма ли да правите ?? Нали щяхте да строите по една магистрала на година ??? Къде ви е половината магистрала ??? А Киро вместо да дъвчи Гешев, трябва да му целува краката, защото ако Гешев си беше наистина на мястото, свети Кирил в момента щеше да търка някоя съдебна скамейка !!
241
2
 
8
 
! Отговори
РУМЕН=ТОДОР преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ=ТОДОР ЖИВКОВ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА БКП. ТОВА СТАНА! РАДЕВ Е ЕДНОЛИЧЕН УПРАВИТЕЛ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. КИРЕТО И АСЕНЧО , ДОБЕРМАНА СА МУ МАШИТЕ. ПОЛОВИНАТА ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НА РАДЕВ И ТЕЗИ, КОИТО ГО ИЗБРАХА ЗА ПРЕЗИДЕНТ СА НА ВЛАСТ. ДА НИ Е ЧЕСТИТО ЗАВЪЩАНЕТО НА БКП!
240
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е най-важно крадците от ГЕРБ и ДПС да се изолират от властта, защото много крадат ...............като за световно............след време дано ги видим в затвора!
239
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освободителите на България се въртят в гроба, за тази държава ли умряха?
238
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадците от ГЕРБ и ДПС..............в затвора!!!
237
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички, които реват за ГЕРБ - това беше края на организираната престъпна група. Остава да ви изправят пред съда и да ви видим в затворите. Там няма да скучаете - вашият вожд и учител ББ ще ви чете на глас Винету и ще ви разказва смешки - а на вас,обслужващият персонал, ако ви е смешно смейте се.Ние със сигурност ще се смеем.
236
6
 
12
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
Кирето се е заклел със заключени пръсти, да не го лови клетвата...
235
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка!!!
234
7
 
21
 
! Отговори
Аоов преди 2 години
Голяма радост настана,стои и гледайте сега 2 лв на улицата да си намериш данък ще им платиш.Сега ще ви набучат ваксите искаш не искаш.Сега канадец ще ви управлява.
233
10
 
7
 
! Отговори
До 272 преди 2 години
Как може да обиждаш българите.......................явно си един от враговете на България!!!Или си от крадците на ГЕРБ или ДПС??