Божанов: Отпадат някои удостоверения, стартира електронна идентификация

Премахват се и сините талони на автомобилите
14 дек 2021 10:48, Петя Славова
36

Важно място в новия кабинет ще заема Министерството на електронното управление, което ще има за цел въвеждането на електронно правителство.
Още по темата
Според министъра на електронното управление Божидар Божанов, първият работен ден ще започне с нещо, което е било открито преди няколко дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията. "Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи", посочи Божанов в студиото на "България сутрин".

Следващите мерки са свързани с отпадането на някои удостоверения и оптимизация на някои процеси.

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липсва на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие. Електронната идентификация ще е другото нещо, което ще стартираме. Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", допълни Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Попитан как ще осигурят по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори: "Със сигурност ще може да се запазва час за канал онлайн , всичко останало ще може да се плати онлайн - плащане на такси, включително екотаксите. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП в 7-дневен срок."

Божидар Божанов смята, че сините талони на автомобилите са пример за две законодателни промени.

"Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. А базата данни вече я има и пътните полицаи, например, могат да я използват. Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", подчерта той.

А в неговия ресор влиза и "Киберсигурност". Ведомството първоначално ще се намира в Администрацията на МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия стикери за застраховка и преглед кога
31
2
 
2
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 2 години
ЧИПА ВИ ГО ТУРИХА , ОЩЕ С "МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ"-----СЕГА ВИ ГОТВЯТ И "ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ"----ЗА ДА СТЕ ВЕЧНИТЕ "РОБИ НА ТРУДА"...ХА,ХА,ХААААА!АЙДЕ ЧЕСТИТО ОВЦИ....!!!!!!!!!!!!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....ЩЕ Е ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА "МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ"----ТАКА ЩЕ ВИ ИЗРАБОТВАТ , ПО ВСИЧКИ "ДОПИТВАНИЯ ДО НАРОДА" , ТА УТРЕ ВСИЧКИ ДА СТЕ "СЪГЛАСНИ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ И НА МАРС" , ДОРИ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА....С Т.Н. "ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ"---ЩЕ СТЕ "СЪГЛАСНИ И ЕДИННИ" ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСА НА 99%---СЪЩО , КАТО ПО ТОШОВОТО ВРЕМЕ.....ТОВА Е МЕЧТАТА НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ!
29
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Сега ще видите с тая електроника и ел. администрация ..КАК СЕ КРАДЕ СОБСТВЕНОСТ .. И СТАВАТЕ БЕДНИ , КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ ...така ще се създава "***-пролетариат" , по комунистически!ТОВА Е ЦЕЛТА НА БКП/БСП ---НАРОДА ДА Е ГОЛ , КАТО ПУШКА , ЛЕСЕН ЗА ВСЯКАКВИ МАНИПУЛАЦИИ И ВЕЧЕН "РОБ НА ТРУДА"! !---/ЕТО --ТОВА Е "СВЕТОВНИЯ КОМУНИЗЪМ"/
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смея дори да се зарадвам на такива новини. Колко пъти са ни уверявали и накрая нищо. Къде ще отида лелките със *** по 2 декара, които са по велики от господ и ни гледат намусено зад гишетата? От кого ще цоцат безбройните мутри, стоящи пред КАТ и уреждащи бързо минаване? Дано да успеят младите министри, ще трябва много кураж и упоритост, защото отпорът ще е страшен
27
2
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
До кога ще се плаща т. нар. еко такса....Това е една глупост и нищо повече...Дават се едни пари ЕДНОКРАТНО и то за какво....От кога с тези пари се чисти въздуха...Тази простотия ДА СЕ МАХНЕ....Нещата опират до едно СКУБАНЕ на пари и нищо повече...
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно ново министерство, иначе щяло да намаляват администрацията. Нали има министерство на икономиката, не може ли част от персонала да се занимава с електронно управление приоритетно. Така и не разбрахме колко сме след преброяването, но едва ли сме повече от 6,5 милиона, а чиновниците се увеличават
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чипът е вече вътре в ваксинираните с ционистките ваксини
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, добре започват момчетата от ПП! Дай боже да продължат така и за напред!
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чипът в ръката е следващата стъпка. Който не слушка му изключват чипа и става никой.
22
12
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Само да посегнете на децата и бял ден няма да видите
21
0
 
9
 
! Отговори
Честито! преди 2 години
Щом се говори за това, значи вече е станало, така че: Честито! :-)
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после, дай боже да се случи, 20 години след другите.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буда Тиквоний, посредством ГЕРБавите калинки, години наред изграждаше електронно правителство и за тази цел потроши n-но количество народна пара, а сега разбираме, че Божанов щял да прави първите крачки ли, стъпки ли. Учудването и яростта ни нямат край. Кога ще разследваме и съдим крадеца?
18
13
 
6
 
! Отговори
Гергана преди 2 години
И ще ни изключват с чипа когато си поискат нали не мерси аз не искам сабуди се народе
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се, че гербавите т,р,о,л,о,ве нямат голямо въображение :)
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В момента ние сме куриер на администрацията" - това си е самата истина. Даже някъде носиш от един етаж до друг, защото те там за ужасно заети и натоварени да чоплят семки, за да си обменят едни документи.
15
0
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
То и сега е така. Изтриват те от "копютура" и хартиения ти документ става невалиден.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12//// Даже има лепенки, който като ги сложиш на мястото на ваксината и блокират чипа, така спира да действието му.
13
6
 
4
 
! Отговори
Библиотеките преди 2 години
ги създават Майкрософт и Оракъл. Както уязвимостите в тях. С цел поробване на чужди държави.