Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата

Подхванаха поскъпването на тока от 1 януари, ще търсят решения
Обновена: 15 дек 2021 18:49 | 15 дек 2021 12:50, Камелия Цветанова
290
Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След три часа спорове депутатите решиха наложиха мораториум върху цената на електроенергията, водата и парното. Предложението беше направено от ГЕРБ.

Предложението дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването.

Още по темата
Освен това депутатите решиха, че ще има  временна комисия по въпросите с енергийната криза и справянето с нея.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват да бъде създадена временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев от ПП държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“, каза той по време на дебата, цитиран от БНР.

ГЕРБ не подкрепиха създаването на комисията.

Тома Биков заяви, че това е популизъм.

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС коментира,че според него целта на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание.

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“, каза той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ревете за тоя ток бе, какви заплати взимате щом ви истерясва цената на тока, изобщо не ме впечатлява и със 100% да я вдигнат в дома ми пак ще работи всичко на макс!
172
8
 
7
 
! Отговори
Да живей, другари преди 2 години
Ура, другари. Не на капиталистите-изедници. Другарят Румен Гечев пак е в стихията си. Остава да скъсаме връзките с лошите капиталисти, възстановим тези с братските народи на Северна Корея и към края на януари ще чакаме заплати по три долара и опашки за хляб.
171
8
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
"Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ Марица изток 1 и Марица изток 3." - до колкото ми е известно държавата купува тока от американските централи по договори на фиксирани цени. Тези цени бяха навремето по-скъпи от пазарните. В момента не е така. Пазарната цена се вдигна мното и тока който купуваме от Мариците излиза много по-изгодно от колкото ако договора се преподпише при сегашни пазарни цени. Възраждане значи. Ще запомня.
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радиоактивната смет,да я изхвърляте в хранилище в някоя пустиня,където няма подземни води, Африка е наблизо и може да има такова място в пустинята, без подземни води. АЕЦ Белене трябва да се построи и 51% да е държавна, дайте на БСП да управлява и построи Белене и каквото трябва, некадърници!
169
3
 
6
 
! Отговори
от192 преди 2 години
Бизнеса веднага ще скокне при замразяване на цените... да си гледат работата ,да фалират ако искат , все пак търговец да си значи да си правиш сметките с или без кръчмар. Единствено могат да им смъкнат някои и друг данък на бизнеса. И да няма епидемични мерки ! Тока ,газта също пълен контрол ! Разпределителните дружества си стягат *** и правят икономии...а не с последни модели коли да ми се разкарват началниците! Има начини ,ако има воля !
168
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНикакъв пазар не определя цените,наредили са се няколко лами да лапат,не само български, а и други и държат цялата ни държава в капан с цените на тока и качват непосилни цени,като така се увеличва всичко в държавата ни,не само тока,а цените на всичко свързано с ток и енергия скачат.АЕЦ Белене трябва да се построи и да е 51% държавна, иначе държавата ни ще изпадне в енергиен колапс и зависимост! Радиоактивната смет,да я изхвърляте в хранилище в някоя пустиня,където няма подземни води
167
10
 
6
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Сега като гръмнат до месец - два топлофикациите и като след тях почнат и ВиК-тата става забавно.Цената на брашното и тя е рекордна, азотни торове - НЯМА (и са скочили до тавана).Идват забавни времена.Тоз мораториум освен да избие във двойно, тройно че и по-голямо скачане на цените, друг вариант не виждам.
166
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените трябва да бъдат замразени!Това направиха Сърбия,Македония на хранителни продукти. Каквато и икономика да има ,държавата и гражданите са на 1 място !!! Всичко други бърборения за пазарната икономика е бошлав.Както може да се фиксира еврото , така и това може !
165
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така-а, след мораториум следва режим на тока ала Тато!
164
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замразяване на цените ?!? Ляво-социално-либерален метод предложен от ГЕРП, които уж са дясна партия. Живеем в капитализъм, което означава свободен пазар и този пазар определя цените. А това дали някой може да плати тази цена или не, си е негов проблем.
163
1
 
8
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
В името на популизма новите се прегърнаха със старите и гласуваха дружно. Да видим все пак след месец-два кой ще плати сметката?
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакъв господин при преговорите с Василев, предложи държавата да отпусне по 10 000 лв. за всеки дом, човек или семейство, за да си сложат панели, може би иска да си пробута стоката - панелите, перките, турбините, ел. системите или зелената енергия на някоя фирма, но от друга страна, това е добра идея и как да се облекчат плащанията на хората за ток, нека си избират сами какво искат, някои панели се включват директно в контакта и няма нужда от поддържае на ел. система, да дават и гаранция 10 г.
161
0
 
16
 
! Отговори
Отново на върха преди 2 години
В момента България изнася 25% от произведената енергия на най ниските цени в Европа.
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бат Бойко, събираше кадрите си по улици и бензиностанции из страната и когато влязоха в парламента и властта, на тях също им се смееха на некомпетентността и глупостта в началото на управлението им, присмял се хърбел на щърбел!
159
2
 
4
 
! Отговори
Бръм преди 2 години
И кой ще плати сметката с лихвите.... сигурно пак народа ама през лятото, за да може да го кара на лапат и коприва ....
158
6
 
5
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Спешно да се направят необходимите реформи докато Радев е в Брюксел, тоя бухал ни затърка за 8 месеца
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастията кви.чи и храчи, дори когато най-нагло господарите й бъркат и в нейния джоб. наистина нямат срам, затова максимално бързо да ги махат от държавната ясла
156
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
офф този Биков все едно не желаеше да бъде във всяка една комисия - за ко - за мъни Биков за мъни гладен Биков! толкова си плосък!
155
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички плащаме далаверите и безкрайната алчност на олигарси и депутати. Друг не може да се вреди да продава енергия на държавата и затова цените стават все по високи. Гешев да не се мае, а да вкара прокурори да разследват, кой надува цените и в чий интерес. Обаче то е все едно да разследва тези, които го избраха за главен прикриватор.
154
1
 
9
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Какво се правят на луди тия новите ПП, политическо решение? Вдигането на тока за потребителите е ясно от почти година и се говори за това от година! Какво по дяволите не бяха подготвени? Кой ги е прецакал като е казал, че тока скача 1 ден след като те поеха управлението? Та това е ясно и на най-възрастните баби в най-затънтеното село в БГ! Почнаха оправданията, почнахааа, очахвахме гооо! А на нас е ясно, че ще ни вкарат в ужасна дългова криза и то от година! Да си сърбат попарата избирателите им