Директорът на НАП: Щетите за ЛОТ 5 на "Струма" са 20 млн. лева

НАП не можели да следят в реално време междубанковото трансфериране
Обновена: 18 дек 2021 13:09 | 18 дек 2021 12:00, Петя Славова
30
Директорът на НАП: Щетите за ЛОТ 5 на "Струма" са 20 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Ние от НАП нямаме функция и възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответна банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие.

Още по темата

Това заяви пред Нова телевизия директорът на НАП Румен Спецов във връзка с аферата "АМ Хемус" и предполагаемото пране на пари в размер на 53 милиона лева. От прокуратурата заявиха, че НАП е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони за строежа на ЛОТ 5, но не са уведомили разследващите.

На въпрос търси ли НАП пари от фирми, свързани с обществени поръчки за АМ "Хемус", Спецов отговори, че НАП търси дали има нарушения в данъчното законодателство. НАП отговаря дотолкова, доколкото дали се дължат данъци, но с подробностите се занимават други институции, коментира той.

За това, че схемата "Автомагистрали" е ощетила бюджета най-малко с 20 млн. лева, Спецов каза, че по начините, по които са правени поръчките и плащанията, има ощетявания. За този лот са 20 млн. лева, добави той.

За това, че НАП проверява руска петролна компания със загуби в България и печалби в офшорни сметки, Спецов каза, че въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби. После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност, коментира Спецов.

Равносметката на НАП за 2021 показва, че миналата година е била много бурна и много успешна. Бурна откъм политика и социални прояви, но по отношение на фискалния елемент е успешна за НАП. Ние на два пъти си изпълняваме плана и при последната актуализация ще имаме с 2% повече, което е около 600 милиона лева в повече. В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда повече, отколкото беше заложено за 21 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НАПАМРумен Спецов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3,8 милиарда лв взе правителството на Румен Радев през ноември.Къде са тези пари, в чие шкафче потънаха, другарю Радев?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тока го вдигна Радев още лятото, не лъжи, червен б.оклук!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо говотеха за 60 млн срга за 20 млн. Реално ощетяването е 0 млн лв.Предизборната кампания мина.
23
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Еееех Петя,Еееех Славова.Заглавието е за Струма,а статията е за Хемус.А че спите, спите ,но отвреме навреме пийте по някое кафенце за ободряване.
22
1
 
1
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Пък вие тормозете кварталния плод-зеленчук , че не му излизат 1,40лв в касата !!! Да видим ще има ли ефект от промяната ?!
21
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бирника Спецов е краднал 3 милиона ДДС ... у кауша веднага :)))
20
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен " И понеже новите се правят на интересни и притискат "Лукойл" (чужда частна компания) да си плащала данъците тук, руснаците се канят да ни теглят една майна и да спрат доставките на горива." Хихихи. С това ли обяснение ще оставите руснаците да продължават да крадат от държавата?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4epa: Това пък откъдего измисли?
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко борисов за 12 години кражби ни остави разруха, включително и с тока! Мале, мале, мале тоя ни разкърти! В момента продължава увеличението на всички храни!!!!!!!
17
16
 
18
 
! Отговори
4epa преди 2 години
РАДЕВОТО СЛ. ПРАВИТЕЛСТВО ОТКРАДНАХА 1 МИЛИАРД И 300 МИЛИОНА ДЕПОЗИРАНИ ЗА МАГИСТРАЛА ХЕМУС А ТЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ТРОХИ ЗА ДА ЗАМАЖАТ ИСТИНАТА !!!!!!!!!
16
0
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
20-50 милиона на каса и за НАП това е нормално. За останалите ако имам на 50 хиляди на каса идват на проверка - ти да видиш ...
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какво значение има? Важното е, че народът 12 години си преизбира ГЕРп!!! Глас народен - глас божи!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехе веселяци. Нямат възможност да следят в реално време за това не следят и в останалото време. Тези схеми не са от вчера, до сега нищо не направиха по въпроса.
13
1
 
13
 
! Отговори
чакам резултат преди 2 години
Рашков следи кои жени дават на вересия.
12
1
 
16
 
! Отговори
Оставка! преди 2 години
Ама тези от ПП нали щяха да борят корупцията, защо го държат още тоя, при положение че ни е завлякъл с укрити 1,5 милиона данъци?
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречения крадец от вас Борисов отдавна го няма, съответно корупция също няма, спестени са милиарди от кражбите му, защо тогава продължават да се теглят многомилиардни заеми, а?
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1. И понеже новите се правят на интересни и притискат "Лукойл" (чужда частна компания) да си плащала данъците тук, руснаците се канят да ни теглят една майна и да спрат доставките на горива.
9
5
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Хайдее...на горещата линия се включи и данъчният измамник Културиста, явно ще трябва да партнира на чашкоФ в поредната доза фейкове и дезинформации, които повторени 100 пъти ще трябва да се превърнат в "истина" по познатата радева схема и разбира се за всичко е виновен Гешев, който отказва да официализира присъдите и прокобите на радевата клика...сега се издирват "куфарите" и "чувалите" с които са пренасяни "пачките" и "кюлчетата" в Бойковото чекмидже и е време Фейса да помогне с поредния кулаж
8
0
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
***, с близо 4 милиарда заеми и половин милиард от "Хемус" много ясно, че ще имате 3 милиарда повече.
7
3
 
23
 
! Отговори
променлива година преди 2 години
Този СПицов беше някакъв дето беше прал ДДС през кухи фирми, нали? После го наградиха като го направиха шеф на НАП