Експерт: България изнася тежестта на решението за РСМ

Не може Скопие да разчита изцяло на натиск от ЕС, смята Марая Цветкова
20 дек 2021 14:08, Елка Василева
41
Експерт: България изнася тежестта на решението за РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

„Това, което виждам към момента, е, че ще се наблегне предимно на икономическите и финансовите ползи от това България и Северна Македония да се разберат, но в края на тези преговори ще дойде отново темата за историята, която ние, българите, компромисно до голяма степен наричаме обща история, защото вече сме приели, че Северна Македония е суверенна държава, но не можем да се откъснем от факта, че там се е проливала българска кръв, че ние сме се борили за тези земи.“ Това каза пред БНР Марая Цветкова от Студентския клуб на политолога в СУ „Св. Климент Охридски”.

Още по темата

Цветкова е на мнение, че компромис трябва да направи РСМ, която кандидатства за членство.

„В момента вече е явно и за най-големите еврооптимисти, че ЕС е изправен пред множество кризи, които следва да бъдат решени във възможно най-кратък срок. Аз си мисля, че дори България да премахне своето вето за началото на преговорите, някоя друга държава ще каже „не“. Ако щете една Франция, ако щете една Нидерландия. България изнася тежестта на това решение по доста разбираем начин за останалите държави, но те лицемерничат спрямо България, защото и други биха казали „не“ със сигурност,“ смята Марая Цветкова.

С идването на новото правителство в Северна Македония се изостриха очакванията да се случи желаната от тях промяна по отношение на българската линия и ветото, което България налага, отбеляза политологът.

„Когато една държава претендира да бъде суверенна такава, тя не може да разчита изцяло на натиск от Европейския съюз и съответно от техните партньори в САЩ. България е страна, която винаги е помагала на Северна Македония. Те разчитат на това тези усилия да бъдат направени от другите, тоест България да падне под някакъв натиск, външен натиск. Вместо да изработят работеща стратегия спрямо българската държава,“ каза експертът.

Според един от постулатите в ЕС, когато кандидатстваш за членство, ти трябва вече да си изчистил проблемите в собствения си двор, подчерта Марая Цветкова. Според нея в Скопие това не се разбира много добре.

„Ако Европейският съюз научи нещо от България, това е, че корупцията се бори преди влизане в този съюз. Няма механизми, които да я ликвидират постфактум и това го виждаме“, подчерта Цветкова. По думите ѝ РСМ трябва да се учи от нашите грешки и нито една държава от Западните Балкани не е готова за членство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
10
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 2 години
ИСТОРИЯТА НИ С Р. С. МАКЕДОНИЯЕ ОБЩА НЯМА, КАКВО ДА ДЕЛИМ.... ХАХАХААА... ДЕЛЯТ РУСОФИЛИТЕ, ЗА ДА УГОДЯТ НА ПУТИН И БЕЛГРАД.!!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До НЯМА ОБЩА ИСТОРИЯКак да няма обща история, ако тя не се разбира като многовековно съжителстване на две различни нации, защото това просто не е вярно? Иначе ама обща история и тя не свършва на определена дата, нито пък отделните нови истории започват на такава. Процесът на разделение и обособяване обаче трябва да се обясни и това да залегне в учебниците. Не е толкова сложно, но няма желание и нагласа за това.
28
1
 
2
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До Д-р. ГигълсНомерът е хем да не вървиш срещу течението, хем да не клякаш под напора на събитията.
27
1
 
2
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименТова с пролятата кръв е безумен аргумент наистина! Не за пролята кръв става дума, а за за кръвна връзка. Там са корените на два милиона българи, казват. Там търсете разковничето - в кръвната връзка, не в пролятата кръв.
26
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 години
То България изнася и тежестта на решението за свързаните с УДБа в РСМ. РСМ не иска да е в ЕС, те си подписват договори със Сърбия.За пред народа твърдят, че България им пречи, но всъщност върхушката не иска.
25
7
 
2
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
От стратегическа гледна точка България трябва веднага да пусне Македония в ЕС защото това ще е шамар за Сърбия и най вече за Русия . Да разреши преговори не значи да ги одобри , това е друго . Но ние сме си прости и невежи . Македония в ЕС ще е трън за Сърбия
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонските сърбоидни еничари ще кажат, че и СУ е македноски, щом има в името Охридски и т.н. Много ме дразни вече Радев, който само защото острата тесла беше тресната от правителството на Борисов, вече е готов да предаде интересите на България. Как се разбърза като стара госпожа от бардак и пришпорва България, зашото масонските му еврейски ( сиреч антибългарски) господари са го натиснали.
23
2
 
7
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Всичко зависи от македонците, те могат да си решат проблема с България буквално с две изречения, но се дърпат и чакат някой друг да им свърши работата, ама не може все да вземаш, трябва и да даваш! България 20 години само им даваше, сега е техен ред, наглостта им ни стресна и отми романтичната ни представа за "братята македонци", ние не бързаме!
22
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е абсурдно.Къде на Балканите не са проливали кръв всички.Отидете в Гърция и ще ви кажат колко кръв са приливали за България и Македония.Отидете в Турция,в Сърбия,Румъния.Истината е винаги различна за всички.Трябва да спрете с тези приказки,а вземете се оправете,защото не е добре за никой.
21
1
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
северджаните,докато не признаят историческата истина никакъв ЕС.македонски българин.
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предстои сериозна инфлация.Монаториума не може да е за повече от два месеца.Когато се вдигне всичко два до три пъти,ще пеем друга песен.Ток,парно,газ на тройна цена и всичко друго.Ще има фалит и протести.Време е да подписват каквото трябва,защото нито на нас,нито на МК ни се пише добро.Македонците го знаят и ние ще го проумеем.Да се приемат нещата от двете страни да не се допускат хора от комунистическите служби да преговарят.
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е разумни хора да решават този въпрос По-неправилно нещо от това да блокираме Македония няма.Само показваме колко ни е нивото.Това най-вече не е добре за нас.Гърция беше блокирала Македония и стигна до фалит,пенсионерите нямаха пенсии,нямаше пари в банкоматите,инфлация до дупка.Гърция подписа договора с Македония и всичко приключи и се оправи.На там вървим и ние,към инфлация и фалит.Ако до 6 месеца не стане,фалита ни е налице.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден пишете за македонците. Като искат ЕС да си покрият квотите. Определено ако РСМ и България направят общ език на дипллмаця ще е във полза икономически за всички
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на м...акетата в ЕС
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи признавате че има натиск от ес и щатите заради икономически ползи, а това че ще направим компромис с нашата история не ги интересува? важното е МЪНИ МЪНИ МЪНИ
15
2
 
14
 
! Отговори
Makedonec преди 2 години
Тоя под мен да отива спешно в Карулково.....Хора които са ходили на гробищата за да добавят СКИ след фамилните имена на починалите им баби и дядовци, заслужават да си кажат и майчиното мляко.....иначе те и сега много ни "обичат" ...националния им празник е деня на борбата срещу българския "фашиски окупатор"....
14
0
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
До АнонименПрав си не забравяй че айвънхоу на български се казва иванчо или Иванко.но ингилизите не знаят български
13
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние на влизането на РСМ в ЕС не може да попречим,но единственото ,което пак постигнахме ,е да загубим Македония за четвърти път.Съдба!
12
1
 
31
 
! Отговори
бг преди 2 години
Македонската ържава трябва да отговаря пред международния съвд в Хага за геноцида над българите в Македония. необходимо е тя да бъде заклеймена като расистка и фашистка.
11
3
 
8
 
! Отговори
балканджи Йово преди 2 години
До ЬЬЬ За келепира българина всичко и всички продава!По шишманово време половината крепости са предадени на турците с условие командващия крепоста да си остане начело!Турците се съгласяват и ги оставят!След време отиват и взимат командирина да го водят при султана,щото той бил много доволен от него!Оставят турчин- ветеран да го замества и тръгват!В първата кория го колят и хвърлят!И е до там нашият пишман тарикат!