75-те лева за ваксиниран пенсионер - интелигентен подход

Симидчиев: Мярката има икономическа логика – спестени пари от хоспитализации
23 дек 2021 22:22, Красимир Ангелов
147

Добавката от 75 лв. към пенсиите за ваксинираните пенсионери е интелигентен подход, защото е насочен към най-рисковата група. Обаче за по-голямо ваксинално покритие е нужно да се направи адекватна информационна кампания, заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Мярката има икономическа логика, защото може да спести на България пари от хоспитализации, но въпросът според д-р Симидчиев е дали има социална логика – дали пенсионерите ще бъдат стимулирани достатъчно да се ваксинират.

"Ако тя работи и предизвика поне 20-30% увеличаване на ваксинираността, парите, които ще се спестят от хоспитализации, ще бъдат повече от тези, които ще се изхарчат за хоспитализации. Но причината никога не е била финансова – нужна е информационна кампания, за да могат хората да бъдат убедени, че това, което се прави с тях, е в полза и на тях, и на обществото", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

"Първо, трябва да се направи социологическо проучване, за да се видят нагласите – кои са объркани, кои са уплашени, кои са свободолюбиви. След това се дава на най-добрите креативни агенции в България да направят кампания, която да отговаря на тези въпроси по най-достъпния възможен начин. Чак тогава се пуска тази кампания по и по класическите, и по алтернативните медии, за да стигне до хората, до които трябва", обясни той.

Относно навлизащите лекарства срещу Ковид-19 д-р Симидчиев определи като "вълшебно" хапчето на Pfizer, което е показало 89% ефективност.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар, но те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница. Според клиничните проучвания ремдесивирът дава ефект, но новите таблетки дават по-добър ефект", обясни пулмологът.

По думите му, не всеки българин ще може да си позволи тези медикаменти – един пакет за 5 дни струва до 500 евро.

"Държавата обаче е предвидила сума за такива медикаменти и те на практика ще бъдат безплатни. Истинско голямото предизвикателство е те да достигнат до най-рисковите групи",  изтъкна д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
4
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Фамилното име се пише с главна буква. Това се учи в 4-ти клас. За тебе вече е късно.
75
0
 
32
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
75лв. са "интелигентна" гавра с мизерията на бедния народ
74
34
 
0
 
! Отговори
Умно решение преди 2 години
Браво на управляващите, умно и балансирано решение, за жалост не се разбира от някой хора. Много негативни коментари, тук всеки плюе и недоволства, да не сте платена агитка?
73
1
 
21
 
! Отговори
преди 2 години
Умен ход!? Жалко е. Пенсионерите умират бавно от глад и студ. И сега се възползваме от това.
72
0
 
18
 
! Отговори
МИРО: преди 2 години
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА МОЖЕ- РАДЕВ И КИРО!!!ОТ ДОГОДИНА НА НЕБЕТО-В АДА!!!НАКАЗАНИ ПОРАДИ ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!
71
0
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА Е ОЛИ ГОФРЕНА КОЙТО КАЗА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ, ЧЕ ТЕХНИЯ ИМУНИТЕТ БИЛ ПО-ЛОШ ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ!!! СЪЩИЯ ТОЯ ЗА ПАРИ ЩЕ ПРОДАДЕ И МАЙКА СИ И БАЩА СИ ТОЛКОВА Е СМО-ТАН!
70
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е подигравка с пенсионерите.
69
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучу му като 75 кинта за отстрелян вреден дивеч
68
2
 
35
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
КИРО ЗА МЕН Е ЧОВЕК С МРЪСНО МИНАЛО!!! АКО ТОЙ ИМАШЕ ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ ЩЕШЕ ДА СИ СТОИ В КАНАДА!!!ТОЙ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ДА РУШИ И ДА РАЗБИВА!!!КИРО И РАДЕВ СА ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!! ДВАМАТА ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
67
1
 
32
 
! Отговори
Глупости! преди 2 години
Това е дискриминация и простотия!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е шах с пешка. А да видим сега.
65
2
 
29
 
! Отговори
Правете добро преди 2 години
75 лева за пенсионер е инвестиция за правителството защото след 1-2 години ще ги извадят от пенсионната система.Това е част от иновативното управление
64
2
 
17
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Кирчо и Асенчо трябва да станат професори като Гечев.
63
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
симидчиев, много ти е нисък критерия за интелигентност.
62
1
 
20
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Това не е чистка на Герб, а на хората. Герберите са с тавана на пенсиите и с тях не се занимават въобще.
61
4
 
30
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Промяната продължава!! О-в-ц-е-т-е трябва да се приспят, а стадото да се редуцира, за да не се появи шап! 75 лева е интелигентен подход, даваме малко, за да спестим по-късно милиони!!! Малко сиренце и мишоците в капана! Избрахте неправилният ов-ч-а-р, а той ще направи това, за което му платят!
60
2
 
31
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Пенсионерите са си заработили пенсиите, трудейки се в два строя, не са били на помощи като емигранти като Кирчо.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са предвидили от новите лекарства, но ще бъдат достъпни само за хрантутниците намърдали се във власта и техните близки, които така или иначе могат да си ги позволят.
58
3
 
17
 
! Отговори
бански старец преди 2 години
на бибитко похватите... е така ви манд_ръсат вече мад 20 години . Аи ся да видим колко дръти *** ще се хвърлят на таа примоция . И после ми говорете ,че имало много теории на конСтипацията .
57
4
 
25
 
! Отговори
Ефтин подход преди 2 години
Купуват си пенсионери за експерименти с ;ваксина;по 75 лв на глава като ***. Че то една коза е по скъпа от пенсионер в България струва около 100 - 150 лв. Много интелигентно браво. Страничните ефекти също са интелигентен ход ще намалят пенсионерите и че се дават по малко пенсии от там пък ще избият тези 75 и дори ще са на печалба.