Даниел Лорер се цели в икономически растеж от 5%

Първата мисия на управляващите е промяна в правосъдната система
Обновена: 18 яну 2022 17:29 | 18 яну 2022 16:11, Камелия Цветанова
79
Даниел Лорер се цели в икономически растеж от 5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5 процента, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната. (Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия беше за ръст на БВП на България през тази година в размер на 4,1 на сто).

Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза министърът.

Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите.

Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина, посочи още Лорер.

Моята мисия е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие, заяви Лорер.

В Министерството на иновациите и растежа сме събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България, каза министърът. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента, посочи министърът. Румъния вече го постигна, инфлацията ни помага и с ваша помощ това е постижимо, добави Лорер, като се обърна към представителите на търговските камари.

Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса, отбеляза Лорер.
Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: растежлорер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
7
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Заводите на бай Тошо правешкия овчар, работиха на перманентна загуба другарю с трети завършен клас.
45
2
 
10
 
! Отговори
Lina преди 2 години
В началото ги оправдавах пп с това, че са млади, че трябва време. Но кирчо още на първия час се е хванал за иглата да ваксинира и кучетата по 3445 пъти, чете декларации без смисъл в НС ,целИва се с македонеца и продава Бг за жълти стотинки, натикал мустакатото ленче навсякъде- пълен провал е гелосаното ново.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лесния начин да намалиш корупцията е като премахнеш хилядите държавни и общински ненужни регулации и процедури, чиято единствена цел е бюрократите да извиват ръцете на хората.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, сме в инфлация ако не е забелязал растеж на куково лято
42
5
 
3
 
! Отговори
Еврейски ум преди 2 години
Вие, българите, обичате еврейският ум, тачите го и го почитате, повече от Господ, защото смятате, че еврейският ум е толкова напредничав, че затва евреите владеят парите и оттам целият свят. И вие искате, също да станете евреи като нас, за да се къпете в пари и в злато и да сте щастливи, защото смятате, че смисълът на живота е в тва да имате пари и да не сте бедни... Затова, аз сега, ще ви покажа, най-добрите страни на еврейският ум;)))изкуството да се правят пари от нищото...
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има такъв разтеж трябва да възстанови заводите на бай Тошо което е фантастика в предвид че 30 години ги грабиха и унищожиха
40
2
 
1
 
! Отговори
Брей преди 2 години
а аз си мислех, че Друг е Министър на Икономиката и Енергетиката и Друг е Премиер, че да поставят цели за Икономически Растеж!
39
1
 
9
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
прясното мляко още 26 стотинки нагоре, само от последното ми пазаруване преди няколко дена... обаче, офчъиците явно са доволни по кошарите са!!
38
1
 
3
 
! Отговори
няма шега преди 2 години
До Анонимен 34 от гугъл: "Преподава в .... Центъра за икономически стратегии и конкурентноспособност към Софийския университет "Кл. Охридски" - т.нар. харвардски курсове заедно с Кирил Петков и Асен Василев."
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза министърът..... Познавате ли някой гласувал за тези? Или вие да сте гласували за тези? Ако ДА +, ако НЕ -
36
2
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
и 500% инфлация!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат огромната възможност да докажат колко са некадърни. Това ще бъде една своеобразна безплатна антиреклама на Харвард.
34
2
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
5% икономически растеж и 10% инфлация всяка година. Не е зле.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което Борисов е построил Кирчо не може да го ремонтира.
32
8
 
6
 
! Отговори
Цццц преди 2 години
Нашите хора са ГЕРБ - как 12 години си ни управляваха, то на българина най му е удобно диктатор да е на власт. Борис 3, Тато, Буци - все периоди на разцвет за нашата страна!
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформа = махаме техните и слагаме наши хора!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия под реформа е правосъдие разбират единствено махане на Геша, което ще успокои надявам се патрона им Радев. След това сами ще предизвикат избори.Т.е. нищо ама хич нищо нямат намерение да правят. Освен задоволяване на патрона.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъвто е растежът в Харвард такъв трябва да е и тук, Кирил Петков нали се за Харвардговори. Харвард това Харвард онова.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** защо още не е върнал Черепа от Дубай?
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои казват, че Кирчо само говори и нищо не прави, това не е така вижте инфлацията Кирчо работи и то доста добреда разсипе държавата.