Големи френски компании местят производството си у нас?

Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта
20 яну 2022 20:06, Анисия Иванова
94
Големи френски компании местят производството си у нас?
Снимка: БГНЕС

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 много големи френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021г има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе.

"Днес има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила - всички със заводи в Китай - които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС", бясни той.

В стратегията на новото Министерство на развитието и иновациите е записано да са проактивни, каза събеседникът. "Т.е. да се опитат да „продават“ по-активно дестинацията България, вместо да чакат инвеститорът да се заинтересува от страната". По думите му ако държавният апарат и държавните структури са намерили терен, инфраструктура и т.н., и след като не успяха да привлекат завод на VW, трябва да ги предложат на други производители като Citroen, Peugeot или дори на Fiat.

"Очаквам 2022 година с голям интерес и се надявам да видим конкретизация на френските интереси от последните няколко месеца".

В България има малко френски компании, които да са в голямо затруднение, защото българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе. "Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива  доста добре", допълни още Делайе.

Председателят на УС на ФБТИК определи като добра крачка на новото правителство създаването на министерство на развитието и иновациите, защото "парите нямат идеи, а идеите правят пари".

"Иновациите са важни за страна като България", каза той и добави, че страната е успяла да позиционира "иновативни платформи в центъра на Европа" и да стане "една от топ аутсорсинг дестинациите на континента".

"Ако преди 15 години ни бяха казали, че България ще стане една от първите аутсорсинг дестинация в Европа, хората щяха да се учудят. Биха казали, че това няма да стане никога. Но накрая успяхме точно това да направим. България успя. Днес има цяло поколение хора, които работят в тези колцентрове и центрове за бекофис на гигантски международни компании. Така че явно има талант".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние на обещания сме се наслушали, да започват с делата!
25
2
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
До 29. Е, ама в Париж за 200 евро гарсониера не можеш да си намериш нали? Аз ходя в командировки там и хотела е 300 евро на ден. Цените по магазините са като в България, но в евро, ресторантите и други забавления са доста по-скъпи, т.е.2500 лева в София са доста над 2500 евро в Париж.
24
2
 
2
 
! Отговори
Букварчето преди 2 години
Лелееееййййй! Не се ваксинирайте!
23
0
 
2
 
! Отговори
Букварчето преди 2 години
До До 18 (27) Пише се "евтина".
22
3
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Ами ефтина работна ръка най вече специалисти като гледам как падна качеството им мерцедес например двигателите на, 200 хил и здават багажа едно време бяха милионки сега и уреди нямат някои едни лампи за нивото и това е като се счупи друг
21
2
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
До "Европейска заплата". Ако си инженер с някакъв опит и знаеш Английски (задължително) ще започнеш с 2500 лв чисти. Ако бачкатор - който може да си различи лявата от дясната ръка без чужда помощ ще започнеш от 1000 лв. Става въпрос за стабилни компании в България с чужденци на високи управляващи позиции.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека-полека, стъпка по стъпка. От нас зависи.
19
2
 
8
 
! Отговори
Европейска заплата преди 2 години
До икойщеработи?За парите дето търсят хора който пита ще си работи сам аман от селски тарикати дето търсят инжинери за 1300лв и сервитьори на минимална....
18
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Защо ще идват,за да им работим като *** и да получаваме жълти стотинки? Това ли е българската оправия,докога тук хората ще бъдат мачкани и експлоатирани? Всички обявиха,че тук се работи за ниски заплати!Защо- цените са ни западни!Тези фирми изцеждат учените ни младежи и отношението към тях е като към ***.Да си вървят откъдето са дошли! Ние имаме достойнство! Всеки който уважава себе си няма да им работи за това,че са феснцузи или американци.Те едни ягоди и домати не могат да си наберат!
17
4
 
12
 
! Отговори
нн преди 2 години
Кой ще им работи? Пълни глупости. Хора не останаха в България, камо ли специалисти?
16
3
 
6
 
! Отговори
Логично преди 2 години
Легендарните Пежа 305 Комби правени за Арабските пустини -високи и пригодени за дупки и пясък със специални филтри и окачване бяха вечни .Имахме една такава машина .Имат си клиенти пежата в арабския сват в името да доброто старо време,а ние сме близо до този пазар.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си как немците ще наемат нашите антиваксъри-ппссихоппати. То ще е едно производство!
14
5
 
10
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
Да си държат мръсното производство във Франция. Справка завода на Монтюпе в Русе.
13
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
До икойщеработи?Няма и да намерите, като заплатите на сервитьорите са по-големи от на инжинерите.
12
2
 
13
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
голям талант, голямо чудо - телефонисти и обслужващ персонал на ИТ индустрията; тъжна работа; образование трябва!
11
2
 
11
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Да бе да, големи френски компании за френски целувки, чекаме ги на околовръстното!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ще идват в маааалата ли?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още чакаме електрическите коли дето кире обеща ама него към язовирите го тегли
8
1
 
5
 
! Отговори
Биха искали преди 2 години
Е ключовата фраза.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати таланта, да дигаш телефона и да слушаш нервни бургери как не могат да си натиснат правилно копчето на миксера