МВнР отговори: Русия да уважи избора на България

Кризите трябва да бъдат решени с дипломатически средства
21 яну 2022 17:00, Нели Христова
101
МВнР отговори: Русия да уважи избора на България
Снимка: БГНЕС

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Това се казва в изявление на българското Министерство на външните работи, след като днес Русия обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти, подчертават от МВнР.

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват от външното ни министерство.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, подчертават още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
И още нещо, около 3 милиона българи (повече от 1/3 от населението) гласуваха с краката си и се преместиха да живеят в страните от НАТО и ЕС, за по сигурно. За да не се налага да бягат през телените огради ако някой носталгик (например Костя Копейкин) докопа властта и ни зашие отново за азиатската диващина.
86
3
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До запознатБългарите гласуваха за НАТО и ЕС няколко пъти от 1989 г. до сега. Изключение правят по малко от 1% от населението което е с комунистически възгледи който превръщат в проруски без да си дават сметка, че днешна Русия е най-капиталистическата страна в света, там е брутален олигопол и брутален вълчи капитализъм какъвто няма даже в САЩ. На последните избори "Партия Русофили" получи 0, 000... не помня нулите и ... %. Някой хора в БГ не приемат, че бившите комунисти от 30 г. са капиталисти
85
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
...NBATO sa teroristichna organizacia nasajdashta sas sila intersite na Amerika i zapada !!! Te postaviat marionetni pravitelstva i grabiat prirodnite resursi na darjavite !!!Tova e nacina po koito zapada bogatee !!! Razbira se vsichko v imeteo na "demikraciata i choveshkite prava " ......ako ne be tajno...shteshe da e smesno !!!
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане и лично К.Костадинов искат да подгънат коляно пред Руската имперска диктатура и да ни направят 16-та република на новия СССР на оорките от Масква
83
2
 
1
 
! Отговори
Г-жа Генчовска преди 2 години
да привика руския посланк, а не Лавров да се подиграва с БЪЛГАРИЯ!!ЗАЩО му се обяснява толкова.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па я. Куп полезни съвети, но САЩ никога няма да го допуснат. Силна европейска армия?! Ти за какво говориш?
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно референдумче ще реши въпроса.
80
3
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Ако САЩ бяха по хитри, щяха да се съгласят с руските искания. След това заедно с НАТО да въоръжат до зъби страните от "Три морета" и да направят флота на БГ и Румъния 3 до 5 пъти по мощен от този на Русия в Ч. Море, същото и за Балтийско. Да се изгради Европейска армия и страните от ЕС да имат свой отбранителен съюз който да е страна в НАТО. Всяка страна членка на ЕС да е задължително и членка на военния съюз на ЕС. Бг да върне наборната служба за 1 г. и военното обучение в училище.
79
3
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Външно да извика посланика ни в Москва за консултации и да връчи протестна нота на руския посланик за намеса във вътрешните и външните работи на страната. Следваща стъпка, шут в глутеоса на посланика с дестинация Москва.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия на Елцин свали от власт Горбачов и разпусна Съветския съюз. Останахме без Господар. Огледахме се за нов Господар, с пари и власт, за да ни пази. САЩ бяха най-великите тогава, Китай още не беше много велик, Русия затъваше във войни в Чечения и нахлуването на западните стоки, и прекрати купуването на български стоки като цигари, вино, лютеница, мариновани краставички и консервирани домати. Вдигна ни цената на петрола на световна цена. Далверата беше вече от Запад и ние се преориентирахме.
77
1
 
3
 
! Отговори
Между САЩ и Русия преди 2 години
Никой не може да нарежда на България дали да служи на САЩ! Но ако американците бъдат принудени и ни наредят да се отдръпнем от НАТОто, е добре, може и да помислим.Но Русия няма право да нарежда на САЩ! Само САЩ могат да нареждат на нас. Така или иначе никой не ни пита и това не е към нас, а сто пъти пояснено - към господарите ни от САЩ, с тях се договарят.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разговаря с Сащ те са господарите на булгария.
75
1
 
9
 
! Отговори
до запознат преди 2 години
Сърбия е най - свирепия враг на България от Освобождението насам. Много не е яд как сърбоманите не осъзнавате, че там много преди бомбардировките са се пеели песни срещу България, че сърбите винаги са ни играли в тила, че винаги първи са ни нападали(след което са яли калая, естествено, и пак могат да го ядат, нищо, че сме без армия. Просто традициите са, за да се спазват). Дедите ти се въртят в гроба като те слушат как съжаляваш враговете. Добрият сърбин е овърбеният сърбин!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сте били срещу влизането ни в НАТО ,защо нямаше протести, а вместо това празненства когато влезнаме в НАТО.Ако бяхме против щяхме да протесрираме срещу НАТО.Срещу НАТО бяха само АТАКА и ВМРО.Не ате мнозинство ВМРО,ГЕРБ и Възраждане.
73
1
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Кръстьо, като си политически некомпетентен, не си отваряй устата, да не ставаш за смях. Тия са либерали, либерасти, не са десни. За всеки десен човек най - важни са три неща: Бог, Родина, Семейство. Десният човек милее за свободата, за развитието си, но и за семейството си и за християнските ценности. Преди десетилетия именно левите движения са насърчавали свободията и повечето от лидерите им са живеели крайно разюздан живот. Ленин, Троцки, Зиновиев - все извратеняци а неопределена ориентация.
72
8
 
5
 
! Отговори
запознат преди 2 години
НАТО не е избора на българския народ! Ако сме демократична държава, трябва на референдум, суверена да си каже тежката дума дали иска да бъде част от този империалнистичен клуб който бондандира болници и телевизии в Белград през 1999 г.
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избрали сме да бъдем роби на Западна Европа и САЩ. Русия да уважи нашия избор. Всеки е свободен да смени господаря си, когато господарят му умре през 1989 година, и ние го направихме с нашия нов избор на Господар.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осъзнатия($$$$$$),на шепа продажни политици.Вече сме мишена!!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия още малко ще кажат, че мерките, маските, ваксините и сертификатите също са наш избор, а не на глобалистите в Брюксел.
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговора ми към Руската позиция:Не ми обяснявай за моята къща и моя двор.Не ми се меси в семейството и не ми брой децата.Стой мирно да не видиш модро.