Очакванията са инфлацията да се стабилизира в средата на годината

Бюджетът за тази година бил амбициозен
20
Очакванията са инфлацията да се стабилизира в средата на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бюджетът е амбициозен, с поглед към инвестиция в утрешния ден, каза пред БНР Любомир Каримански, депутат от ИТН и председател на бюджетната комисия.

„Винаги банковият сектор е бил малко по-консервативен, отколкото фискалната политика на страната, отколкото икономиката на публичните финанси“, така Каримански коментира разминаването в прогнозите на финансовото министерство и на БНБ.

Още по темата

Финансовият министър очаква 5% инфлация, а според БНБ до края на годината нивата ѝ могат да стигнат 7-7,5%.
В месеците до актуализацията могат да бъдат много по-ясно дефинирани отделните проекти на бюджетното програмиране, така че, ако е необходимо, на полугодието тази прогноза да бъде ревизирана – и от страна на фиска, и от страна на БНБ, поясни той.

Около средата на годината се очаква инфлацията да се стабилизира, отбеляза Любомир Каримански.
По думите му до април е „критично важно да се покаже, че има политическа воля за реализиране на икономическия растеж и за овладяване на инфлацията чрез такъв икономически растеж и мерки, които фискът може да вземе“.
„Много съществена част ще бъде сработването на всички коалиционни партньори, така че да влезем в една посока и да усещаме един попътен вятър“, каза той.

Любомир Каримански посочи, че общините получават увеличение в отделните бюджети.

„Общата субсидия за делегираните от държавата дейности се увеличава през 2022 г. И общата изравнителна субсидия се увеличава, както и трансферът към общините, който е достатъчно увеличен в сравнение с 2021 година“, обясни той.

„Нали искаме общините да бъдат развити, да имат възможност да задържат хората във всяка една община, да има справяне и с демографската криза. Инфраструктурните обекти и самата община да бъде развита, а не да се концентрираме в магистралите, е изключително важно“, настоя Каримански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Лудката преди 2 години
Аз повече няма да предлагам и да критикувам нищо и никого,аз съм Трайчо Костов, мълчанието е злато както казват,ако публикувам още нещо за всички,управлявали ни досега, докато ПП управляват,разрешавам на хората да ме пребият или да ме изнасилят някъде!
17
0
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Дори и инфлацията да се стабилизира, българите обедняха с около 20 -25 % за една година. Особено политиците и техните лидери. Честито на гласувалите през миналата 2021 г. Тези от избирателните секции вече няма да искат личните карти на хората, които гласуват. както и работещите в банките в страната. Всички се правят на полицай и жандармеристи, а изобщо нямат таково право. Моята лично не си я давам. Просто защато съм платил да издаването й.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Икономист __ WHAT ABOUT FRIGHTENING HYPERINFLATION. ИЛИ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА ЩОТО НЕ СИ ПРОЧЕЛ ЗА НЕГО!!! AND IN WICH PHASE OF ANALYSIS IS DEFLORATION?!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Прочетете какво е инфлация, рефлация, стагфлация, дизинфлация, за да анализирате какво казват учените, да можете да разсъждавате и да коментирате като образовани хора.
14
1
 
3
 
! Отговори
НАИВЕН ВЪПРОС преди 2 години
А ЩЕ ИМА ЛИ ДЕФЛАЦИЯ ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ДЕФЛОРАЦИЯ?!!!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е дали БГ ще устиска до средата на годината. ЕНП чрез ЕК води България към фалит чрез високите цени на тока - по нейно искане евтиният ток от АЕЦ-а отива на евроборсата, а скъпият от ВЕИ остава в БГ.По искане на ЕК ние отказваме дългосрочни договори с Газпром при ниски цени на газа, а купуваме скъп газ от спотовата борса.ЕК не ни парафира възст.план от пандемията, откъдето можем да вземем 7 млрд.евро плюс заем с ниска лихва. Целта е БГ да бъде икономически задушена и кабинетът да падне
12
1
 
9
 
! Отговори
Ах ти преди 2 години
До средата на годината хората ще са на спестявания от жълти стотинки, а кой кого ще чагръта не ми се мисли
11
1
 
7
 
! Отговори
Виденов и Луканов преди 2 години
Ще си спомняте за нас с усмивка и носталгия!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе министърче, никой не ти вярвя, вашите фалшиви 5% са реално 50%, скапания ви бюджет е про-инфлационен, огромни разходи, масивни кредити близо 10 милиарда. БНБ вместо да говорят, веднага да вдига ударно лихвите, защото иначе до пролет ще има ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Не се правете, че не виждате какво се случва. Сменете негодника енергиен министър и задоволете вътрешния пазар на ток на нормални цени, остатък има много, него изнасяйте, в момента шепа олигарси ограбват народа с милиарди. Долни мръ сниц
9
0
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Севи ТВ И аз така си мисля. Дано само си остана с мислите, но нещо отвътре ме гложди, че точно така ще стане.
8
0
 
7
 
! Отговори
А дано преди 2 години
Нещо май не виждат реално някои господа.
7
0
 
14
 
! Отговори
стабилно ниво преди 2 години
Да се стабилизира на кое ниво?0% или 10% или 100%?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да се стабилизира, като инфлацията в България е създадена изкуствено при условие че сме във валутен борд и не трябва да има никаква инфлация, а тя е много по висока от средната за ЕС. Целта е да се откраднат парите на хората с надутите цени.
5
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 2 години
Инфлацията ще се стабилизира когато спре безразборното печатане на пари в Еврозоната и съответно пропорционалното у нас.Общата инфлация до лятото ще достигне 100% за двете години на пандемията.Може и да подмине.
4
1
 
13
 
! Отговори
Севи ТВ преди 2 години
Според мен, до средата на годината няма да има България.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В средата на годината на рошавия гол плъx.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво рече средата на годината,само където не уточни Коя година?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се стабилизира на 20% месечно.