МВР проверява къде са 10-те млн. лв., предназначени за детска болница

Рашков: Най-вероятно се касае за схема за пране на пари при "Барселонагейт"
2 фев 2022 19:50, Анисия Иванова
183
МВР проверява къде са 10-те млн. лв., предназначени за детска болница
Снимка: Bulgaria ON AIR

МВР проверява изявлението на бившия здравен министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров, че не е ясно къде са отишли 10 млн. лв., предназначени за детска болница, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков при изслушването му в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Пред медиите министърът уточни, че данните се проверяват от около една седмица и когато се събере достатъчно информация, ще бъде съобщено.

Той обясни още, че в МВР са пристигнали папки с материали от испанските служби за така наречената "къща в Барселона". От две години Испания разследва пране на пари, свързано с определени политически и бизнес кръгове в България.

За къщата в Барселона, в която до миналото лято живееше бившата манекенка Борислава Йовчева, разказа в свое разследване испанският вестник "Ел Периодико" през 2020 г. Според публикацията в схемата участва и Бойко Борисов, по онова време премиер на България. Две години по-късно МВР получава папка с данни за разследването на испанските служби, припомня Bulgaria ON AIR.

"Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни извършено престъпление "пране на пари", посочи вътрешният министър Бойко Рашков.

На въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговори: "Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."

За собственик на луксозния имот преди време се обяви бизнесменът Александър Чаушев. Испанските служби са проверили произхода на 5-те млн. евро, инвестирани през две фирми в имота и в луксозен бутик за бельо. След като "Ел Периодико" осветява къщата в Барселона, настъпват промени.

"Тези лица, които са обитавали там, са се оттеглили. Има насоки къде се намират, особено Йовчева, но предстои да се изясняват. Много е странно придобиването ѝ. За да се затрудни изясняването на този въпрос, се създават "изкуствено" едно след друго събития, така, че тези събития да затрудняват изясняваето на истината и произхода на средствата", обясни Рашков.

Според него най-вероятно става дума за международна схема за пране на пари. "Най-неприятното е, че се споменава името на бившия министър-председател Бойко Борисов", изтъкна вътрешният министър.

Работата по случая продължава и от страна на българските служби.

По повод досъдебното производство във връзка с "Булгаргаз" вътрешният министър посочи, че в КЕВР се правят проверки от няколко дни, включително са били извършвани процесуално-следствени действия и днес. Рашков уточни, че по разследването за "Булгаргаз" наблюдаващият прокурор съдейства на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
19
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Те в Бългрия не могат да проследят парите, дето се изнасят посред бял ден с чували от банки, тръгнали да разследват хода на парите в Испания и по цяла Европа. Първо хванете един корупционер в България.
53
7
 
16
 
! Отговори
ЧАШКОООООВ... преди 2 години
ОТ КЪДЕ СА ТИ МИЛИОНЧЕТАТА ЗА ТИЯ 19- ИМОТЕЦА , БЕ......Я , КАЖИ!!!
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак в на Боко чекмеджето,къде другаде може да са..
51
5
 
13
 
! Отговори
алкохолик преди 2 години
чудя се защо богатия рашков пие менте алкохол!
50
3
 
14
 
! Отговори
ПАК СЕ КРАДЕ..... преди 2 години
..АМА ТОЯ ПЪТ ОТ "НАШИТЕ ХОРА" НА ПРОМЯНАТА....ХА,ХА,ХААААААА...ПАК УМИРАТ ХОРА У БОЛНИЦИТЕ ....И ПАК ЧАШКОВ СЕ ПЛЮНЧИ ПО МИКРОФОНИТЕ ЗА ДА ПРИКРИВА НЕКАДЪРНИЦИТЕ ........АМА ДО КОГА , КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕЕЕЕЕЕЕЕ.....!!?
49
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство яко краде, а този разиграва някакви постановки от 1001 нощ.Кой ли вече му вярва на този пияница с 19 имота. Кога ще го разследват него за имотите?
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой КОЙ ги ни бута тези от стария телевизор. Говори без покритие. Бабешки.
47
3
 
15
 
! Отговори
Бебо преди 2 години
До Въпрос? Аааа, Рашков беше и шеф на следствието по време на най големите мутри. След това народен представител от БСП и шеф на комисията по подслушванията. Може би от там са многото апартаменти и парички. Не го хулете. Бивш комунист е той, чист като сълза. Виждал е Божков / черепа / само на снимка а за Цветан Василен е чувал от приятел на негов приятел. Цв. Цветанов / на Борисов / може само да му се кланя с неговите имоти. Обичам го...рашето де..
46
5
 
3
 
! Отговори
Къщата на Бокаса преди 2 години
Алоу хомо дружинката на Киро , overtime навартяхте . Ко шеФа ви гърчи извънредно да бачкате, що не може да смогнете с '-'. Бонуса във вид на вазелинче ли взимате. Ама и той поскъпна. Криза ко да праиш :)
45
3
 
7
 
! Отговори
умен преди 2 години
До До Въпрос?35ама този и преподавател ли е?да не би в харварда на кирчо?този освен шише ракия друго не е откривал през живота си
44
2
 
14
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 години
А защо Рашков не провери къде са онези 35 млн. които Кирил Петков като министър на енергетиката даде за все още непостроения завод за електроколи?
43
3
 
11
 
! Отговори
най-вероятно преди 2 години
Дамаджанков е пиян!!!Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския вътрешен м-р в алкохолизъм. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали."
42
8
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Занимават се с дребни злоупотреби! Да питат Борисов и Цацаров къде са 10-те хиляди биткойна, конфискувани в края на 2017 г. при шумна акция срещу престъпна група. Стойността им е над 30 МЛРД. ЕВРО!!! Това е колкото 6000 детски болници, т.е. във всеки един областен град могат да се построят по 200 такива болници! Ако не се занимават с това, значи само се преструват, че искат промяна и прикриват големите злоупотреби!
41
6
 
12
 
! Отговори
Къщата на Бокаса преди 2 години
Къщата на Бокаса в БарЦелона е далечни светове от това което притежава Тарашков - 13 златни *** и още нещо. За 6к сметка за ток на месец, какво ли се крие в този имот? И друго. Др. Рашков дайте некое сносно доказателство. Година мина и нищо. Да не би да симолирате дейност? Гешев кога? Радев ще ви уволни , докато се подпичкосвате...
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашко пак говори политически,т.е. лъже.
39
4
 
14
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
абе чашков,забрави за острова на боко в гърция,за манекенката която е убил и изял. пък тя се оказа жива и здрава и дори не подозира че боко съществува.как пропусна кюлчета чекмеджета ...и тн.сигурно си бил в някоя от тоалетните си
38
2
 
11
 
! Отговори
Сипи преди 2 години
Рашка, наздраве!
37
4
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
А бе Рашков за една година НЕ ВНЕСЕ НИТО ЕДНО ДЕЛО С ГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА само празни приказки
36
4
 
12
 
! Отговори
хайше от лондон преди 2 години
какъв следовател е тоя?за една година една дамаджана с ракия и няколко наплашени бабички! ман галите и мутрите правят каквото си поискат
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена му е дългогодишен нотариус. Изкарват много пари. Ама много.