Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев

Сигналът му е и за посегателството над културния център в Битоля
8 фев 2022 13:16, Елка Василева
38
Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев
Снимка: архив, БГНЕС

Евродепутатът Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля. Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място в Европейски съюз, се казва в съобщение от пресцентъра на ВМРО.

Още по темата

Повод за сигналите на българския представител в Европарламента и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки са три скандални вандалски акта, случили се в рамките само на няколко дни. Първият – откъсването на лентите с българското знаме от венците, поднесени от българската делегация и от представители на сдруженията на българите в Македония на 4 февруари на саркофага, в който се намират костите на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие. Това е паметен за историята ни ден, в който се навършиха 150 години от рождението на легендарния войвода.

Този ден ще остане в историята на отношенията между България и Македония и със скандалното поведение на новата власт от другата страна на границата.

Според Договора за добросъседство, приятелството и сътрудничеството между Република България и Република Северна Македония трябва да бъдат организирани съвместни чествания на личностите от общата ни история. За съжаление, северномакедонските управляващи не организираха такова, припомня ситуацията Джамбазки.

В писмото си той подчертава също, че въпреки поредния отказ за спазване на Договора от страна на Македония българска правителствена делегация, предвождана от външния министър Теодора Генчовска, почете паметта на героя.

От кадри, разпространени в социалните мрежи, обаче става ясно, че освен освиркванията по време на церемонията организирана група хора са посегнали по този брутален начин, като са откъснали демонстративно лентите с българския флаг от поднесените венци – действия, определени от българския евродепутат като омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма. А от външното министерство на Македония просто като „инцидент“.

В същото време само дни по-късно е разбит прозорец в дома на секретаря на  българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля. А преди това „инцидент“ претърпява и колата на Добре Митрев - председател на сдружението за Македонско-българско приятелство.

Убеден съм, че (както всеки път) извършителят ще остане неизвестен, а случилото се ще бъде отдадено на вандализъм. Но дали това наистина е така, риторично задава въпросите си заместник-председателят на ВМРО и припомня, че:

Налаганият от десетилетия македонизъм и до ден-днешен има своите изразители във властта. Политици и общественици го насърчават, използвайки езика на омразата спрямо България и българите. Именно това, примесено с фалшификациите на историята, където българите са представяни като „татари“ и „окупатори“, допринася за враждебността спрямо всеки, заявил себе си като българин от Македония, посочва евродепутатът.

Всички тези показателни събития са причината и за изпращането на две писма от страна на евродепутата Ангел Джамбазки до Европейската комисия с няколко въпроса.
- Смята ли Европейската комисия, че случилото се е в духа на европейската интеграция?
- Следи ли Европейската комисия зачестилите нарушения на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония?
- Одобрява ли Европейската комисия езика на омразата, използван от политици и общественици в РСМ, който дава отражение в действията, описани по-горе?
- Ще бъдат ли взети предвид престъпленията, извършени от омраза срещу граждани с българско самосъзнание в следващия доклад относно напредъка на Северна Македония?
- Как смята ЕК да защити човешките права на българите в Северна Македония?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
24
 
! Отговори
Иво преди 2 години
На Тези от Северна Македония им липсва някаква хромозома в човешкия геном . Мисля ,че това са по скоро някакви същества които нямат място в европейското семейство ,те са пропити с омраза и злоба не само към нас българите а към целия свят ,защото мислят ,че всичко е тяхно !
24
4
 
19
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Преди 10-15 години бяха докарали едни хора от Афганистан! Те казваха че са потомци на Александър Македонски и един от тях е пряк наследник ! Ако някой ги пази тези кадри да ги пуснат по TV каналите да се посмеем!
23
1
 
8
 
! Отговори
Бай Геле преди 2 години
А ушким "гвардейци" го охраняват !
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големи гaньoвци от северно макетата няма...как тогава да не са българи!
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ е държава с осакатен език и осакатено съзнание, такива действия не бива да ни учудват, просто трябва да ги събираме в една папка и на всяка среща в ЕС да я тропваме на масата, няма да е лошо и от време на време да показваме някоя друга презентация с македонистките свинщини на брюкселците, че да не им идват идеи за натиск върху България.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна мЙкедония - население 1800 000, от тях 1 200 000 - мЪкедонци, 650 000 други /албанци-520 000/ - раждаемост - мЪкедонци 4%, албанци 15% - правете си сметка как ще се развива тази държава - и това са официалните данни, а иначе албанците в действителност са 41 %
19
34
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
България да признае македонците в България , и българският съд да регистрира македонските Организации. България е осъдена 17 пъти за нарушаване на човешките права на македонците в България.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колко са Гоцета в РБОколо 150 хиляди българи носят името Георги, нещо друго да питаш?
17
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Един младеж ми каза:тези македонци са толкова *** че няма как да не са българи .
16
16
 
1
 
! Отговори
Колко са Гоцета в РБ преди 2 години
На споменавайте Първанката, че вдигам..., онова бе, Захарта ! Такааа, а следвщия, .... ама кажете някой де...не казвате, тогава ви питаме: За кво се дърляте с македонците ?
15
3
 
29
 
! Отговори
BG преди 2 години
ЕС ли за тях ,само през крив макарон ще си го гледат
14
19
 
4
 
! Отговори
Исус преди 2 години
Тоз Гоце Делчев бил ли е в "Игри на волята"?
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум по темата за Македония в ЕС, референдум за приемане на еврото. Мисля, че са важни и спешни! Каквото избере народа! Не да решават 1 или 2ма. А всички да понасят последствията.
12
4
 
41
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Хайде стига вече реверанси към тези диваци. Веднага референдум за спиране на чукариста територия с 20 години, никакви разговори повече, строителство на магистрала към Видин и вдигане на таксите за пътя към Сърбия.
11
15
 
6
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
А ние гражданите на РБ кого да сезираме,затова че една противна уява китка *** от нашите пари а на всичкото отгоре се прави на сербез?
10
10
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой тоз ВМРО :))
9
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите братя и сестри от Македония пак се изходиха върху нас. Звучно, цинично и публично. А ние ще им правим евала. И ще им играем помсвирката защото за г-н премиера сигурно и тази поредна провокация не е проблем. Той май е готов да им се съгласие за ЕС. В бг пътища нямаме , Самолет до Скопие ще им пускаме дето щв го плащаме всички ние. Дано някой да успее да го вразуми тоя
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХОМО-Илинден
7
22
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой тоз ЕК и кой тоз Гоце :)))
6
5
 
60
 
! Отговори
5779 преди 2 години
Браво на Джамбазки,тези от Сев.Македония не бива да влизат в ЕС,те лъжат и мачкат всеки,който се мисли за българин! Спешни мерки трябва да се вземат,а не само да се говорят разни неща! Македония е измислена държава и македонци няма,те са си българи с промито съзнавие,благодарение на сърби и с подкрепата на руснаци.Този ужас трябва да престане срещу българите,иначе да сформираме група и да ходим да се разправяме с тия титовски комунисти ***